Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Går Ryssland över gränsen måste USA ha en vedergällning redo, som till exempel att tömma ett antal oligarkers bankkonton.”

Spioneri strider inte mot internationell lag och en överenskommelse om att förbjuda det skulle vara betydelselös. USA och Ryssland kan däremot förhandla fram begränsningar kring omfattningen av cyberspioneri, skriver Joseph S Nye.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vladimir Putin och Joe Biden hade sitt första toppmöte i Genève i mitten av juni. Hur Putin tolkar Bidens budskap återstår att se, skriver Joseph S Nye. Bild: Peter Klaunzer

Annons

När Joe Biden och Vladimir Putin, USA:s respektive Rysslands president, höll sitt första toppmöte i Genève i mitten av juni handlade samtalen mer om cyberkrig än om kärnvapen. Världen är inte densamma som under det kalla kriget. Men vad uppnådde Biden egentligen?

I mer än tjugo år har Ryssland föreslagit att FN ska förhandla fram ett cyberfördrag och USA avfärdat det som omöjligt att övervaka och kontrollera.

Istället har Ryssland, USA och tretton andra länder enats om frivilliga normer som sammanställts av en FN-ledd grupp av regeringsexperter. Normerna förbjuder attacker mot civil infrastruktur liksom att de iscensätts på respektive lands territorium.

Normerna godtogs på nytt av FN i våras, trots vetskapen om att de varken hindrat Ryssland från att angripa Ukrainas kraftförsörjning 2015 eller försöka påverka presidentvalet i USA året efter.

Annons

Till skillnad från USA som 2010 upprättade ett cyberkommando (USCYBERCOM) har Ryssland hittills inte officiellt bekräftat att landet har offensiv cyberkapacitet. Båda övervakar och utforskar varandras nätverk i jakt på information och det är inte helt enkelt att dra en gräns mellan spioneri och krigsförberedelser.

Annons

Därför klagade USA tidigare i år på den ryska attacken mot det amerikanska företaget Solarwinds, som drabbade minst nio större amerikanska myndigheter och över hundra viktiga företag.

Även om formella överenskommelser om vapenkontroll inte fungerar, bör det vara möjligt att dra gränser kring vissa civila mål och att förhandla fram riktlinjer. Trots djupa ideologiska motsättningar lyckades ju USA och dåvarande Sovjetunionen 1972 arbeta fram ett avtal om beteende till havs, Incidents at Sea Agreement, för att förhindra incidenter som kan leda till farliga upptrappningar.

Spioneri strider inte mot internationell lag och en överenskommelse om att förbjuda det skulle vara betydelselös. USA och Ryssland kan däremot förhandla fram begränsningar kring omfattningen – inte existensen – av cyberspioneri. Eller sätta gränser för sin inblandning i motpartens inrikespolitiska processer.

Annons

Det tycks ha varit med ungefär dessa avsikter Biden kom till Genève i juni. Enligt medieuppgifter gav han Putin en lista med sexton särskilt viktiga och känsliga områden i infrastrukturen – som energi, hälsa, informationsteknologi, finansiella tjänster, kemikalier, kommunikationer – och sade till Putin att de inte får angripas.

Samma lista ligger sedan länge ute på US Cybersecurity and Infrastructure Security Agencys hemsida. Det ovanliga är att en president sätter en lista i handen på ett annat lands president.

Annons

Efter mötet berättade Biden att han tagit upp händelsen med den amerikanska pipeline som i maj hackades av kriminella i Ryssland som krävde lösen för att återställa den. Biden sade att han frågade Putin vad han hade tyckt om detsamma hänt en rysk pipeline. Naturgas via pipeline är en central exportvara för Rysslands ekonomi och ett avbrott skulle vara mycket dyrt.

Amerikanerna skyllde inte ransomwareattacken, utpressningsviruset, mot US Colonials pipeline på den ryska regeringen, men har noterat att kriminella gäng tycks kunna agera under straffrihet i Ryssland så länge de inte ger sig på ryska intressen.

På presskonferensen efter toppmötet sade Biden:

Annons

”Jag gjorde klart för honom vilken cyberkapacitet vi har. Och det visste han. Han vet kanske inte exakt hur den ser ut, men att den är betydande. Och om de bryter mot de grundläggande normerna så svarar vi med cybervapen. Det vet han.”

Putin är smart och uppfattade naturligtvis budskapet, men om det påverkar det ryska beteendet beror på Bidens trovärdighet.

Att sätta gränser kan vara knepigt. En del anser att Biden genom att peka ut specifika områden som fredade samtidigt har sagt att andra är ok att ge sig på. Inga gränser fungerar om de inte efterlevs och andra hävdar att fokus inte bör ligga på var eller hur en skada vållats, utan på hur allvarlig skadan är.

Det kan jämföras med en högljudd nattlig fest. En klagande granne säger inte till värden att stänga av all musik; han säger att om oväsendet förblir olidligt så ringer han polisen. Hur Putin tolkar Bidens budskap återstår att se, men de två presidenterna blev i alla fall överens om att inrätta en cyberarbetsgrupp som ska försöka definiera gränserna för vad som är ”godtagbart”.

Annons

USA måste hur som helst göra klart vilka normer landet står för. Går Ryssland över gränsen måste USA ha en vedergällning redo, som till exempel att tömma ett antal oligarkers bankkonton, sprida ut besvärande uppgifter eller störa ryska nätverk. USCYBERCOM:s strategi för försvar och uthålligt engagemang kan fungera avskräckande, men måste kompletteras med kontinuerlig kommunikation.

Annons

Kriminella grupper agerar ofta på ett lands uppdrag och USA måste göra klart att den som upplåter sitt territorium till cyberkriminella kan räkna med motaktioner. Eftersom riktlinjer aldrig är perfekta måste det också finnas en regelmässig samrådsprocess kring ramverk för varningar och förhandlingar.

Om Biden lyckades initiera detta i Genève, eller om cyberrelationerna mellan USA och Ryssland förblir normaldåliga, lär klarna under de kommande månaderna.

Översättning: Karen Söderberg

Project Syndicate

SKRIBENTEN

Joseph S Nye, professor vid Harvarduniversitetet. Hans senaste bok heter Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy