Annons

Annons

Annons

Stenkastning mot bilar

Stenkastningen involverar även bultar, muttrar och slangbellor

Vem står för stenkastningen längs E65? Är det en eller flera personer? Hur ofta rör det sig om stenkastning? Hur ofta om skjutning med slangbella? Hur ofta byts stenarna ut mot metallskrot?

Text

Polisbevakning vid E65 mellan Skurup och Ystad. Än så länge finns det ingen som sett någon stenkastare. Foto: Bengt Arvidson.

Annons

Under de senaste veckorna har danska medier rapporterat ingående om stenkastningen mot danska bilister längs E65 genom Skåne. Svensk polis har nu fått kännedom om 100 fall. Utifrån återkommande intervjuer med danska offer är följande fakta kända om incidenterna.

Person. En eller två personer kan stå bakom varje stenkastning. En förspanare som kontrollerar nummerplåtarna och förvarnar sin kumpan så snart en danskregistrerad bil närmar sig. En gärningsperson som utför själva stenkastningen. En teori är att en eller två personer står för merparten av incidenterna, men att en eller flera ”copycats”, kanske barn, inspirerats till fortsatta stenkastningar. »Er der tale om én person, der gør det her. Det tror vi ikke. Er det nogle personer? Det store spørgsmål er jo: Hvorfor?« säger Ewa-Gun Westford till Jyllands-Posten.

Annons

Annons

Tillvägagångssätt. De flesta stenarna har varit små, enligt vittnen inte större än en dansk två- eller femkrona. Några har varit större. Stenarna har dock träffat bilarnas framrutor och kylargrillar med stor kraft. De har skjutits, snarare än kastats. ”Der var kraft bag, for den kom virkelig stærkt”, säger en drabbad dansk kvinna. Det stärker teorin om att det inte rör sig om stenkastning, utan att någon avfyrar stenarna med stor träffsäkerhet med en slangbella eller liknande vapen.

Alternativa tillvägagångssätt. Nana Gees från Ballerup fick sin framruta krossad på väg från Ystad och upptäckte i efterhand en större metallmutter mellan framsätena. Hon berättar för Berlingske Tidende att muttern landat bara några centimeter från hennes tioårige son. David Christensen berättar att en hjulbult använts i angreppet mot hans bil och trängt in i kupén.

Plats. Gärningsmannen tycks ha som rutin att gömma sig bakom tätt växande buskar. Det finns ännu inte någon som sett en förövare. De allra flesta stenkastningarna har skett längs E65 mellan Skurup och Ystad – mot bilar som kör i båda riktningarna. ”Det giver et ryk i bilen, det er som om man lige bliver bremset op og så fortsætter”, säger Adam Kofoed Månsson till danska TV2.

Utpekade platser. Köpenhamnstidningen BT har kartlagt 26 händelser och kommit fram till att stenkastningarna sker vid tre specifika platser längs E65: strax väster om Rydsgård, vid ett specifikt hus vid byn Rynge samt norr om Marsvinsholms slott. "Det er nærmest den samme fortælling fra alle 26 personer", skriver BT.

Annons

Alternativa platser. Några få fall av stenkastning har inträffat längs E65 mellan Skurup och Malmö. En handfull fall har också inträffat mellan Trelleborg och Ystad vid väg 9 längs sydkusten, som Bornholmstrafikken rekommenderat som en säker reservrutt. ”Det verkade som om någon stod och väntade”, har Marianne Kristiansen sagt till danska TV2.

Annons

Tidpunkt. De flesta incidenterna inträffar på morgonen eller efter klockan 18 på kvällen. Bornholmerbussens morgontur till Rønne träffades av en sten. Klockan 07.30 träffades Rönne hamns PR-chef Jesper Jürgensen av en golfbollsstor sten: "Jeg pegede ud af ruden og sagde til min søn, at de folk, der kaster stenene, for eksempel kunne sidde i krattet dér, men at ingen ved, hvem det er, der gør det. Det sad vi og snakkede frem og tilbage om, og lige pludselig kom den så! Det må vel være en sten, men jeg ved jo faktisk ikke, hvad det var. Det var i hvert fald et eller andet, som smadrede forruden. Altså, skabte en fordybning i den på størrelse med en golfbold, säger Jürgensen till Bornholms Tidende.

Motiv. Stenkastningarna började den 3 april när det fortfarande rasade en debatt om huruvida danskar i coronatider skulle få köra längs E65 till Bornholm – trots att Sverige i julas infört ett generellt inreseförbud för alla danska medborgare över Öresund. Enligt en undantagsregel tilläts nödvändig trafik till och från Bornholm. Bara några få svenska bilar har träffats, bland annat en svensk lastbil. Ett tänkbart motiv kan vara att skrämma bort Bornholmstrafiken från E65 till de färjor som trafikerar Køge-Rønne.

Annons

Risker. Ibland har stenarna inte vållat skada. I de flesta fall har framrutan fått en stenskottsliknande skada som ofta upptäcks först i efterhand. I ett 20-tal fall har framrutan krossats. I ett fall trängde stenen in i bilen och den 70-årige föraren fick svåra tand- och ögonskador. Det finns risk för att föraren tappar kontrollen över sitt fordon i samband med stenkastningen och då kör av vägen eller rammar andra fordon.

Gärningsmannaprofil. Polisen har ännu inte tagit fram någon gärningsmannaprofil, men utgår från att det rör sig om en eller flera personer som har lätt för att överreagera på sin egen ångest.

Annons

Polisbevakning. Svensk polis har satt E65 under sträng bevakning med polisbilar, drönare och helikoptrar. E65 har tillfälligt stängts medan polisen letat stenar på utpekade platser. Dansk polis uppmanar alla drabbade danskar att höra av sig till svensk polis, helst så snart en stenkastning skett. »Oplever man stenkast, så anmeld det straks til svensk politi,« skriver Rigspolitiet på Twitter.

Konsekvenser. Än så länge har stenkastningen inte påverkat de svensk-danska relationerna, men kan skapa diplomatiska förvecklingar om den danska regeringen anser att svensk polis inte gör tillräckligt för att stoppa förövarna. Enligt Politiken får färjerederierna nu många frågor från bilförare som vill ta färjan Køge-Rønne i stället för Ystad-Rønne. »Der er desværre meget udsolgt i hverdagene på grund af store mængder fragt til Bornholm«, säger Jesper Maack på Bornholmstrafikken till Politiken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan