Annons

Annons

Annons

World Pride i Malmö 2021

Konferens om hbtq-inkludering i näringslivet under World Pride

I augusti arrangeras konferensen "Lgbti Business Conference" i Malmö. Syftet är att lyfta hbtq-frågor ur ett företags- och affärsperspektiv.

Konferensen hålls digitalt men med ett begränsat antal platser live. Förhoppningen är att konferensen ska återkomma årligen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT

Annons

Konferensen sker i samband med World Pride som hålls i Malmö och Köpenhamn i augusti.

Två av projektledarna är Alf Kjeller och Tobias Holfelt som båda jobbar med den skandinaviska handelskammaren för hbtq-företagare som heter SGLCC.

– Ibland har man lite andra förutsättningar än andra företagare. När jag började jobba som företagare blev jag uppmanad att tona ner att jag var hbtq-person, men i själva verket bidrar jag ju med mångfald, säger Alf Kjeller, som är engagerad politiskt genom Stockholm Pride.

Annons

Annons

Tillsammans med Malmöföretagaren Peter Eyermann och Malmö Stads näringslivschef Micael Nord föddes idén till konferensen.

–  Vi kommer att lyfta hbtq-entrepenörer, hur de jobbar och deras förutsättningar. Vi kommer prata om vad stora företag gör i mångfaldsfrågan gällande framförallt hbtq, säger Alf Kjeller.

– Det är också ett sätt att förändra samhället.

Det finns exempel, menar Alf Kjeller, både på företag som lever upp till värderingar vad det gäller hbtq-personers rättigheter och de som inte gör det. Det finns svenska företag som tar sina svenska värderingar var de än befinner sig i världen På så vis blir företagen en frizon för hbtq-personer även i länder där det är tufft.

– Men ett tag var det vanligt bland svenska företag, trots att man ansåg att hbtq-rättigheter var viktigt, att outsourca till exempel all IT till länder som är emot hbtq-rättigheter.

Programmet är inte spikat i sin helhet även om flera talare redan är klara. Tobias Holfelt har ägnat de senaste 15 åren åt olika beräkningar av vilket värde mångfald har ur ett affärsperspektiv.

– I Sverige generellt ligger näringslivet efter sina konkurrenter i andra länder. Framförallt för att man inte har förstått affärsvärdet. Man ser det som något man stödjer på liknande sätt som man stödjer Röda Korset eller knattefotbollen, snarare än att man ser att "här tjänar vi tre miljarder om året", säger Tobias Holfelt.

Annons

Konferensen hålls digitalt men med ett begränsat antal platser live. Förhoppningen är att konferensen ska återkomma årligen.

Fakta

Förkortningar

Hbtq eller Hbtqi: Är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner samt andra personer med queera uttryck och identiteter.

Lgbt eller lgbti: Är den engelska paraplybegrepp.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan