Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Utpekade gängbröder frias av hovrätten

I maj i år dömde tingsrätten tre män i Malmö till mer än 3 års fängelse för försök till grov utpressning, olaga frihetsberövande, grovt rån och olaga hot. Nu frias männen i hovrätten, som hänvisar till bristande bevisning.

Bild från en övervakningskamera i Hyllie, som fångat 37-åringen och fyra av de misstänkta utpressarna. Bild från polisens förundersökning.

Annons

Det var i november i fjol som två bröder, tillsammans med en tredje gärningsman, ska ha dragit med en 37-årig Malmöbo till en lekplats i Hyllie, tryckt in en skarpladdad revolver i hans mun – och krävt honom på en halv miljon kronor. Om han inte betalade skulle hans fru våldtas och barn dödas, enligt åtalet.

Tingsrätten bedömde 37-åringens vittnesmål som trovärdigt och dömde tre män till fängelse i tre år och sex månader för olaga frihetsberövande, olaga hot, rån och försök till grov utpressning.

Annons

Annons

Det finns inga utomstående vittnen i utredningen som sett eller hört hoten och våldet. Men 37-åringens uppgifter bedömdes ändå som tillförlitliga.

Hovrätten friar nu de tre männen på alla åtalspunkter och hänvisar till bristande bevisning. Vittnen och teknisk bevisning till direkt stöd för 37-åringens version av händelserna saknas, enligt domen.

Dessutom påpekar hovrätten att målsäganden – 37-åringen – i början av utredningen medvetet lämnat felaktiga uppgifter. Det gör honom mindre trovärdig, anser domstolen som också pekar på andra brister i utredningen.

Av de tre friade männen är två bröder, som av polisen pekas ut som tongivande i ett av Sveriges tyngsta släktbaserade kriminella nätverk. Båda har varit misstänkta för en rad grova brott, men utan att dömas.

Läs mer: Utpekad gängledare släppt av hovrätten

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy