Annons

Annons

Dygnet Runt

20-årig malmöit etta på Billboard

Möllanbördige Harry Potter, alias Wizardmce, har producerat fem låtar på rapparen Polo G:s succéalbum. Nu toppar han Billboardlistan.

Malmöproducenten Wizard har producerat fem av låtarna på den amerikanske rapparen Polo G:s nya album "Hall of Fame".

Bild: Peter Frennesson

Annons

"Record to this if you feel angry", skriver en anonym svensk producent till den amerikanske rapparen Polo G, och skickar med en länk till ett av sina mer attitydstinna beats.

Det är här, i det vita skenet av Instagrams direktmeddelanden, som historien om den 20-årige Malmökillen Harry Potter, alias Wizardmce (eller bara Wizard), verkligen tar fart på riktigt.

– Alltså, innan hade jag gjort beats till några andra artister som ligger på samma bolag som Polo G, men det är ju något helt annat när Polo själv svarar och skriver till mig på Insta, förklarar Wizard.

Wizard har bara producerat beats i drygt två års tid, men har redan fått sin första Billboardetta.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Annons

Under våren 2021 börjar Wizard och Polo G snacka allt oftare. De hörs genom Instagram, mail och över Facetime.

Många hiphopintresserade 20-åringar runt om i Sverige skulle nog ha känt sig lite extra malliga om de fick en direktlina till en av världens just nu största rappare. Men Wizard tar det hela med ro.

– Det kändes ganska sjukt första gången vi facetime:ade, men sen tänkte jag inte så mycket mer på det. Nu känns det bara naturligt, säger Wizard obrytt.

Den flitiga korrespondensen resulterar till slut i att Polo G använder fem av Wizards produktioner på sitt nya album "Hall of Fame".

"Hall of Fame" blir en omedelbar succé, och den 26 juni händer det som så många artister drömmer om: albumet hamnar högst upp på Billboardlistan. Dessutom placerar sig tre av låtarna som Wizard har producerat på den åtråvärda Hot 100-listan.

Annons

Annons

Men Wizard försöker att inte dra för stora växlar av framgångarna.

– I mitt huvud är jag fortfarande kvar på ruta ett. Jag befinner mig på exakt samma plats som innan. I och med att jag bor i Malmö har det heller ingen effekt på min vardag. Det är ju ingen här som vet vem jag är, och knappt någon som förstår hur stort det är med Billboard. Det enda som har hänt nu är att jag har blivit ännu hungrigare, säger Wizard.

Wizardmce heter i själva verket Harry Potter. Att hans artistnamn skulle få en trollkarlskoppling kändes givet, berättar han.

Bild: Peter Frennesson

Och så var det ju det här med namnet.

Wizard heter alltså på riktigt Harry Potter. Han är den enda i Sverige med det namnet. Föräldrarna George och Afza Potter gav honom namnet 2001, när de första böckerna precis hade givits ut på svenska. Pappan George Potter bodde själv i brittiska Surrey på 80-talet. Det är i Surrey som den fiktiva Harry Potters uppväxtgata Privet Drive ligger.

Annons

Annons

Verklighetens Harry Potter, däremot, han är född och uppvuxen på Möllan

Wizard inledde sin kreativa bana som musikvideoregissör. I framtiden hoppas han kunna återvända till uttrycksformen. "Det är fortfarande en stor passion för mig", säger han.

Bild: Peter Frennesson

När Wizard gick i tvåan hoppade han av gymnasiet. Istället ville han satsa på att göra musikvideos.

– Men ganska snabbt märkte jag att folk inte är villiga att betala för sina videos, så jag kände väl då att jag behövde hitta något annat, förklarar Wizard.

Genom en kompis som gör hiphopbeats fick Wizard upp ögonen för FL Studio. En dag, när Wizard var 17, bestämde han sig för att ladda ner programmet. Sedan dess har han varit hooked.

Han beskriver sin stil som mångsidig, eller "versatile", som han själv säger.

– Jag har väldigt lätt för att switcha mellan olika genrer, och jag har ett öra för vad vissa artister skulle kunna pushas till. Jag är liksom inte intresserad av att göra vanliga beats, utan jag vill hela tiden utveckla artisterna och ge dem sånt som de vanligtvis kanske inte skulle ha tänkt på.

Annons

Annons

Som vad, till exempel?

– Det kan vara allt möjligt, alltså. Som rockbeats och pop-punk. Jag tycker att många producenter gör det enkelt för sig och bara kör på pianobaserade beats, men jag har märkt att fansen börjar tröttna på det. Därför får man hela tiden försöka variera sig och komma på nya idéer.

Efter succén med Polo G:s "Hall of Fame" har samarbetsförfrågningarna duggat tätt. Men på frågan om vad han har på gång härnäst är Wizard förtegen. Han får, gissningsvis av juridiska själ, inte gå ut med det än.

På sikt hoppas Wizard kunna lämna Möllan för Los Angeles.

– LA är verkligen hela musikindustrins centrum. Du kan hitta möjligheter överallt om du bor därborta, vare sig du vill skapa kläder eller göra musik, säger han.

Annons

Oavsett om han flyttar eller inte är Wizard mån om att inspirera andra unga Malmöproducenter. Han har varit en drömmare ända sen barnsben, berättar han, och vill gärna att det ska smitta av sig.

Annons

– Om det är ett råd jag ska ge till andra här i Malmö är det att inte tänka realistiskt, att våga ha större ambitioner. Till slut kommer du börja göra saker för att komma dit du vill, saker du inte trodde var möjliga innan du testade.

Wizard har siktet inställt på att bo och arbeta i nöjesmetropolen LA.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy