Annons

Annons

Skåne

Bakteriechocker på Österlen sticker ut i bra, svenskt badvatten

Sommaren har hittills sett bra ut i skånska badvatten. Undantagen finns i Simrishamns kommun, där höga halter tarmbakterier uppmätts i flera omgångar.

Under måndagen kunde badgästerna njuta fullt ut av Vitemölla havsbad. Bakteriehalterna är på tjänlig nivå igen.

Bild: Olof Westerberg

Annons

Vi är i mellan USA:s och Frankrikes nationaldagar. Många skåningar har gått på semester – och enligt väderleksprognosen finns det både sol och högsommarvärme i sikte.

Men temperatur och sol är inte de enda kraven för att ett bad ska bli bra.

Havs- och vattenmyndigheten vakar över vattenkvaliteten vid alla större svenska badplatser. Eller rättare: myndigheten vakar över att alla Sveriges kommuner med större badplatser låter ta prover och säkerställer att vattnet är säkert ur bakteriesynpunkt.

Aktuella värden går kontinuerligt att hitta på myndighetens digitala badplatskarta.

Annons

– Det svenska badvattnet har generellt varit bra i sommar. Vi har inte sett några uppseendeväckande konstigheter. Men nu har Simrishamns kommun kanske hittat ett par undantag från den regeln, säger Mikael Krysell, enhetschef för miljöövervakning vid Havs- och vattenmyndigheten.

Annons

Strömmarna var inte enda problemet i Vitemölla tidigare i sommar, halterna av tarmbakterier var otjänligt höga.

Bild: Olof Westerberg

Simrishamns kommun på Österlen har en befolkning som växer ordentligt under sommarmånaderna. Ett viktigt skäl är fina sandstränder på rad längs Hanöbukten.

Redan innan badsäsongen officiellt hade startat uppmättes i början av juni e-colivärden som slog i taket, alltså högre än analysföretaget kunde mäta, i både Haväng och Vitemölla.

Annons

Det betyder att halterna av tarmbakterier från människa eller andra varmblodiga djur var minst två och en halv gång så höga som de får vara för att ett vatten ska anses badbart.

Därefter har det tagits många uppföljande prov på båda platserna. Tarmbakterier har kommit och gått, men inte alls i så höga nivåer som förstaprovet.

– Vitemölla har jättefint vatten nu och i Haväng funderar vi på att ta ner skylten som avråder från bad. Där är tjänligt med anmärkning, säger Simrishamns kommunekolog Maria Adolfsson på måndagen.

Annons

Men på måndagen kom ett nytt resultat som avskräckte, den här gången från fiskeläget Vik där kommunen snabbt har behövt sätta upp nya skyltar.

– Där var försäsongsprovet fint, men nu slår e-coli i taket i Vik, säger Maria Adolfsson.

– I fjol tror jag inte att vi hade mer än ett otjänligt prov på hela säsongen i hela kommunen, säger hon.

Vad beror årets ibland höga värden på?

– Det här är ögonblicksprov som påverkas av strömmar, vindar och väder. Har du otur kan du få rester av avföring från något djur i ditt prov. Simrishamn har en extremt lång badkust men det här visar hur viktigt det är att fortsätta arbeta med avloppsreningsfrågor, säger Maria Adolfsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy