Annons

Annons

Annons

Malmö

"Varför ska de förstöra för alla de små barnen?"

Natten till måndagen brann det på Sollekplatsen, även kallad “gula kulan” i Västra hamnen. Dagen efter är lekparken full av sommarlovslediga barn som undrar varför favorit-rutschkanan är avspärrad och den gula kupolen högst upp i lektornet är sönderbränd.

Text

Elisa Bovet och Lilou Bovet brukar leka på Sollekplatsen och tycker det är synd att rutschkanan blivit förstörd.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

På förmiddagen sitter flera barnfamiljer kring lekparken och njuter av solen och värmen. I bakgrunden finns en svag, men frän lukt av bränd plast och det sönderbrända lektornet står ut mot omgivningen.

Elisa Bovet och lillasyster Lilou Bovet promenerar förbi med sin pappa men stannar för att ta en bild på det förkolnade tornet. Den “gula kulan” är borta. De bor i området och brukar leka på lekplatsen. Oftast besöker de den med skolan och har hört från en kompis att det brunnit under natten.

Annons

Annons

– Jag tycker det är väldigt synd, för det är många minnen som skapats här, med både skolan, vänner och familj, säger Elisa Bovet.

– Nu när den är borta så kan barnen inte leka eller åka rutschkana längre.

Larmet kom vid 03-tiden på måndagsnatten då flera boende i området såg kraftiga lågor slå upp från lekplatsen. Branden började högst upp i lektornet och förstörde helt den översta våningen innan räddningstjänst lyckades släcka den. Händelsen utreds som grov skadegörelse genom brand och polisen har ännu ingen misstänkt.

August Green undrar varför någon velat förstöra för barnen som vill leka på lekplatsen.

Bild: Hussein El-Alawi

August Green, 11 år, åker förbi på sin sparkcykel. Han brukar också leka på Sollekplatsen, men nu är hans favoritdel avspärrad.

– Jag har klättrat upp i tornet många gånger. Rutschkanan där är roligast, för den är snabbast. Varför ska de förstöra för alla de små barnen som vill leka här?

Det är andra gången på mindre än en vecka som en av Malmös populära temalekplatser brunnit. I tisdags brann teaterlekplatsen i Pildammsparken, och precis som på Sollekplatsen är delar av lekanordningar helt förkolnade och har spärrats av. Polisen misstänker anlagd brand i båda fallen, men vill inte uttala sig om något samband.

Annons

Det sönderbrända lektornet.

Bild: Hussein El-Alawi

Under tiden är Sollekplatsen fortsatt öppen för lek, men rutschkanorna förblir avspärrade och den kännetecknande "gula kulan" är borta.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan