Annons

Annons

Malmö

Misstänkt opiumsmugglare från Finland åkte fast på Malmö C

En 56-åring reste tåg med en dömd opiumsmugglare från Finland. Mannen var inne på en tågtoalett där två kilo opium hittades, men nekar till att ha med saken att göra. Han misstänks nu för grov narkotikasmuggling.

Foto: Tullverket Först nekade mannen att han varit i toaletten där opiumet hittades, men hans utsago motsäges av bilderna från tågets övervakningskamera.

Annons

Det var 1 april i år som Tullverkets kontrollanter fattade misstankar och kollade upp en 56-årig man som satt på Öresundståget på väg från Kastrup.

Mannen är hemmahörande i Finland och tullens personal tyckte att det var konstigt att han då reste till Köpenhamn endast över dagen.

Samtidigt som en inspektör pratade med mannen hittade en annan inslagna paket i en papperskorg på toaletten – samma toalett som mannen hade besökt och hade uppsikt över från sitt säte. Det visade sig vara närmare två kilo opium.

56-åringen tilläts åka vidare men greps några timmar senare på Malmö central där han setts vanka omkring oroligt i sällskap med en annan man.

Det skulle senare visa sig att den andra mannen är hans bekant från Finland och att de hade åkt till Sverige tillsammans i hans bil.

Foto: Tullverket Ett av paketen som hittades på Öresundståget. Opium är relativt ovanlig drog i Sverige. Förra året beslagtog Tullverket sammanlagt tio kilo av drogen.

Annons

Annons

Under förhören berättade 56-åringen först att han var i Köpenhamn för att hälsa på en vän vars far dött, sen ändrade han sig och sa att han väntade på sin fästmö som skulle komma från Iran via Turkiet.

Fästmön ska dock fastnat i turkiska passkontrollen och han fick åka ensam tillbaka till Malmö.

Med hjälp av bland andra övervakningsfilmer och dna-analys har Tullverket dels kunnat slå fast att 56-åringen varit på toaletten där drogen hittades, dels att fingeravtrycken på förpackningen tillhör hans bekant.

Så här lät det när en av tullens inspektörer förhörde 56-åringen:

Fingeravtrycken tillhör alltså den man som du reste hemifrån Finland med. Han syns inte till på övervakningsfilmen inifrån Öresundståget där opiumbeslaget gjorts, men det gör däremot du. Hur förklarar du denna omständighet?

– Jag kan inte ens ta med mig 10 gram, ni har hittat nästan två kilo, min tro och mina åsikter är emot sådana saker. Jag är säker att den här mannen har utnyttjat mig, svarade 56-åringen.

Åklagaren vill se 56-åringen fälld för grov narkotikasmuggling, men säger att bevisen trots allt inte räckte inte till för att knyta kompisen till partiet.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy