Annons

Annons

Annons

Vårt klimat – vår miljö

Starka åsikter angående vindkraftpark i Öresund

Ett 20-tal upp till 250 meter höga vindkraftverk - Sjollen vindkraftpark - planeras i Öresund mellan Lomma och Barsebäcks hamn. Företaget Eolus har utlyst ett avgränsningssamråd för att få in synpunkter från bland annat allmänheten.

Hässleholmsbolaget Eolus Vind AB:s plan är att bygga 15-25 turbiner som bedöms ge en årlig elproduktion på cirka 1 terrawattimme.

Ett argument för Skåneproducerad energi, som Eolus anför, är att Skåne idag konsumerar cirka 13 terrawattimmar per år medan produktionen från befintliga elproduktionsanläggningar uppgår till endast 3 terrawattimmar.

Utredningsområdet för vinkraftparken Sjollen ligger i mellersta Öresund mellan Saltholm och Lomma, nordväst om grundområdet Sjollen.

Men det finns flera potentiella konflikter som ska prövas innan myndigheterna, i samråd med berörda kommuner - i det här fallet Malmö och Kävlinge - kan ge klartecken för en etablering.

Annons

Annons

Utredningsområdet för vinkraftparken Sjollen ligger i mellersta Öresund mellan Saltholm och Lomma, nordväst om grundområdet Sjollen.

Som ett led i denna grundliga tillståndsprocess bjuds myndigheter, organisationer och allmänheten nu in till ett avgränsningssamråd för att komma med synpunkter inför en kommande miljökonsekvensbeskrivning.

Projektet har hittills mötts av både positiva och negativa reaktioner från invånare och politiker i de kommuner som kan komma att påverkas.

Så här kommenterar Pia Almström (M), kommunalråd i Kävlinge, planerna:

– Öresund är ett av världens mest trafikerade sund. Det är inte lämpligt att ha vindkraft här. Det blir för trångt och ökar risken för olyckor. Det har vi påtalat vid liknande planer förut och det kommer vi att göra även nu. För det andra anser vi inte att vindkraft är det man bör satsa på för att lösa Skånes energiförsörjning, säger hon och fortsätter:

– Dessutom kommer det ju se för jävligt ut. Det förstår man ju redan nu med blotta ögat.

Men Centerpartiet i Kävlinge, som är en del av den styrande konstellationen i kommunen, är av en annan åsikt.

– Nej vi tycker inte alls lika i detta. Klimatfrågan är en prioriterad fråga för oss så vi är så klart för vindkraft generellt. Fördelen med att lägga parken ute i sundet är ju att vi kan använda den infrastruktur som finns kvar från Barsebäcksverket. Naturligtvis får vi böja oss för majoriteten i kommunstyrelsen om våra synpunkter inte får gehör. Men vi har också möjlighet att skicka in ett eget förslag från Centerpartiet, säger Stina Larsson (C), partiets gruppledare i Kävlinge.

Annons

Annons

På sociala medier tycks frågan dela upp medborgarna i två läger. Här ett axplock av kommentarer från Facebookgruppen "Löddekoll":

"Hmm… de är varken tysta, snygga eller naturvänliga, MEN vi är beroende av el, och någonstans måste de stå, så bättre då till havs där det dessutom blåser mer."

"Det är ett område med stora naturvärden, inte minst under ytan. Att bygga dessa här är en katastrof."

"Om de tvunget ska sätta upp skiten så hoppas jag på mer lösningar under ytan. Finns massvis med lösningar för att använda strömmarna och vågorna till havs."

"När Barsebäcksverket stängdes skrattade danskarna åt de dumma svenskarna och sålde sedan el från oljeverk till Sverige. Hallands skogar och sjöar försurades av utsläppen från Danmark. Bra jobbat - Centerpartiet och Miljöpartiet!"

"Bättre vindkraft i Öresund än elbrist".

Avgränsningssamrådet pågår fram till den 22 augusti. Samrådet genomförs dels digitalt genom en samrådsportal, men den som vill kan även att skicka in synpunkter till: samrad.kjollen@eolusvind.com

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan