AnnonsVisitDenmark

Storslagna naturupplevelser – på nära håll

Packa vandringsskorna och dra norrut – precis som i Sverige är det i norr du hittar den mäktigaste naturen i Danmark. Här är sex ställen att ta sikte på för dig som vill bli ett med naturen på Nordjylland.

Limfjorden

Hanklit på ön Mors är en het kandidat att tas upp på Unescos lista över unika naturplatser. På denna klint, som sträcker sig 50 meter över havet, finns nämligen fossiler och andra spår som leder 1,5 miljoner år tillbaka i tiden – som gjort för den som vill gå på fossiljakt.

Det bästa med Limfjorden är enligt många det som gömmer sig under ytan. Där finns nämligen Danmarks godaste musslor. I Nykøbing på Mors kan man lära sig mer om traktens skaldjur under en ”Från fjord till bord”-tur tillsammans med en biolog. Eller så frossar man bara i havets delikatesser på någon av områdets många högklassiga restauranger.

Mariagerfjorden

I Himmerland på södra Nordjylland finns gott om upplevelser för alla som vill ha en aktiv semester. Här finns till exempel flera fina vandrings- och cykelleder längs den vackra Mariagerfjorden, bland annat Panoramarutten mellan Hobro och Bramslev Bakker. För den som hellre utforskar fjorden från vattnet finns kajaker att hyra och turbåten Svanen.

Rold Skov

För den som vill kombinera vandring med nya, kulinariska upptäckter rekommenderas Den gastronomiske kvalitetssti, en 14 kilometer lång vandringsled genom Roldskogen. Men som namnet antyder handlar den här vandringen också om kulinariska upplevelser. Längs leden finns flera utmärkta matställen, bland annat Rold StorKro och Mosskovpavillonen.

Det finns en rad olika vandrings- och cykellder att välja mellan i Roldskogen, som är Danmarks nästa största skog.

Rebild Bakker

En annan populär led är den 11 kilometer långa Rebild Bakker-leden. Skogen är känd för sitt stora bestånd gamla granar men här finns även sagolika bokskogar, till exempel vid Rebild Bakker och Trollskogen. Här firas också den amerikanska nationaldagen 4 juli med en vänskapsfest som brukar vara storslagen.

Golf

Nordjylland lockar många golfturister varje år. Det finns fantastiska banor i hela regionen och med sin vackra och varierande natur är Nordjylland även en vacker och varierande golfdestination. Du kan enkelt prova en ny bana varje dag och göra en roadtrip med golfbagen i bakluckan Det finns cirka 30 banor att välja på med allt från stora banor med internationell mästerskapsstandard till mindre och familjära banor mitt i den vackra naturen. Så du kommer garanterat hitta din favorit.

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile är Nordeuropas största vandrande sanddyn, en miniöken som sträcker sig en kvadratkilometer och består av nästan 4 miljoner kubikmeter sand. Dynen rör sig över 15 meter mot Kattegatt och toppen av Danmark varje år. Kommer du en tidig och vindstilla morgon kan du få uppleva den totala stillheten och tystnaden här, kommer du däremot en blåsig dag kan du få höra sanden sjunga.

Rubjerg Knude Fyr

Vid kanten av den vandrande sanddynen Rubjerg Knude mellan Løkken och Lønstrup ståtar Rubjerg Knude Fyr, en av Nordjyllands största turistattraktioner, i både bildlig och bokstavlig mening. När fyren togs i bruk år 1900 stod den högt upp 200 meter från havet, men under åren har vindarna och havet fått klinten som fyren står på att erodera, vilket har gjort att fyren har varit nära att slukas av havet.

2019 flyttades därför fyren under stort ståhej längre in från havet – och nu beräknas fyren stå stadigt i minst 30 år till.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan