Annons

Annons

Malmö

Toppolitiker står fast vid nedläggning av LSS-boende

Hyresgästerna är förtvivlade efter Malmö stads beslut att lägga ner deras LSS-boende på Friisgatan. En av dem ”hellre dör än flyttar”. Men det ansvariga kommunalrådet Roko Kursar (L) säger att nedläggningsbeslutet står fast och gäller.

Kommunalrådet Roko Kursar (L).

Bild: Bengt Arvidson

Annons

LSS-boendet på Friisgatan har funnit i 20 år. Här bor åtta Malmöbor som alla har autismspektrumstörning eller Aspergers syndrom.

Hyresgästerna har varsin tvårummare som ligger blandade med andra lägenheter i ett vanligt flerfamiljshus.

Men den 1 juli fick de boende veta att förvaltningsdirektör Carina Tempel tagit beslutet att boendet ska läggas ner.

Alla måste flytta. Till nya lägenheter, med nya grannar och ny personal. Något som ofta är svårt för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Vård- och omsorgspersonal har de senaste dagarna skrivit fem anmälningar om hur illa hyresgästerna mår efter beskedet.

– Vi vet ingenting om vad som väntar oss, sa hyresgästen Peter Nilsson redan i söndagens Sydsvenskan.

Annons

Annons

Olof Carlström, Björn Geisler Johansson och Peter Nilsson är alla upprörda över att boendet på Friisgatan ska läggas ner. Oron finns hos fler hyresgäster, visar rapporter hos Malmö stad.

Bild: Peter Frennesson

Den politiker som har det högsta ansvaret för Malmös LSS-boenden är kommunalrådet Roko Kursar (L), ordförande i funktionsstödsnämnden.

– Jag har talat med förvaltningen. De har redogjort för att nedläggningen görs av brandsskyddsskäl samt arbetsmiljö kopplat till den fysiska arbetsmiljön.

– Räddningstjänsten menar att det är av största vikt att de boende kan hantera brandskyddet självständigt. Förvaltningens mening är att de inte kan det, säger Roko Kursar.

De boende själva har en annan uppfattning?

– Ja, men det vore oansvarigt av mig som politiker att ifrågasätta en bedömning av personal som har kunskap jag saknar. Det vore till och med livsfarligt.

Annons

Flera av hyresgästerna trivs med att slippa bo på institution. I sina lägenheter på Friisgatan kan de till exempel ha dejter utan en stor sprinkler i taket. Nu förlorar de den möjligheten?

Annons

– Ja, det här är ett satellitboende som skiljer sig lite från gruppbostäder – även om de inte heller ska vara institutionsliknande. Men jag kommer att ha en tät dialog med förvaltningen för att säkerställa att de boende får likvärdiga bostäder som de kommer att trivas i.

Hyresgästerna vill bo kvar. En av dem vill hellre dö än flytta?

– Det har jag den största respekt för. LSS är en rättighetslagstiftning. Denna tråkiga åtgärd gör vi för att garantera goda levnadsvillkor. Att skydda liv och hälsa är en förutsättning för goda levnadsvillkor.

Så de boende kan trots sina protester inte räkna med något annat än att boendet läggs ner?

– Utifrån den information jag har fått ta del av tills nu är det ett nedläggningsbeslut som gäller, säger Roko Kursar.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy