Annons

Annons

Lund

Genarps lådfabrik växer – köper småländsk konkurrent

Från 25 till 40 anställda. Lådfabriken i Genarp växer så det knakar. Snart startar företaget sin tredje fabrik i Polen. Och härförleden köpte fabriken upp konkurrenten Träab i Småland med 35 anställda.

Lådfabriken har idag 40 anställda. Vd är Genarpsbon Johan Wester.

Bild: Sara Johari

Annons

Lådfabrikens vd, Genarpsbon Johan Wester, är på strålande humör. Pandemiåret har gått som på räls. Stora kunder som Volvo har tillkommit, företaget har nyanställt och företagets tredje fabrik i Polen öppnas i oktober.

Som grädde på moset köpte Johan Wester strax före industrisemestern den småländska firman Träab.

– Det känns extra bra eftersom Träab har en lika härlig historia som Lådfabrikens. Vi har en stor kunskap om träförpackningar och det har Träab också, säger han.

Lådfabriken i Genarp startades 1938. Virket består av gran och furu.

Bild: Sara Johari

Annons

Annons

Lådfabriken i Genarp startades 1938 av byggmästare Walter Hedlund som såg behovet av grönsaksförpackningar. Träab, också från 1930-talet, började sin verksamhet med att tillverka äggförpackningar och drickabackar.

Företagen har under årens lopp utvecklats parallellt. Numera producerar båda fabrikerna emballage till storföretag. På Lådfabrikens kundlista står Volvo AB, Volvo Cars, Scania och Huskvarna. I Träab:s kundportfölj återfinns Elitfönster, Väderstad, som tillverkar lantbruksmaskiner, samt Alfalaval.

– Träab har varit leverantör till Alfalaval sedan 1968. Det imponerar och är lite roligt.

När Johan Wester fick förfrågan om han var intresserad av att förvärva ett företag i emballagebranschen tvekade han först.

– Men när det visade sig vara en fin konkurrent med bra kvalitet på sina produkter bestämde jag mig för att köpa. Vi kompletterar varandra bra. Träab ligger också geografiskt bra till. Vissa av våra produkter kommer att tillverkas och levereras därifrån och vice versa, säger Johan Wester.

Han driver Lådfabriken i tredje generationen. 1941 köpte farfar fabriken av Walter Hedlund. Företaget övertogs så småningom av Johan Wester och hans far. Sedan fyra år tillbaka driver Johan Wester företaget själv.

Annons

– Vi har aldrig haft så många anställda som nu. Vi kör vissa maskiner dygnet runt, det har vi aldrig gjort tidigare. Vid senaste lönerevisionen hade vi 47 utbetalningar, fast då ingick en del timanställningar.

Annons

Johan Wester driver Lådfabriken i tredje generationen.

Bild: Sara Johari

I och med nyanställningarna har deras gamla lokaler i Genarp blivit för trånga. Företaget har därför startat ytterligare en fabrik i byn på närmare 3 000 kvadratmeter, i lokalerna där Magnussons rör tidigare höll till.

– Förvärvet går igenom i höst, säger Johan Wester.

Han uppskattar att Lådfabriken tillsamman med Träab, som har 35 anställda, kommer att omsätta drygt 250 miljoner kronor under 2021.

Annons

– Vi blir marknadsledande i södra Sverige inom specialemballage. Nu sätter vi Genarp på Lunds företagskarta.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy