Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Villaägare och bostadsrättsinnehavare måste fråga sig om de har råd att bo kvar i sina hem.”

Återinförd fastighetsskatt skulle slå mot hårt arbetande människor med normala inkomster. Det skriver Moderaternas skattepolitiske talesperson Niklas Wykman och partiets oppositionsråd i Malmö Torbjörn Tegnhammar.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det sista Malmö behöver är en ny fastighetsskatt, skriver Niklas Wykman och Torbjörn Tegnhammar, Moderaterna.

Bild: hussein El-alawi

Annons

Flera tunga socialdemokratiska partidistrikt, däribland Skåne, Göteborg och Stockholm, väcker nu krav om att återinföra fastighetsskatten. Blir det verklighet skulle det vara ett hårt slag emot Malmö. Flit, utbildning och sparande skulle löna sig ännu sämre i staden där arbetslösheten redan är högst i Sverige.

Många Malmöbor som kämpat för att kunna äga sin bostad kommer att drabbas av en ekonomisk chock. Höjd fastighetsskatt skulle göra att deras boendekostnader höjs med tiotusentals kronor per år.

Varje villaägare och bostadsrättsinnehavare i Malmö måste fråga sig om de har råd att bo kvar i sina hem om Socialdemokraterna vinner valet 2022.

Socialdemokraterna i Skåne vill återställa skattekvoten till den nivå som fanns innan alliansregeringen tillträdde 2006. För landet som helhet skulle det innebära skattehöjningar på över 250 miljarder kronor.

Annons

De skånska socialdemokraterna försöker också göra gällande att deras politik inte skulle drabba vanliga löntagare i någon större omfattning. Men det är långt ifrån sanningen. Inte minst återinförd fastighetsskatt skulle slå mot hårt arbetande människor med normala inkomster.

Annons

Fastighetsskatten avskaffades av den moderatledda regeringen 2008 och det skedde på goda grunder. Det var en skatt där människor kunde tvingas bevittna hur beskattningen av deras hem, och därmed boendekostnad, sköt i höjden efter förändringar på fastighetsmarknaden som de själva inte kunde påverka. Nyblivna pensionärer som bott i sina hus i årtionden hamnade i situationer där de hade svårt att behålla sina hem. Moderaterna kommer aldrig att acceptera att Sverige hamnar där igen.

Den som äger en villa betalar idag som mest 8 524 kronor om året i kommunal fastighetsavgift. Om Socialdemokraternas fastighetsskatt införs skulle Malmös genomsnittliga villaägare istället betala cirka 40 000 kronor om året. Många långt mycket mer än så. Samtidigt skulle den som bor i bostadsrätt få sin skatt mer än tiodubblad till över 12 000 kronor om året. Det råder inget tvivel om att Malmöbor kommer att vara tvungna att flytta ifrån sina hem om Socialdemokraterna får som de vill och fastighetsskatten återinförs.

Annons

Sveriges välfärd är ansträngd och många kommuner har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det beror inte på att skatterna är för låga, tvärtom betalar svenskarna bland de allra högsta skatterna i hela världen, enligt siffror från OECD.

2014 lovade Stefan Löfven att Sverige år 2020 skulle ha lägst arbetslöshet i EU. Resultatet efter 7 år av socialdemokratiskt maktinnehav är istället att Sveriges arbetslöshet är EU:s femte högsta och långtidsarbetslösheten den högsta någonsin. Allt enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen och Eurostat.

Annons

För att välfärden ska kunna finansieras behöver Sverige en regering som kan trycka tillbaka arbetslösheten. Att återinföra fastighetsskatten och betunga hushållen med skenande boendekostnader kommer att innebära att arbete lönar sig ännu sämre än idag.

Fastighetsskatt är inte heller den universallösning som vänsterekonomer brukar hävda. Hållbara skatteintäkter skapas av tillväxt, som i sin tur möjliggörs av jobb, investeringar och innovation. Fastigheter skapar inga nya värden. Att använda fastigheter som skattebas är lika ohållbart som att leva på lånade pengar.

Malmö har Sveriges högsta arbetslöshet, trots att få städer i Sverige har bättre förutsättningar att lyckas. Det är konsekvensen av en socialdemokratisk politik som med kirurgisk precision har kapat drivkrafterna till arbete.

Annons

Malmö betalar ut högre bidrag än andra jämförbara kommuner, det visar stadens egna granskningar.

Den som lever på bidrag kan på skattebetalarnas bekostnad få lyxlägenheter i Västra Hamnen och Limhamns sjöstad. Det sista Malmö behöver är en ny fastighetsskatt som innebär att den som jobbat och betalat skatt, utbildat sig och sparat pengar tvingas att betala tiotusentals kronor mer om året för att bo i sitt eget hem.

Ska Malmö uppnå sin fulla potential och bli en stad där massarbetslöshet bekämpas, utanförskap bryts och splittring mellan människor ersätts av samhörighet behövs en konsekvent arbetslinje där både Malmö stad och staten alltid ser till att det lönar sig bättre att jobba än att leva på bidrag. Bara då kan Malmö bli den framgångssaga som staden borde vara. Därför kommer Moderaterna att göra allt för att stoppa Socialdemokraternas fastighetsskatt.

Annons

SKRIBENTERNA

Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson för Moderaterna.

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy