Annons

Annons

Näringsliv

Lundabolag tar in 40 miljoner - växer med ny teknik för strömsnåla kretsar

Lundaföretaget Xenergic har utvecklat en teknik för små och energisnåla minnen för integrerade kretsar. Nu tar man in 40 miljoner kronor i en nyemission. Pengarna ska förstärka bolagets försäljnings- och leveranskapacitet säger medgrundaren och styrelseordföranden Anders Berglund.

Lundaföretaget Xenergic har utvecklat en teknik för små och energisnåla minnen för integrerade kretsar. Foto: Kasper Dalkarl

Annons

Lundabaserade Xenergic tar in 40 miljoner kronor från såväl befintliga ägare som nya investerare. Bland dem finns Almi men i övrigt är det inte offentligt vilka investerarna är.

– Men en av de nya är ett investmentbolag som tog cirka en fjärdedel av rundan, säger Anders Berglund, styrelseordförande i Xenergic och en av fyra grundare.

De övriga grundarna är Babak Mohammadi, bolagets vd och forskaren bakom tekniken, Lunds universitets holdingbolag LU Holding och Joachim Rodrigues, lektor i integrerade elektroniksystem på Lunds universitet. De fyra grundarna äger efter den senaste investeringsrundan tillsammans cirka hälften av bolaget, enligt Anders Berglund.

Babak Mohammadi, Xenergics medgrundare och vd, är forskaren bakom bolagets teknik. Foto: Kasper Dalkarl

Annons

Annons

Xenergics teknik handlar enkelt uttryckt om att minska strömförbrukningen hos det arbetsminne, eller cache-minne, som finns i integrerade kretsar av olika slag. Anders Berglund säger att teknikutvecklingen med sakernas internet (internet of things eller IoT) och artificiell intelligens (AI) kräver allt mer minne, med högre bandbredd i mindre format.

– Cacheminnet drar mer än hälften av strömförbrukningen i en krets. Om man integrerar vår teknik minskar hela kretsens strömförbrukning med 70 till 90 procent.

Det här spelar exempelvis roll för att öka batteritiden i olika former av bärbar elektronik, som mobiltelefoner, datorer eller smarta klockor. Men tekniken kan också potentiellt användas för att reducera energiåtgången i stora serverhallar. Om servrarna använder radikalt mindre ström alstrar de heller inte lika mycket värme och hallarna behöver inte kylas ner i lika stor utsträckning, vilket idag är en stor del av energiåtgången.

Xenergic levererar anpassade ritningar till sina kunder, som sedan tillverkar eller låter tillverka kretsarna. Bolaget får betalt i form av licensavgifter och royalties. Med pengarna från nyemission ska försäljnings- och leveranskapaciteten öka, är tanken.

Annons

– Och det handlar om folk, helt enkelt, säger Anders Berglund.

Idag sysselsätter Xenergic ett tjugotal personer i Lund, varav 13 fast anställda som inom ett år ska bli tjugo. Anders Berglund räknar med att även konsultbehovet kommer att öka och understryker att expansionen är planerad att ske i Lund.

Annons

– Vi har ett flertal intressanta diskussioner med nya kunder i vår försäljningspipeline som vi planerar kommersialisera inom en snar framtid, säger han.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy