Annons

Annons

Malmö

Malmöpolisen prioriterar ned narkotikabrott i jakt på gängen

Polisens fokusgrupper ska prioritera ner knarkbrott och inrikta sig mot gängkonflikter som kan leda till dödskjutningar och tips om illegala vapen.

– Det dödliga våldet och händelser som påverkar det lokala samhället går först. Men det betyder inte att vi kommer strunta i tips om narkotika, säger polischefen Erik Åberg.

"Allting vi gör måste vi värdera utifrån att det ska utredas och omhändertas i led två", säger Erik Åberg.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

En mängd skott avlossade en sommarkväll, mitt i ett bostadsområde.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan var måltavlorna för lördagens skottlossning i Lindängen fler medlemmar i det ena av två nätverk som är i en potentiellt dödlig konflikt med varandra.

Det är fortfarande oklart om båda sidor sköt på varandra, eller om det var ensidigt riktade skott – enligt källuppgifter till Sydsvenskan. Det var närmast en tillfällighet att ingen av de utsatta blev träffad. Och än mer slump att inga förbipasserande träffades.

Vid lunchtid på tisdagen var ingen misstänkt gripen.

I ett meddelande som polisledningen skickat ut till personalen är det just händelser som den på Lindängen i helgen som ska ha högsta prioritet i sommar.

Annons

Vid lunchtid på måndagen fanns ingen gripen för skottlossningen i Lindängen.

Bild: Patrik Persson

Annons

– Vi är i en ansträngd utredningssituation och vi är i en situation där vi har konflikter som är aktivt pågående. Då måste vi prioritera någonting, framför någonting annat, säger Erik Åberg, biträdande chef för lokalpolisområde Malmö Söder.

Han pekar bland annat på att vissa händelser slukar utredare – som de så kallade Encro-utredningarna, och utredningen om mordet på en 18-årig man som inträffade på Ärtholmens koloniområde i slutet av april.

Mot den bakgrunden ska beslut om att inleda exempelvis utredningar om narkotikabrott förankras hos högre chefer.

Innebär att det att polisen inte kommer om man ringer om en granne man misstänker odlar cannabis i sitt hem?

Annons

– Det kan komma information från olika håll och kanter som kommer att bedömas av patruller på plats eller ansvarigt befäl och så vidare. Det betyder inte att vi struntar i att åka ut om någon har ett tips om narkotika, säger Erik Åberg.

– Men allting vi gör måste vi värdera utifrån att det ska utredas och omhändertas i led två och vilka konsekvenser det får för resten av verksamheten.

I klartext innebär det att en polispatrull inte kommer att skickas till en lägenhet för att undersöka en eventuell cannabisodling om det samtidigt finns larm om beväpnade gängmedlemmar som rör sig ute i ett bostadsområde.

– Vi gör som alla verksamheter: prioriterar. Att man sätter olika typer av händelser och inriktningar i en prioriteringsordning där någonting alltid blir viktigare än annat är ingenting nytt. Så har vi alltid gjort, säger Erik Åberg.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy