Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tågolyckan vid Hässleholm

”Alla undrar varför”

Samtidigt som avspärrningarna efter olyckan togs bort vid tågspåren i Tormestorp, så växte minnesplatsen fram med gosedjur, blommor och ljus.

På onsdagen dog en vuxen och två barn efter att ha träffats av ett förbipasserande tåg. På torsdagen var Eva Johansson vid minnesplatsen med sina barn.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Det har gått ett dygn sedan tåget panikbromsade i Tormestorp.

Det är inte ofta det händer.

– Vi har bott här sen 2007 och det brukar vara lugnt, säger Eva Johansson.

Ibland tutar tåget. Men inte den här gången.

– Lokföraren hann väl inte när han kom ut genom kurvan, tror Eva Johansson.

Inbromsningen hördes i en stor del av byn. Eva Johansson tänkte först att tåget kört på ett djur, men för säkerhets skull ringde hon sin son Elias som var ute och jagade Pokémon - han var väl inte i närheten av spåret?

En liten stund senare kom utryckningsfordonen.

Eva Johansson och hennes barn väntade en dag med att gå till minnesplatsen precis vid viadukten under tågrälsen i utkanten av byn. De sista avspärrningarna togs bort under torsdagsförmiddagen. Nu är det varmt och vindstilla och det som hörs mest är fåglarna.

Annons

Annons

– Alla undrar varför. Framför allt tänker man på de stackars små barnen, säger Eva Johansson.

Nu är hon med sina tre egna barn på minnesplatsen.

– Det är viktigt att de får veta att så här ser det ut, säger hon

Gosedjuren står på rad längs vägen som leder under viadukten precis där tågets bromsar slog till. Det är nallar, ett lejon, en elefant och en råtta. Mellan dem står tända ljus. Blommor. Handskrivna lappar: ”Ikväll får jag kyssa mina barn godnatt.” ”Fina du. Varför?” ”För alltid med oss. Kommer sakna dig.”

Barn och vuxna har lämnat handskrivna lappar vid olycksplatsen.

Bild: Hussein El-Alawi

Eva Johansson och hennes barn har ett ljus med sig som sonen Elias får tända. De sätter en liten nalle bredvid de andra. Den har en lapp runt halsen: ”Vila i frid” står det på framsidan. På baksidan ”en extra tanke till lokföraren”

De vet inte vilka det var som stod framför tåget igår.

– Oavsett så var det fruktansvärt tragiskt. Barnen, de fick inte välja, säger Eva Johansson och tar en bild på sina barn vid minnesplatsen.

Ett tåg passerar i full fart, en vägg av ljud i ett par korta sekunder. Sen är stillheten tillbaka.

"Barnen, de fick inte välja." Eva Johansson och hennes tre barn var på minnesplatsen.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

I församlingshuset bredvid kyrkan i Hässleholm har kommunen och kyrkan sitt krisstöd. ”Tack för livet” står det på en skylt vid ingången. I en samlingslokal en trappa ner är det framdukat kaffe, mineralvatten, småkakor, kanelgifflar och karameller. Vid ett långbord sitter tre män i självlysande gula västar, som är stödteamet just nu.

Annons

– Det har varit en hel del personer här, åtminstone vid elva när vi öppnade var det mycket folk. Nu har det lugnat ner sig, säger Fredrik Olofsson som jobbar på socialförvaltningen och är ansvarig för stödteamet på plats.

Fredrik Olofsson jobbar på socialförvaltningen i Hässleholm och är ansvarig för stödteamet på plats.

Bild: Hussein El-Alawi

De vet inget om vilka som dog på tågspåren i Tormestorp. De behöver inte heller några detaljer.

– Folk behöver att någon finns där, en medmänniska som kan lyssna. Det är inte så mycket man kan säga eller göra, utan bara finnas där, säger Fredrik Olofsson.

Men när det kommer fram vilka det var, så kan sorgen ta en annan form och riktning, säger den vikarierande kyrkoherden Urban Hagberg, som också finns på plats. Idag är det kanske mest en sorg över själva händelsen.

– Om det var någon härifrån är det ju många som kan beröras, säger Urban Hagberg.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy