AnnonsVisitDenmark

Här är det oväntade resmålet för kulturälskare

Världskända Skagenmålare, magnifika sandskulpturer och pittoreska byar – det är inte svårt att förstå varför Nordjylland har blivit en hot spot för kulturintresserade.

Skagen Museum.

Det de flesta tänker på då man sätter samman kultur med Nordjylland är såklart Skagenmålarna. Det säregna ljuset i Skagen, längst upp på näset, fick många konstnärer att bosätta sig här i slutet av 1800-talet. Här kan du bli inspirerad av naturen själv eller genom att beskåda verk av Peder Severin Krøyer, Anna Ancher och Laurits Tuxen för att nämna några av de mest kända målarna. I samlingarna på Skagen Museum finns även närmare 2000 skulpturer, målningar och teckningar. I Skagens Kunstmuseer ingår även Drachmanns Hus, konstnären Holger Drachmanns tidigare hem.

Kyrkan i sanden, eller Sankt Laurentii kyrka som den heter.

En promenad 2 kilometer söderut hittar du ett annorlunda utflyktsmål för den kultur- och historieintresserade, Den tilsandende kirke, eller Sankt Laurentti kyrka, som den hette på medeltiden innan många års sandflykt begravde allt utom tornet, och så står det än idag. Kyrkans historia sträcker sig tillbaka till 1300-talet och en gång i tiden hade kyrkan praktfulla inventarier varav bland annat dopfunten är kvar. Titta gärna ner på det vackra golvet, som också det är i original.

Vita badhytter så långt ögat kan nå.

En stor del av Nordjyllands kulturhistoria påverkad av närheten till havet. En exempel på det är de vita badhytterna mellan Blokhus och Løkken på Nordjyllands västkust. Det är ett riktigt sommartecken när de vita badhytterna parkeras på stranden i Løkken. Och på samma gång en imponerande syn då hytterna är närmare 485 stycken. Från början fungerade hytterna som omklädningsrum, numera är de privatägda hytterna snarare förlängda vardagsrum sommartid och ofta ärvs de mellan generationerna. Det är dessvärre inte tillåtet att sova över i dem och de får heller inte hyras ut. Som besökare får du nöja dig med att njuta av dem som ett vitt pärlband mot det blänkande havet.

Thorup Strand.

Söder om Løkken ligger det gamla fiskeläget Thorup Strand där kulturhistorien än idag gör sig påmind. Thorup Strand är en av de få platserna i Danmark, där fiskarna seglar ut från stranden varje dag och det går att köpa fisk direkt i anslutning till där de kommer tillbaka. Där på Nordjyllands västkust, kan man också njuta av härlig grovkornig sand och stranden ramas in av sanddyner bevuxna med strandråg och lockar till flera olika strandaktiviteter.

Bunker Museum.

På flera platser i Nordjylland finns Bunker Museum som påminner om en mörkare tid i historien. Danmark var ju ockuperat av tyskarna under andra världskriget och flera av anläggningarna som tyskarna byggde upp, finns kvar. Ett exempel är det i Hanstholm som hade kanoner som skulle kunna nå halvvägs över Skaggerack för att förhindra den brittiska flottan att ta sig in i. Den andra halvan bevakades från ett liknande fort i norska Kristiansand. Du hittar fler bunkrar möjliga att besöka över hela Nordjylland. Många av dem erbjuder både guidade turer och interaktiva utställningar.

Ön Mors.

Från Hanstholm är det inte långt till ön Mors en ö med branta höjder och dramatisk kustlinje. Vid Hanklit på öns norra del har du ett annorlunda utflyktsmål där du kan njuta av häftig natur och på samma gång ha turen att gå riktigt långt tillbaka i historien och se fossiler. Hanklit är en 61 meter hög sanddyn som består av moler, en porös bergart och vulkanaska insprängd i olika lager. Här har fossiler som för 55 miljoner år sedan var levande organismer, hittats. Hansklint finns även på Unescos världsarvslista.

Salttillverkning på gammalt vis.

En helt annan ö på andra sidan Jylland, är Læsø, som också sägs vara platsen med flest soltimmar i hela Danmark. Ön är också känd för sin historiska salttillverkning. Vattnen invid strandlinjen i Læesø har en förhöjd salthalt och saltet har framställts genom att koka saltvattnet i öppna grytor. När vattnet kokat bort, återstår saltet. Ett besök på saltsjuderiet lär dig allt om salttillverkningen. Färjan ut dit tar du enklast från Fredrikshamn.

Mariager - rosornas by.

En stor del av kulturen ligger i vardagslivet. På Nordjylland är havet eller fjordarna alltid närvarande och vardagslivet både förr och nu är präglat av det. Mariager vid Mariagerfjorden och kallas också rosornas by och här kan du följa vardagslivets lunk bland kullerstensgator och korsvirkeshus. I den charmiga stadskärnan slingrar sig rosorna över husfasaderna sommartid. Här finns också en koppling till Sverige i den imponerande klosterkyrkan och klostret som grundades i spåren av den Heliga Birgitta. Mariager stoltserar även med en veteranjärnväg och ett eget saltcenter, med andra ord:

Du kan enkelt spendera en hel dag i Mariager.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan