Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vandalisering på lekplatser

Upprepade sabotage på lekplatser i Malmö – väntas kosta mångmiljonbelopp

I slutet av juni brann det på Teaterlekplatsen i Pildammsparken, under natten till måndagen på sollekplatsen i Västra Hamnen. De senaste åren har upprepade sabotage, glaskross och eldsvåda härjat på lekplatser runt om i Malmö.

Teaterlekplatsen i Pildammsparken som i förra veckan brann.

Bild: Julius Viktorsson

Annons

Under 2020 uppmärksammade Sydsvenskan de då 30-talet anmälda fall av glaskross på lekplatser. Under förra veckan upptäcktes en misstänkt anlagd brand på den populära Teaterlekplatsen, en av Malmö stads drygt tjugo temalekplatser. Igår var det dags igen, då en kraftig brand förstörde delar av sollekplatsen i Västra Hamnen.

Annons

Den krossade flaskan som skadade flickan låg dold under sanden vid Giraff-klätterställningen.

Bild: Peter Herkel

Annons

I fjor skadade sig en treårig flicka på temalekplatsen i Beijers park efter att hon trampat på en krossad flaska som någon gömt i sanden. Då uppmanade polisen föräldrar och andra som vistas med barn i Malmös lekparker att vara extra försiktiga.

– Det är bisarrt för min del att behöva uppmana föräldrar att kontrollera sandlådor innan man leker där, men nu känner jag mig nödgad att göra det, sa Nils Norling.

Förra året införde gatukontoret i Malmö stad extra ronderingar på stadens lekplatser för att upptäcka sådant som kan skada barn.

– Sker det ännu mer och vi ser ett behov får vi se över våra rutiner. Vi är på alla lekplatser minst en gång i veckan, ofta dagligen. Det är viktigt för att säkerställa säkerhet, säger Marie Persson, Sektionschef Fastighets- och gatukontoret på Malmö stad.

Mattias Thelander, landskapsingenjör vid Malmö Stad, arbetar med att återuppbygga och reparera stadens offentliga miljöer, däribland lekplatser.

– Vi återskapar de här platserna, det är tyvärr vad vi behöver göra. Vi ser jätteallvarligt på detta, säger han.

För kommunens del handlar det om försäkringsärenden och omprioriteringar.

– Tidsmässigt så kan det ställa till det såtillvida att vi har planer för nybyggnationer och renoveringar av lekplatser med flera års framförhållning, säger Mattias Thelander.

– Vi vill renovera och uppdatera alla Malmös lekplatser efter hand. Detta kan göra att vi behöver planera om resurser, säger Marie Persson.

Annons

Annons

Hur lång tid kommer det ta innan Teater- och sollekplatserna återställs?

– Med tanke på att det är semestertider så kan jag inte svara på hur lång tid det kommer att ta. Förhoppningen är att det ska lösas någon gång i år, säger Mattias Thelander.

Sollekplatsen i Västra Hamnen där det brann under natten till måndagen. ”Vi får initialt stänga av själva ställningen, förhoppningsvis kan man använda resterande del så länge”, säger Marie Persson.

Bild: Julius Viktorsson

Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service, ser med allvar på konsekvenserna av sabotagen.

– Sådant här ska inte drabba stadens yngsta. Särskilt inte i en pandemi där barnen inte kan resa någonstans. Jag måste säga att det är förfärligt, det är väldigt svårt att förstå sig på, säger han.

När Sydsvenskan pratar med kommunalrådet har han ännu inte fått någon uppskattning av åtgärder och kostnader kring restaureringen.

– Vi pratar om mångmiljonbelopp, säger Andreas Schönström.

Andreas Schönström menar att de är beredda att underlätta för videoövervakning vid stadens lekplatser om polisen ser ett behov av detta.

– Vi har sagt det, att om polisen vill sätta upp en kamera, så kommer vi göra allt för att underlätta. Vi bistår med att röja runt omkring, säkerställa god belysning och sikt.

Simon Chrisander (L), kommunalråd med ansvar för miljö och stadsbyggnad har en liknande hållning som oppositionens kommunalråd i frågan.

– Jag är i grunden inte jätteglad för övervakning, men vi måste försöka beskydda de tillgångar vi har som stad och invånare. Om övervakning kan hjälpa, och polisen tycker att det är en god idé så är jag positiv till det, säger han.

Annons

Liberalernas kommunalråd blir upprörd av att gemensamma tillgångar förstörs.

Annons

– Denna vandalisering är så destruktiv i grunden. Vi behöver behandla de underliggande orsakerna till detta beteende, säger Simon Chrisander.

Simon Chrisander som själv har två söner har ofta besökt stadens temalekplatser.

– Särskilt sorgligt är det att det detta drabbar stadens barn och framför allt under sommaren. Temalekplatserna är en form av dragningskraft till andra delar av stan som gör att vi utforskar platser vi inte kommer till annars. Det flödet som det skapar i staden är väldigt positivt.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy