Annons

Annons

Dygnet Runt

Ny pjäs utforskar teaterns roll i kristider

Vem har sagt att man inte kan spela teater under ett pågående krig? Och varför får varuhus som Ikea ha öppet som vanligt, medan landets alla teatrar tvingas hålla stängt under pandemin? I pjäsen "Sjopalovich resande teatersällskap" undersöks gränserna för den egna konstformens vara eller icke vara i turbulenta tider.

Medlemmar ur ensemblen riggar upp inför en repetition Kompanihusgården.

Bild: Adam Daver

Annons

Den Malmöbaserade kulturföreningen Theatron beskriver sig själva som "den lilla teatern med de stora frågorna". I gruppens nya föreställning "Sjopalovich resande teatersällskap", som premiärspelas i helgen, kretsar den centrala frågeställningen kring allmänhetens syn på teater.

Pjäsen utspelar sig 1941 i det forna Jugoslavien. Ett brokigt teatersällskap, lett av en man vid namn Sjopalovich, anländer till en by som är ockuperad av de tyska styrkorna. Sällskapet har fått tillåtelse att framföra en tysk pjäs, men byns invånare vill inte ta del av ockupationsmaktens kultur. Det här leder till att en konflikt blossar upp mellan ensemblen och deras tänkta publik.

– Det är den här känslan av teatern som något opassande och nästan skamligt som vi vill nysta i, förklarar Tomas Lindström, pjäsens regissör.

Annons

Regissören Tomas Lindström.

Bild: Adam Daver

Annons

Även om "Sjopalovich resande teatersällskap" är förlagd till Balkan under andra världskriget, finns det gott om kopplingar till dagens samhälle. För regissören Tomas Lindström blev dessa kopplingar rykande uppenbara, när coronapandemin bröt ut precis i uppstartsfasen av arbetet.

– Plötsligt fann vi oss mitt i samma typ av dilemman som "Sjopalovich". Är det fel av oss att vilja fortsätta spela teater, trots att det pågår en pandemi därute? Varför får Ikea och andra stora varuhus ha öppet som vanligt medan vi på teatrarna måste anpassa oss efter rådande restriktioner? Vad är det i själva kulturformen som ber om att få överleva, till vilket pris som helst? Den här sortens frågor har vi funderat mycket kring, berättar Tomas Lindström.

Annons

Teater Theatrons konstnärliga ledare, paret Suzanna och Željko Santrač.

Bild: Adam Daver

"Sjopalovich resande teatersällskap" skrevs 1985 av den serbiske författaren och dramatikern Ljubomir Simović. Pjäsen har spelats på över 100 olika teatrar och satts upp i en rad europeiska länder förut, men aldrig tidigare i Sverige.

Annons

– Frågar du mig är det här en av de absolut bästa pjäserna skrivna i det forna Jugoslavien. Därför känns det jätteroligt att äntligen få introducera den även för en svensk publik, säger Željko Santrač, konstnärlig ledare på Teater Theatron.

Bild: Adam Daver

Annons

"Sjopalovich resande teatersällskap" spelas 2-18 juli på Kompanihusgården i Malmö och 22-31 juli på Kulturen i Lund.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy