Annons

Annons

Annons

Annons

Vårt klimat – vår miljö

Osålda elbilar kan laddas med solenergi i hamnen

Axess Logistics investerar i en solcellsanläggning i Malmö hamn. Verkstaden ska bli självförsörjande på el och överskottsenergin kommer användas till att ladda elbilar.

Text: 

Totalt ska 1264 solcellspaneler placeras på verkstadstaket. Arbetet beräknas vara klart i slutet av september.

Bild: Privat

Annons

Majoriteten av de importerade bilarna som kommer till Malmö hamn går på fossila bränslen men andelen elbilar och laddhybrider ökar.

– Elektrifieringsgraden ökar i snabbt takt, vilket troligtvis kommer resultera i en stor efterfrågan av laddning vid ankomst inför distribution säger Dimitris Emmanouilidis, produktionschef på Axess Logistics.

Billogistikkoncernen Axess Logistics tar emot nyinkomna bilar i hamnen, hanterar dem i sin verkstad och distribuerar de vidare ut i landet. Varje år passerar närmare 100 000 bilar hamnen.

Annons

Annons

– En av anledningar till att vi investerar är för att kapacitetsbristen knackar på dörren i södra Sverige. Vi har i snitt 10 000-12000 bilar på lager. Nu drivs ungefär 95 procent av dessa bilarna med fossila bränsle, men när vi går upp till 30-50 procent elektrifierade fordon kommer det krävas en betydande laddkapacitet, säger Dimitris Emmanouilidis.

Totalt ska 1 264 solcellspaneler placeras på verkstadstaket och beräknas ge en årlig produktion på 450.000 kilowattimmar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan