Annons

Annons

Vårt klimat – vår miljö

Osålda elbilar kan laddas med solenergi i hamnen

Axess Logistics investerar i en solcellsanläggning i Malmö hamn. Verkstaden ska bli självförsörjande på el och överskottsenergin kommer användas till att ladda elbilar.

Totalt ska 1264 solcellspaneler placeras på verkstadstaket. Arbetet beräknas vara klart i slutet av september.

Bild: Privat

Annons

Majoriteten av de importerade bilarna som kommer till Malmö hamn går på fossila bränslen men andelen elbilar och laddhybrider ökar.

– Elektrifieringsgraden ökar i snabbt takt, vilket troligtvis kommer resultera i en stor efterfrågan av laddning vid ankomst inför distribution säger Dimitris Emmanouilidis, produktionschef på Axess Logistics.

Billogistikkoncernen Axess Logistics tar emot nyinkomna bilar i hamnen, hanterar dem i sin verkstad och distribuerar de vidare ut i landet. Varje år passerar närmare 100 000 bilar hamnen.

– En av anledningar till att vi investerar är för att kapacitetsbristen knackar på dörren i södra Sverige. Vi har i snitt 10 000-12000 bilar på lager. Nu drivs ungefär 95 procent av dessa bilarna med fossila bränsle, men när vi går upp till 30-50 procent elektrifierade fordon kommer det krävas en betydande laddkapacitet, säger Dimitris Emmanouilidis.

Annons

Totalt ska 1 264 solcellspaneler placeras på verkstadstaket och beräknas ge en årlig produktion på 450.000 kilowattimmar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy