Annons

Annons

Dygnet Runt

Gymnasieelever spelar in egna sommarprat

För andra året i rad ger Malmö stad ett tjugotal gymnasieelever chansen att skriva och berätta sina egna historier i radioformat. I årets "Unga Malmös berättelser" avhandlas ämnen som kroppsförakt, skidåkning och att förlora sin bror i en av Malmös många skjutningar.

Handledaren Cecilia Nordlund skämtar med sommarpraktikanten Asha Sundahl.

Bild: Adam Daver

Annons

Det vilar en speciell stämning i luften på Kulturskolan. Eleverna som vanligtvis går här har sommarlov. I stället är korridorerna fyllda av sommarpraktikanter från Malmö stad. De bär alla runt på vältummade manuspapper, i väntan på sin tur i studion.

Praktikanterna är nämligen här idag för att spela in sina egna sommarprat till "Unga Malmös berättelser". I snart en månad har de, med hjälp av handledarna Cecilia Nordlund och Thomas Holst, skrivit och tagit fram varsitt halvtimmeslångt avsnitt.

– I fjol var första året då vi gjorde den här satsningen och det var inget tvivel om att vi ville göra det i år igen. Flera som var med då har sagt de fick ut jättemycket av att berätta sina historier, vilket var precis vad vi hade hoppats att de skulle känna, säger Cecilia Nordlund, handledare på Kulturskolan.

Annons

Handledaren Cecilia Nordlund hjälper Lina Salman i studion.

Bild: Adam Daver

Annons

För att komma in i stämning och förstå formatet har eleverna, som alla är mellan 16-18 år, fått lyssna på riktiga sommarprat ur Sommar i P1:s arkiv. Ett av programmen som har inspirerat flera av deltagarna var fotografen Alexander Mahmouds prat från 2019.

– Han skulle ha kommit hit, men så blev det regeringskris och då var han tvungen att fota den. Men han gjorde i alla fall en workshop med oss på Zoom där han förklarade hur han gjorde med sitt sommarprat, berättar en av eleverna.

Cecilia Nordlund, handledare på Kulturskolan.

Bild: Adam Daver

Annons

För handledarna Cecilia Nordlund och Thomas Holst har det varit en givande upplevelse att få vara med och guida sommarpraktikerna i sitt skapande.

– Det är fantastiskt att se hur de vågar gå in i sina egna erfarenheter och undersöka vad det är i den egna berättelsen som kanske kan vara viktigt för andra att ta del av, säger Cecilia Nordlund.

Annons

Premiären för sommarpraten är den 19 juli, då kommer avsnitten att ligga ute på Kulturskolans hemsida.

Asha Sundahl, en av årets unga sommarpratare.

Bild: Adam Daver

Asha Sundahl, 17, har gjort ett program om adoption och skidåkning.

– Först kommer jag prata lite om hur det var när jag blev adopterad, men sen kommer jag switcha till mina stora intressen i livet, vilket är skidåkning och resor. Jag hade lite svårt att hitta fram till berättelsens kärna. Jag är inte så bra på att skriva eller komma ihåg saker, så jag behövde fråga mina föräldrar en massa.

Annons

Vad ska du spela för musik i ditt sommarprat?

– Allt från Red Hot Chili Peppers till Måns Zelmerlöw. "Cara Mia" var den första svenska låten som jag fick höra. Min kusin lyssnade på den hela tiden, så den gjorde ett stort intryck på mig när jag var liten.

Bild: Adam Daver

Annons

Lina Salman, 16, ska i sitt sommarprat berätta om sin strokedrabbade farmors livshistoria.

– Att se en person som man älskar så mycket drabbas av något så jobbigt tog väldigt hårt på mig. Sommarpratet ska förmodligen heta "När ens trygghet får stroke" för min farmor har alltid varit min trygghet, ända sedan jag var liten och hon flyttade med oss från Irak. Men det ska inte bara handla om stroken, utan även om hennes liv och hur hon brukade köra runt överallt i sin Toyota-pickup.

Annons

Kommer du att spela upp sommarpratet för henne?

– Hon förstår inte så bra svenska, men jag har med en liten del på arabiska som jag tänkte visa upp för henne.

Vilken musik har du valt till ditt då?

– En låt av Kanye West, en av Jireel, och så har jag med en arabisk låt som heter "Mawjouaa Galbi" av Najwa Farouk. Det betyder ungefär "mitt hjärta gör ont".

Bild: Adam Daver

Annons

Moska Talash, 17, Yamama Mohamad Kalil, 18, Darin Amin, 17, och Ritaj Hanoon, 17, har valt att göra ett gemensamt sommarprat, till formen mer likt en podcast.

– Vi kände oss mer bekväma med att göra en podcast. När vi först pratade om vad vi tänkte göra märkte vi att flera av oss hade liknande erfarenheter av till exempel rasism och kroppsångest i sociala medier, så därför ville vi skapa en diskussion av det istället för att prata om våra mest privata trauman, berättar Darin Amin.

Annons

Vad sa handledarna om att ni hellre ville göra en podcast då?

– De ville ju egentligen höra våra egna historier, men vi försäkrade dem om att allt som annars skulle ha varit med i våra egna sommarprat kommer att vara med här också, säger Ritaj Hanoon.

Asha Sundahl spelar in.

Bild: Adam Daver

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy