Annons

Annons

Annons

It-attack stänger butiker

Fortsatt kris för Coop: ”Allt kraschade”

En överväldigande majoritet av Coops matbutiker i Malmö håller fortsatt stängt efter förra veckans it-intrång. Vissa butiker har kunnat hålla öppet med hjälp av en betalapp – men på andra håll har samma app kraschat.

Text: 

Hani Fathi jobbar på Stora Coop vid Stadion. Kassorna kraschade vid 18-tiden på fredagen, berättar han. ”Det var kaos” säger han.

Bild: Adam Daver

Annons

Måndag eftermiddag.

Stora Coop vid Stadion håller öppet, men vid ingången står tre anställda. De hjälper kunderna att ladda hem Coops egen app för att kunna skanna och betala för varor.

– Det har ändå funkat bra idag. Men igår kraschade appen varannan timme, säger Hani Fathi som jobbat på Coop i ungefär två år.

När it-attacken skedde i fredags kväll var Coopbutiken vid Stadion full av kunder, berättar han. De som inte hunnit betala fick helt enkelt lämna tillbaka varorna – en inte helt enkel manöver eftersom många storhandlar just här.

Ännu har det inte kommit något besked om när kassasystemen ska fungera igen, enligt flera handlare.

– Vi vet inget, vi bara hoppas, säger Hani Fathi.

Annons

Tobias Wremert och Joe Johansson laddade hem appen för att kunna handla. ”Det funkade bra, men vi ska ju bara ha läsk” säger Tobias Wremert.

Bild: Adam Daver

Annons

Stora Coop vid Värnhem är en annan av Coops stormarknader i Malmö, men på måndagen höll de stängt.

– Vi prövade appen igår men det blev kaos, allt kraschade. Nu har vi problem med att Androidtelefoner inte kan betala, så vi släppte det och väntar på att de ska byta ut kassorna, säger Casper Carlsson, anställd på Stora Coop vid Värnhemstorget.

När sker det?

– Vi vet inte. De sa att de ska komma hit idag men vi vet inte. Kanske öppnar vi imorgon eller senare i veckan.

Många mindre Coopbutiker i Malmö håller stängt eftersom de inte har någon självbetjäning.

– Man måste ha grindar och självskanningskassor för att kunna använda appen och det har inte vi, säger Therese Dovrén som jobbar på Coop på Köpenhamnsvägen.

Coopbutiken på Tessins väg höll fortsatt stängt under måndagen.

Bild: Adam Daver

För de butiker som inte kan använda sig av appen innebär det utebliven försäljning.

– Det är varor som inte kan säljas. Det blir gammalt. Vi får sortera och lägga det i kylen. Det ligger bara och väntar på att bli sålt. Det är för jävligt. Att man kan använda teknik för att frysa ut seriösa företag, säger Adam Rachid, butikschef vid Coop Västra Hamnen.

Från centralt håll säger Coop på måndagsförmiddagen att ”några hundra” butiker runtom i landet hittills har kunnat öppna med hjälp av Coops betalningsapp. Samtidigt arbetar företaget för fullt med att byta ut kassasystemen i de butiker som av olika anledningar inte kan använda appen.

Annons

Annons

– Prognosen framåt kan vi inte säga något om i detalj. Men fler och fler butiker öppnas, så vi ser positivt på det, säger Kevin Bell, pressekreterare på Coop.

Hur många butiker i Skåne som är stängda kan Kevin Bell inte svara på.

– Vi hänvisar till sociala medier och butikernas Facebooksidor, säger han.

Sydsvenskans rundringning visar att 4 av 13 Coopbutiker på måndagen hade öppet, men då bara med hjälp av betalappen.

Fakta

Dessa Coopbutiker har öppet på måndagen i Malmö

Coop Slottstaden: Öppet med app.

Coop Norra Parkgatan: Öppet med app.

Coop Vattenverksvägen: Öppet med app.

Coop Forum Jägersro: Öppet med app.

Fakta

Detta har hänt

På fredagskvällen drabbades hundratals Coop-butiker av en it-attack som slog ut kassasystemen. Även Shell, Apoteket Hjärtat och SJ drabbades till viss del.

Attacken är inte direkt riktad mot de svenska företagen, utan mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya. Det företaget tillhandahåller en mjukvara till Visma Esscom som i sin tur förser Coop och andra svenska företag med kassalösningar.

En hackergrupp som påstår sig ligga bakom attacken har i ett blogginlägg krävt 70 miljoner dollar, motsvarande nästan 600 miljoner kronor, för att öppna systemen igen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan