Annons

Annons

Annons

Annons

Inpå livet

Så pratar du med barnen om porr

Barn kommer ofta i kontakt med porr tidigare än vad vuxna tror eller vill låtsas om. De lämnas ensamma med sina upplevelser och riskerar att få en skev och orättvis bild av sex och samtycke.

– Vuxna måste steppa upp och ta snacket, säger kriminologen Maria Dufva.

Text: 

Trots att det är så vanligt att barn och unga, och då i synnerhet killar, konsumerar porr, är det väldigt få vuxna som är beredda att prata  med dem om pornografi.

Bild: Adam Daver

Annons

Hon är specialiserad på frågor kring brott och barns liv på nätet.

– Vi kan inte bara blunda och sticka huvudet i sanden. Barn och unga förtjänar en annan kunskapskälla än porren.

Tillsammans med föreläsaren Maria Ahlin har hon därför skrivit ”Värsta bästa svårsnacket”, en bok om porr, sex och samtycke som vänder sig till alla, men i första hand barn och unga i åldern tolv till femton år.

– Vi vet att 96 procent av killarna i ettan på gymnasiet har tittat på porr, och att killar är runt tolv och tjejer strax under fjorton år första gången de använder porr. Utifrån de berättelser vi får ta del av så vet vi dock att många är långt yngre första gången de snubblar in på porrsidor, säger Maria Ahlin.

Annons

Har vi satt en smart telefon i våra barns händer måste vi ta ansvar för det.

Annons

Statistiken kommer från en studie vid Uppsala universitet. Den visar även att i princip ingen av ungdomarna hade pratat med en vuxen om det här. Det är detta glapp författarna nu vill göra något åt, ett glapp som vuxenvärlden bär ansvar för.

– Jag förstår att det är svårt att föreställa sig att ens barn kommer i kontakt med porr och att man mentalt därför stänger luckan. Men har vi satt en smart telefon i våra barns händer måste vi ta ansvar för det. Genom den är det fritt fram, dygnet runt, säger Maria Dufva.

Många unga som Maria Ahlin och Maria Dufva har träffat säger att de känner sig dåliga i sängen eftersom de inte får de reaktioner som de är vana vid att se i porren. Foto: Maria Östlin

Barn och unga är nyfikna och har rätt till kunskap. Men med nyfikna sökningar är det sannolikt att de hamnar på en porrsida.

– De måste få utforska sin sexualitet i sin egna takt, vad de tänder på och vad de tycker om. Och det utan att bli påverkade av amerikanska porrbolag vars enda syfte är att tjäna pengar. Som det ser ut i dag riskerar de att få Pornhub som enda referens till hur sex och samtycke ska gå till, säger Maria Ahlin.

Porren har inte bara blivit ytterst lättillgänglig under senare år, den har också blivit mer aggressiv, menar de. Både fysiskt och verbalt. Det tas strypgrepp, dras i håret och spottas och örfilas. Tjejerna kallas ”slut” och ”bitch” – och förväntas gilla det.

– Det här gör något med synen på sex och samtycke och på vad du förväntas ställa upp på om du vill vara en ”skön tjej”. Det påverkar förstås även killar, vad de ska göra och hur de ska se ut. Porren är ofta oerhört heteronormativ och vi vet dessutom att porrkonsumtion kan påverka inställningen till sexualbrott, liksom attityderna och synen på varandra, säger Maria Ahlin.

Annons

Annons

”Tystnaden kring hela porrbranschen och dess villkor skrämmer mig”,  säger Maria Ahlin. Foto: Maria Östlin

En grupp som också råkar illa ut av att vuxenvärlden tittar bort är de som har svårt att sluta konsumera porr, menar hon. De lämnas ensamma med sitt stigma och sin tvångsmässiga konsumtion.

– Det blir som att känna sig beroende av något som inte finns, eftersom det är få som pratar om detta, säger Maria Ahlin.

De betonar att de inte är ute efter att moralisera. Det sista de vill är att skuldbelägga barn och unga.

– Porrindustrin är vuxenskapad. Det är inte deras fel att den finns eller att tekniken gör den så lättillgänglig, säger Maria Ahlin.

Jag har mött flera barn som mår dåligt och säger att de inte kan få det de har sett osett.

Barn och unga behöver hjälp med att sätta porren i sin kontext. Och de behöver få resonera om det de ser och upplever.

– Vi vet att om möjligheten finns att prata med någon om det du ser, så påverkar det din upplevelse och vad du sedan bär med dig, säger Maria Dufva:

– Jag har mött flera barn som mår dåligt och säger att de inte kan få det de har sett osett.

”Porrindustrin har i princip fri tillgång till barn och unga i dag”, säger Maria Dufva. Foto: Maria Östlin

I den bästa av världar skulle både föräldrar, lärare och andra viktiga vuxna våga ta samtalen. Lyssna in, resonera och erbjuda andra källor till sexualkunskap. Samtala om närhet, lyhördhet och respekt.

Annons

– Faktum är att det sällan är barnen som tycker att det är svårt att prata om porr. De möter den ju överallt, även i spel, på Tiktok och Instagram. Men när vuxna drar sig för att prata om porr så signalerar de att det här är ett ämne man inte kan ta upp, säger Maria Dufva.

Annons

Förutsättningarna skiljer sig förstås åt familjer emellan, konstaterar de. Vissa är mer öppna än andra.

– Det finns gott om vuxna som inte känner sig bekväma med att ens prata med varandra om porr. Ibland kanske det är så stelt att det är bättre att exempelvis ha en lärare, kurator eller skolsköterska att prata med. Ett drömscenario vore också att det fanns influerare som vågade lyfta frågorna.

Det är oftast dags att börja prata om sex, samtycke och porr långt tidigare än föräldrar tror, säger Maria Dufva och Maria Ahlin.

Bild: Adam Daver

Samtalsråd från Maria Dufva och Maria Ahlin:

• Tänk på att barn pratar med oss om det vi pratar med dem om. Sådant vi inte pratar om är det lätt att tro är ämnen man inte kan ta upp.

• I vilken ålder är det dags? Ofta tidigare än du tror. En del tänker att de inte vill väcka den björn som sover, men det är troligt att den där björnen vaknade för länge sedan. Det bästa är att ta snacket utspritt i omgångar under flera års tid. Börja med att prata om kropp och privata delar. Kom ihåg att ge en positiv syn på kropp och sex och lär dem att alltid inhämta samtycke. Sedan krävs förstås en individuell anpassning till det enskilda barnet.

• Om du upptäcker att ditt barn porrsurfat, försök att ta det lugnt. Ett barn kan tolka förälderns chock eller rädsla som ilska och barn gör allt för att undvika arga föräldrar. När du har lugnat ner dig, lyssna in. Fråga: Vad var det du såg? Ställ frågor, var nyfiken och öppen. Döm ej, utan var tacksam för att barnet berättar. Förklara skillnaden mellan porr och sex.

Annons

• Är barnet lite äldre, undvik att presentera en färdig sanning. Resonera istället med dem. Läs, sök tips och råd och prata med andra vuxna.

• Du behöver inte själv titta på porr för att kunna ta diskussionen. Det räcker bra med att bara läsa på litegrann och att vara öppen för samtalen.

Annons

• Skuldbelägg inte. Och straffa inte barnet.

• Hitta samtalsingångar som är generella och inte konfrontativa (Har du kompisar som kollar? Har ni pratat om porr i skolan?). Ofta är det lättare att prata medan ni gör något konkret, såsom lagar mat tillsammans, rensar förrådet eller sitter i bilen.

Fakta

Porrkonsumtion

Nio av tio artonåriga killar har någon gång kollat på porr. Bland tjejerna är det hälften.
26 procent av de artonåriga killarna konsumerar porr mer eller mindre dagligen, 1,3 procent av tjejerna.
(Källa: Barnafrid – nationellt kunskapscentrum, Linköpings universitet.)
70 procent av männen i Sverige konsumerar porr. Bland kvinnorna är siffran den omvända: 70 procent tittar inte på porr.
(Källa: Folkhälsomyndighetens undersökning om sexuell och reproduktiv hälsa.)

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Annons

Annons

Till toppen av sidan