Annons

Annons

Annons

Annons

Heidi Avellan

opinion

Heidi Avellan
De avundsjuka lymlarna i Skåne, eller?

Öresundsregionen har framtiden för sig bara om den är öppen och integrerad. En plats där grannar samarbetar. Inte en gräns mellan två länder.

Text: 

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Annons

Sedan midsommarveckan har jag sett fler polisbilar på E65 än under de senaste tjugo årens asfaltslit här. Det kan stå en vid varje infart hela vägen från Ystad till Sturup. Och ett självklart soundtrack på vägen är nu Kjeld Olsens Avisvisen från dansk TV2 – melodin till Flickorna i Småland:

Hvad er det for et sørgeligt moderne fænomen? At danskere på vej til Bornholm bliver ramt af sten?” Vem är så fientlig, undrar han och ger svar:”Det er lømlerne i Skåne som er vrede av natur … men vi ved jo godt de gør det av gemen jalousi.

Avundsjuka, för att Danmark är ett bättre land, med coronahantering och fotbollsframgångar som belägg? Medan skåningar är arga av naturen? Jag försöker föreställa mig en liknande nidvisa om danskar på svensk tv. Det lyckas inget vidare, debattstilen skiljer sig nu en gång för alla åt kring Sundet.

Annons

Annons

I högsommarens köer in till Ystad väser många i trakten som Ystadpågen Ernst-Hugo Järegård i Riket: ”Danskjävlar.” Lagom till Bornholmsfärjans avgång korkas hela staden igen. Rondellerna är gröt som långsamt rörs om och i hamnen kryper bilarna. Lika illa när färjan lägger till.

Där sticker danska registerplåtar i ögonen. Men kaoset är inte danskarnas fel. Det här är den stora landsvägen till Bornholm, fast samtidigt gator dimensionerade för en småstads trafik. Infrastrukturen måste planeras om och byggas ut, anpassas till verkligheten, den lilla hamnen med de stora passagerarmängderna, vägtrafiken från Öresundsbron till Rønnebåtarna.

Illa har det varit länge. Nu har det blivit värre, ett nytt inslag på E65 är alla polisbilar.

"Fredag före midsommar ringer dansk media", berättar Skånepolisens presstalesperson Ewa-Gun Westford. De vill prata om stenkastning. Hon var inte helt förberedd på detta.

Då hade något som kunde vara stenskott drabbat flera, men mannen som träffats två gånger reagerade och skrev om detta på Facebook och andra fyllde på med sina upplevelser. En man hade blivit blind på ena ögat när hans bil träffades, han fick också tänder krossade.

Medier reagerade och skickade ut reporterteam för att intervjua svensk polis och resenärer i hamnen i Ystad. Temperaturen steg ytterligare då Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S) röt till i danska TV2 och kontaktade sin svenska kollega Morgan Johansson (S):

”Det är helt oacceptabelt och väldigt allvarligt.”

Annons

Sedan dess bevakas vägsträckan i jakten på marodörer som sätter skräck i Bornholmsresenärer. Operativt är polisen på plats hela sträckan med såväl målade polisfordon som civila fordon, helikopter och drönare, säger Ewa-Gun Westford.

Annons

Vad det är som pågår eller hur omfattande det här är går ändå inte riktigt att få någon klarhet i.

De första stenarna ska ha träffat redan i april, men först i juni började ett mönster anas och myndigheterna fick reda på vad som försiggick. Responsen på Facebookinläggen blev massiv – polisen har fått in 90 anmälningar.

”Det är en form av terrorism”, säger öbon Michael Kofoed till Dagens Nyheter och menar att den svenska insatsen kom för sent och skulle ha prioriterats mycket högre. Äldre människor är skräckslagna, säger han.

Stenarna på E65 är ytterligare grus i de lokala relationerna mellan danskjävlar och skånska lymlar, mellan turister, bornholmare och alla vi andra i trakten. Redan hårt ansträngda av flyktingkrisen – och de dubbla gränskontrollerna för fem år sedan – och pandemin med stora effekter för regionen.

Samtidigt är det lite svårt att greppa vad som egentligen händer. Går det ens att på avstånd se att en bil är dansk – hastighetsbegränsningen är trots allt hela 100 km i timmen – och hinna få iväg en sten? Från vägrenen? Träffsäkert i vindrutan?

Finns här inte drag av vandringslegend här eller i alla fall överdrift?

Det tycker inte Facebookgrupperna. Det tycker inte de personer som står bakom anmälningarna. Det tycker inte svensk polis – frågan har ju redan avhandlats på ministernivå.

Annons

Polisen tar alltså detta på stort allvar. Den bevakar och utreder, just nu med geografisk profilering.

Det är ”svårjobbat”, men Ewa-Gun Westford försäkrar att det är på riktigt. Hon påminner om att danska fordon kommer i sjok, efter att färjan lagt till, och då är det enklare att angripa just dem. Fast visst, vanliga stenskott kan vara en rimlig förklaring till en del av skadorna på vindrutor, sidorutor och lacken.

Annons

”Vi ser mycket tung trafik här och det finns två stenbrott”, säger hon och nämner olika teorier som framförts bland de drabbade: som bilar med något slags stenslungor baktill, slangbellor vid vägrenen eller skjutrör – som vd för Bornholmerbussen Jørgen Andersen tror, efter ett stenskott stort som en tennisboll:

Der skal noget til for at lave sådan et hul. Så jeg tror, at de her sten bliver skudt ud af et rør eller lignende med en stor fjeder eller et lufttryk. Jeg tror, at nogen ligger på lur i buskene og gør det her.

Fast med polisen på plats nu ligger lymlarna i Skåne lågt.

Oavsett vad stenarna på E65 handlar om så är det dags att rensa upp här. Öresundsregionen har framtiden för sig bara om den är en fungerande region, öppen och integrerad. Inte en gräns mellan två länder.

|| Heidi Avellan är politisk chefredaktör och chef för ledarredaktionen

Annons

Annons

Till toppen av sidan