AnnonsVisitDenmark

Hitta drömstranden på andra sidan sundet

På Nordjylland är stranden aldrig långt bort. Här finns milslånga sandstränder, palmkantade citystränder, en av Europas bästa surfkuster – och en strand där du kan doppa fötterna i två olika hav på samma gång.

Palmstranden, Fredrikshamn

Palmstranden i Fredrikshamn är, som namnet antyder, en strand som för tankarna till betydligt sydligare breddgrader – och ett bevis på att du inte behöver åka till Medelhavet för att veckla ut handduken bland palmer och vit sand.

Den barnvänliga stranden har också solstolar till gratis utlåning, tångparasoll, beachvolleyplaner, glasskiosk, toaletter och grillplatser – med andra ord allt som behövs för en härlig dag på stranden.

Cold Hawaii, Thy

Längs Nordjyllands västkust mellan Agger och Hanstholm finns ett pärlband av surfstränder och vindförhållanden som påminner om de på Hawaii. Det har gjort sträckan, som har fått smeknamnet Cold Hawaii, till en av Nordeuropas bästa surfdestinationer. Strandorten Klitmøller har utvecklats till ett surfarmecka med flera surfskolor som erbjuder lektioner i alla typer av surfing.

Klitmøller är även en bra utgångspunkt för att utforska den fina nationalparken Thy.

Løkken

Vit sand i över en mil, salt vatten och alla tänkbara faciliteter. Det är inte svårt att förstå varför Løkken brukar lyftas fram som en av Skandinaviens bästa stränder. Stranden stoltserar med en flagga med tre stjärnor, vilket betyder att badet är rent och säkert. De vita badhytterna som kantar stranden är karaktäristiska för Løkken och har för många danskar blivit synonyma med sköna semesterdagar. Vid stranden nära Södra Strandvej kan du se fiskarna komma in med sina fiskebåtar, eller flanera längs piren som sträcker sig ut i vattnet.

Grenen, Skagen

Vid Grenen, Danmarks nordligaste udde, möts Skagerrak och Kattegatt. Vågorna som bryts mot varandra från två olika håll får den stora sandmassan längst ut att ständigt ändra form, ett fängslande naturfenomen som bara kan upplevas på några få platser i världen. Här finns också ett rikt djurliv – om du har tur kan du få syn på sälar.

Läsö

Läsö kantas av flera fina sandstränder och ön brukar ligga högt i topp när det gäller flest solskenstimmar i Danmark. Kongestranden nära Vesterös hamn är långgrund och populär bland barnfamiljer. Ett annat fint alternativ är Hvidebakker, en lång strand på den norra delen av ön.

Ön är annars mest känd för sitt havssalt. På Læsø Saltsyderi får du lära dig allt om tillverkningen och på Læsø Kur, ett spa inrymt i en vit kyrka, kan du själv marinera dig i salt från topp till tå.

Tips! På Läsö är det tillåtet att rida på stranden och här finns flera ridföretag som erbjuder möjligheten att galoppera längs havet – en svårslagen naturupplevelse.

Trend Beach

De flesta av Nordjyllands stränder ligger såklart längs med havskusterna. Men inne i Limfjorden hittar man Trend Beach. Ett av Danmarks bästa ställen för att Kitesurfa. Den lockar en publik som gör att stämningen är avslappnad och inbjudande. De perfekta förhållandena för vind- och kitesurfning gör platsen perfekt även för nybörjare som vill lära sig någon av de roliga sporterna. Men den långgrunda stranden lockar också många barnfamiljer som vill låta sina små leka fritt i det sköna vattnet.

Några som fastnat för Trend beach är den danska Kungafamiljen, som har sitt sommarställe här.

Øster Hurup

Längs östkusten ligger en av Danmarks mest barnvänliga stränder – Øster Hurup. En milsvid långgrund strand, gott om prisvärda boendealternativ och en by som blommar upp under sommaren med många spännande restauranger. Här finns gott om aktiviteter för barnen med ett subtropiskt vattenland som mångas favorit.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan