Annons

Annons

Annons

Polismordet i Göteborg

Efter MC-kortegen som samlade över tusen: ”Vi finner inga ord”

Långt över tusen personer anslöt till söndagens MC-kortege genom Helsingborg. Kenth Dahlqvist som var med och drog igång det hela är i chock över den stora uppslutningen:

– Vi finner inga ord för detta, säger han.

”Många refererar till honom som polisen. Men han har ett namn”, säger Kenth Dahlqvist som med Johan Gullberg och flera andra tagit initiativet till dagens minneståg för Andreas Danman.

Bild: Petter Arvidson

Annons

En efter en kör de in på parkeringen vid Sundspärlan. Klockan är strax innan 11 på söndagen och över hundra motorcyklar har samlats. De fortsätter köra in i en strid ström.

Kenth Dahlqvist står och blickar ut mot infarten. Han skrattar och skakar på huvudet.

– Kolla som det väller in! Det är otroligt.

– Jag hade räknat med 40, 60. Max hundra. Nu har vi tappat räkningen.

På hans egen gröna hoj vajar en stor flagga. På den syns en man iklädd militärkläder med blicken mot marken. Mannen är helsingborgaren Andreas Danman, polisen som aldrig fick komma hem efter sitt arbetspass i Biskopsgården i Göteborg den 30 juni.

Han sköts till döds när han stod och pratade med några boende i området och blev bara 33 år gammal. En tragisk händelse som skakat Sverige.

Annons

Utanför Sundspärlan vällde det in motorcyklar som ville vara med i kortegen. Initiativet spreds snabbt i sociala medier.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Annons

När Kenth Dahlqvist, som själv är engagerad i Bikers by Kärnantrappan, nåddes av beskedet om vad som hänt väcktes en tanke.

Han kände själv inte Andreas Danman personligen.

– Men det här väcker något i en. Ilska och frustration. Att det här får hända. Vi kan inte ens föreställa oss hur familjen mår just nu. Men vi kan visa dem att vi bryr oss.

Det tog ett tag för alla motorcyklar att köra ut på vägen för att ta sig vidare in i city.

Bild: Petter Arvidson

Idén var att samla 40-50 motorcyklar och åka på en minneskortege i Helsingborg. Initiativet ”Hans namn är Andreas” började spridas i sociala medier. Responsen blev enorm och inläggen delades tiotusentals gånger på bara ett par dagar. Kenth Dahlqvist fick hundratals meddelanden på Messenger. Johan Gullberg som också varit med berättar att folk hört av sig från hela Sverige.

– På Facebook trycker vi på ”gilla” och arg gubbe. Det är sällan man faktiskt gör något, säger han.

De vill inte göra något politiskt av arrangemanget utan fokusera på att hedra den dödade polisen.

– Mina tankar går till hans familj, säger Kenth Dahlqvist.

”Just nu försöker man ta in det, att det är så många som vill engagera sig i det här”, säger Kenth Dahlqvist när motorcyklarna samlas vid Sundspärlan.

Bild: Petter Arvidson

Christoffer Hagdahl står en bit bort. Han säger att han jobbat flera år med Andreas Danman inom Försvarsmakten. Tillsammans har de varit i Mali.

– Jag kände tomhet, ilska. Det var jävligt tungt, säger han om dagen han fick besked att Andreas dödats i tjänsten.

Annons

Annons

– Han är en underbar och härlig person. Ödmjuk, stabil. Jag har inget annat att säga om den killen.

När klockan närmar sig 12 har långt över tusen motorcyklister samlats utanför Sundspärlan. Det börjar bli dags att köra, först genom stan och sedan vidare till polishuset i Helsingborg. Räddningstjänsten som även finns på plats för att hedra blåljuskollegan spärrar av vägen så att motorcyklisterna kan rulla ut i trafiken. Det hela går lugnt och organiserat till.

Christoffer Hagdahl har jobbat med Andreas Danman i militären. Han och David Eriksson ville vara med och hedra minnet av honom.

Bild: Petter Arvidson

Runt flera MC-förares armar syns blåa band som symboliserar ”den tunna blå linjen”, ett sätt att visa polisen sitt stöd. I täten finns Kenth Dahlqvist och flaggan med bilden på Andreas.

Väl på plats utanför polishuset har flera helsingborgare samlats för att titta när kortegen rullar in. En krans läggs på marken vid Änglastatyn. Kransen är prydd med två band – ett grönt och ett blått. På det ena står det veteran, på det andra polis.

Första stoppet blev polishuset i Helsingborg där det hölls en tyst minut.

Bild: Petter Arvidson

– Så fint, så mäktigt. Vi skulle haft mer av det här i Sverige, tycker Lena Thurdin som stannat till med sin hund.

Ulf Nilsson som kört med i kortegen från Sundspärlan är rörd till tårar. Han har svårt att finna orden när han får frågan hur det känns att så många slutit upp.

Annons

– Det går inte att säga. Det här skulle varit av en annan anledning.

”Det kan se ut som att vi som kör motorcykel är hårda och tuffa i vår utrustning men innanför är vi mjuka människor”, säger Ulf Nilsson. Han är tagen av att så många är med i minneståget.

Bild: Petter Arvidson

Annons

Klockan 13 upphör plötsligt sorlet från tusen, kanske tvåtusen, människor. Några står med blicken rakt fram, andra med nedböjda huvuden. En stillsam applåd avslutar den tysta minuten och folksamlingen skingras.

Det börjar åter brumma från motorcyklar. Kortegen ska köra vidare i riktning mot Allerum för att passera polismannens föräldrars hem.

– Det är så man blir tårögd. Saken engagerar, det är ingen tvekan, konstaterar Kenth Dahlqvist.

Dagen avslutades slutligen på Spritfabriken i Ödåkra.

– Familjen stod hemma i Allerum och såg med tårar i ögonen när ni åkte förbi. Det visar en kraft så mycket större än att trycka gilla eller skicka ett hjärta på Facebook, sa Johan Gullberg från scenen innan Bai-Bang spelade Only the best die young.

Utanför polishuset i Helsingborg hölls en tyst minut för Andreas Danman.

Bild: Petter Arvidson

Vid Änglastatyn utanför polishuset lade arrangörerna en krans.

Bild: Petter Arvidson

MC-kortegen avslutade på Spritfabriken i Ödåkra.

Bild: Tomas Nilsson

Annons

TV: Se från ovan när kortegen rullar genom Helsingborg

Läs mer: Det var helsingborgaren Andreas Danman som sköts ihjäl i Biskopsgården

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan