Annons

Annons

Fotboll: Malmö FF

MFF kan straffas om supportrarna står upp mot Sirius

Årets första allsvenska match med publik på Stadion. Då vädjar MFF till sina supportrar att sitta ner.

– Vi vill gärna behålla så stor kapacitet som möjligt, säger vd:n Niclas Carlnén.

Stående MFF-supportrar i matchen mot Riga. Mellan 5500 och 6000 åskådare kommer släppas in till MFF:s allsvenska match mot Sirius.

Bild: Petter Arvidson

Annons

4 012 åskådare såg på när Malmö FF besegrade Riga med 1–0 i Champions League-kvalets första omgång.

Bortsett strul med det digitala biljettsystemet inför matchen tycker MFF:s vd Niclas Carlnén att arrangemanget – årets första med publik – fungerade bra.

– När matcharrangemanget var igång i allt från insläpp till hur man satt utspritt på läktarna, där är vi nöjda, säger han.

Alla var dock inte lika tillfreds. En kontrollant från Länsstyrelsen, den myndighet som håller koll på att pandemiregler efterföljs, anmärkte på att supportrar på framför allt norra läktaren stod upp under matchen.

– Om man har anvisade sittplatser kan man ta in mer publik. Men då krävs det att man sitter stilla och inte riskerar komma för nära varandra. Vi uppmärksammade att det inte funkade på en av sektionerna, där stod man upp och hejade som man var van att göra, säger Paula Hultgren, samordnare vid enheten för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Skåne.

Annons

Är man verkligen en större smittorisk om man står upp?

Annons

– Ja, det är man. Om man står upp och är i rörelse och kommer man närmare varandra. Det här handlar om att man ska hålla sig i sin bubbla.

Paula Hultgren är samordnare vid enheten för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Skåne.

Bild: Hussein El-Alawi

Paula Hultgren säger att det förstås är okej att ställa sig upp och jubla om favoritlaget gör mål eller för att bara sträcka på benen.

– Det finns inga sekund- eller minutangivelser kring det här. Man får hurra, men sen sätta sig kvickt ner igen. Det är ganska strikt. Det är ju det här som möjliggör publik på matcher, att man är noga med de här riskerna. Det är viktigt att hålla de här avstånden, säger hon.

Annons

Efterlevs inte direktiven riskerar MFF få sitt åskådarantal reducerat med över hälften till nästa match. Detta då det som idag är sittplats börjar klassas som ståplats och då gäller andra regler, som innebär att färre personer får plats på arenan.

Annons

– Vi kommer informera om det här till de som har matchbiljetter mot Sirius, säger Niclas Carlnén, som anser det svårt att veta exakt vad som gäller vid matcharrangemang.

– Jag tycker det är beklagligt att våra myndigheter som vet om att de ska komma ut med ett regelverk en viss tid, så sent som den siste juni, inte själva vet hur man ska tolka regelverket. Man måste nog förstå att det blir helt tokigt för oss att vi försöka tolka något som kommer in i sista minuten, precis innan det ska börja gälla. Det skapar osäkerhet och frustration både för organisatör och besökare.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Annons

Malmö FF kommer få ta in mellan 5 500 och 6 000 personer mot Sirius. Ökningen möjliggörs genom att personer i samma sällskap tillåts sitta två och två samt att platser som varit avstängda av Uefa nu öppnas upp.

Annons

Länsstyrelsen kommer finnas på plats och bevaka arrangemanget.

– Vi har haft en jättebra dialog med MFF, vi är inte oense. Och vi är alltid tillgängliga för rådgivning och information. Men sen är det såklart svårt ibland med tolkningar, visst är det en utmaning för verksamhetsutövarna, det är det, säger Paula Hultgren.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy