Annons

Annons

Annons

Annons

Polismordet i Göteborg

Det var helsingborgaren Andreas Danman som sköts ihjäl i Biskopsgården

Polisen Andreas Danman sköts till döds under ett kvällspass i Göteborg den 30 juni. Hemma i barndomsbyn Allerum hedrar nu nära och kära, vänner och bekanta minnet av honom.

– Vi har fått ett fantastiskt stöd i vår djupa sorg från hela Sverige, ja från Europa, säger pappan Per Danman.

Text: 

”Danman Vila i frid” stod det på Tim Antins, Felix Anderbergs och Kristoffer Jönssons tröjor den 3 juli. Det är många som vill hedra den döde polismannen. Foto: Petter Sandström

Annons

Andreas Danman var ganska ny som polis, anställd i Göteborg, sedan något år tillbaka. Under onsdagskvällen den 30 juni körde han och en kollega runt i Biskopsgården på de polismopeder som används i lokalområdet. När skotten föll stod han och pratade med några boende.

Beskedet att en polis skjutits till döds fick hela Sverige att stanna upp. Frågorna var många, svaren få. Sorgen och förtvivlan djup. Inte minst i nordvästra Skåne och Helsingborg där Andreas Danman har sina rötter och sin familj. 

Redan på fredagen greps en 17-åring misstänkt för mordet. Han är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkaste graden av misstanke. 17-åringen är hemmahörande i Biskopsgården och det uppges att han ”finns i konfliktmiljön”.

Annons

Ett hav av blommor och ljus på dödsplatsen i Biskopsgården. Innan Andreas Danman blev polis tjänstgjorde han som soldat med utlandsmissioner. Foto: Privat och Björn Larsson Rosvall/TT

Annons

Hemma i Skåne var chocken efter dödsskjutningen stor och vänner, nära och kära har på olika sätt engagerat sig för att få utlopp för sorgen. 

Föräldrarna bor kvar i Allerum, där familjen varit mycket aktiv i det lokala fotbollslaget.

Därför var det extra känslosamt när en seriematch skulle spelas förra lördagen, bara några dagar efter dödsskjutningen. Först var Allerums GIF tveksamma till att spela över huvud taget. Men det blev en speciell match med den förlorade lagkamraten i fokus. Vid en tavla med foton kunde de som ville lägga blommor eller skriva sitt namn på en klubbtröja med namnet ”Andy” och hans lagnummer på ryggen.

En ovanlig match som inleddes med en tyst minut på På Ryvallen i Allerum till minne av lagkamraten. Foto: Daniel Månsson

Matchen inleddes med en tyst minut.

Kristoffer Jönsson som har spelat fotboll med Andreas Danman sedan de var små var en av initiativtagarna.

– Han var en del av byn och har spelat i laget så vi tvekade om vi skulle spela matchen. Men vi bestämde oss för att göra det. Det här har tagit hårt på hela byn och på Helsingborg. Det sträcker sig längre än Allerum.

– Även om detta varit tragiska dagar som jag aldrig någonsin vill återuppleva har jag aldrig sett så mycket kärlek på en och samma gång som nu. Människor bryr sig, säger Kristoffer Jönsson.

Lagkompisen Alexander Meijer har känt Andreas Danman sedan de var nyfödda. Han beskriver en förtätad känsla i laget under lördagen.

Annons

– Stämningen var allt ifrån helt fruktansvärd till öppen och ljus när vi pratade minnen och landade lite. När den tysta minuten hållits kändes det som en stor utandning för alla, säger han.

Annons

Poliser i hela Sverige hedrade Andreas Danman med en tyst minut den 1 juli.

Bild: Niklas Gustavsson

Innan Andreas Danman utbildade sig till polis var han soldat på Revingehed och tjänstgjorde bland annat i Mali. En nära vän från soldattiden var på semester och satt hemma hos svärmor i Stockholm när han fick beskedet om dödsskjutningen i Göteborg.

Han kände direkt att han inte klarade av att vara sysslolös. Han köpte ett kontantkort och startade ett konto för insamling i vännens namn. I sin sorg vill han vara anonym.

– Han är en av mina närmaste vänner. Min sambo skrev till honom bara timmarna innan det hände. Vi skulle ha träffats i Skåne i veckan, säger han.

Swishnumret till insamling för den döde polisen spreds i sociala medier och nådde snabbt nivåer som vännen inte räknat med. Engagemanget var oerhört stort. 

– Pengarna kommer att offentliggöras. Jag har bara inte funderat ut hur ännu. Jag har varit i kontakt med skatteverket och banken och ekonomijurister. I sinom tid kommer jag att stänga av swish-kontot och bränna kontantkortet.

Pengarna ska gå till blommor till begravningen och en plakett i soldathemmet på Revingehed, där den döde tidigare var anställd. Resten ska oavkortat gå till efterlevande.

Annons

Han och Andreas Danman lärde känna varandra 2013 på P7 på Revingehed.

– Han var ställföreträdande gruppchef och jag hamnade i hans skyttegrupp, säger vännen.

Hur känner du dig nu?

– Det kommer aldrig att bli bra. Men det är inte lika illa som i förra veckan.

På P7 på Revingehed kommer en plakett att sättas upp i regementets soldathem, som är som ett vardagsrum för militären där de ser på tv, surfar på nätet, lyssnar på musik och spelar brädspel.

Annons

– Vi lägger ut en kondoleansbok för dem som vill skicka en sista hälsning, säger soldathemmets föreståndare Micke Persson.

Han berättar om Andreas Danman som en god kamrat i det 712:e kompaniet. De två möttes bland annat under utlandstjänstgöring.

–  I den här gröna familjen tar man hand om varandra. Även om någon tagit av sig uniformen rent fysiskt har man den med sig. Det tänket sitter kvar. Danman valde att gå vidare till polisen och är idag veteran som soldat, men han är en kamrat till många här. Därför sätter vi upp kondoleansboken, säger Micke Persson.

Hyllningarna för Andreas Danman är ännu inte över. På söndag förmiddag kommer motorcyklar att köra genom stan, till polishuset för en tyst minut och sedan vidare mot föräldrahemmet och avslutas i Ödåkra.

– Vi har fått ett fantastisk stöd i vår djupa sorg från hela Sverige, ja från Europa, säger pappan Per Danman.

Polisen har fått stöd och sympati från allmänheten, efter skotten i Göteborg. Vid polishuset på Berga i Helsingborg la personer blommor och en polisaspirant fick en röd ros i samband med en hastighetskontroll i Örkelljunga. ””Vi är rörda och tacksamma för allt stöd ”, skriver polisen på Facebook. Foto: Polisen

Annons

Annons

Till toppen av sidan