Annons

Annons

Lund

Rånen på Väster: Polisen söker vittnen

Bilden klarnar kring de två hänsynslösa rånen på Väster i Lund i helgen. Men fortfarande söker polisen vittnen till de båda överfallen.

Här, på cykelvägen från Lunds centrum till Papegojelyckan på Väster, blev de båda männen brutalt överfallna och rånade. Polisen söker nu vitten till händelsen.

Bild: Patrik Renmark

Annons

– Vi vädjar till den som sett något att vända sig till oss. Många kan ha rört sig i området, säger Martin Ericsson, inspektör vid Lundapolisen.

De båda äldre män som slogs medvetslösa natten till söndagen har nu i förhör gett polisen sin version av händelseförloppet.

De uppgifter de kunde lämna under söndagsnatten, direkt efter det grova överfallet, har behövt kompletteras.

– Vi har pratat med båda två under tisdagen. Det har klarnat betydligt vad som har hänt. Vi har fått uppgifter som vi arbetar vidare med, säger Martin Ericsson.

Vad förhören med de båda männen, 66 och 67 år gamla, har gett polisen vill Martin Ericsson inte gå in på.

– Båda beskriver att allt skett väldigt snabbt. De har bara hunnit uppfatta att någon angriper dem. Sen vaknar de på asfalten efter att ha varit avsvimmade – oklart hur länge.

Annons

Enligt männen har de tillsammans varit på väg hemåt när de träffat på ett gäng killar vid trafikljusen på Fasanvägen.

– De ska ha fortsatt gå ner mot Papegojelyckan och blivit överfallna där cykelvägen delar sig vid en stor gröning öster om hyreshusen på Örnvägen, säger Martin Ericsson.

Annons

Hur mår de två idag?

– De har blivit illa slagna och har skador. Ingen av dem mår särskilt bra, fysiskt eller psykiskt. Det här är ju en händelse som påverkar väldigt.

Har de kunnat ge fler uppgifter om gärningsmännen?

– Ja. En av dem har gett oss tydliga signalement. Men vi går inte ut med uppgifter som kan störa minnebilderna hos eventuella vittnen.

Polisen söker nu aktivt vittnen till händelsen, bland annat på sin lokala Facebooksida.

– Vi vill ha kontakt med personer som rört sig från Polishuset och fram till Papegojelyckan, längs den cykelväg som går bakom Bollhuset och ut mot Väster, säger Martin Ericsson.

– Det handlar om klockan två på söndagsnatten och framåt.

Det andra av helgens två rånöverfall inträffade ett dygn tidigare, på Folkparksvägen några hundra meter på andra sidan Trollebergsvägen.

Där rycktes en 19-åring in i en bil där han hölls fången i över en timme. Under knivhot pressades han på sin bankomatkod och tvingades svischa iväg en större summa pengar – enligt polisen ”många tusenlappar”.

Annons

Gärningsmännen har han beskrivit som ”tre yngre män”, men utredarna ser ingen omedelbar länk till rånet vid Papegojelyckan.

– Vi utreder det här förutsättningslöst, men inget tyder just nu på någon koppling, säger Martin Ericsson.

Han bekräftar att polisen har tillgång till det Swishnummer som använts. Numret hittades i 19-åringens mobiltelefon.

Annons

– Vi kommer att begära ut vem numret går till. Men det behöver inte vara gärningsmannen, det kan lika gärna handla om tredje part.

Har denne i så fall begått något brott?

– Att ta emot pengarna är brottsligt, även om man inte är involverad i själva rånet.

– Men man kan ju också svischa till någon helt ovetande. Då blir det genast svårare.

Ett annat spår för polisen är 19-åringens bankomatkort som rånarna gjorde misslyckade försök att få ut pengar på under fredagsnatten.

– Vi undersöker hur kortet har hanterats och om det finns övervakningsfilm, säger Martin Ericsson.

Ska de boende på Väster vara oroliga för sin säkerhet i området efter det som har hänt?

– Nej, det är inte vår uppfattning.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy