Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Ny hållbar blomsterbutik på Möllan

Mitt i Möllans myller har en ny, grön blomsterbutik öppnat. Malmöiten Benjamin Thol och Katherine Monroy från Ecuador, bestämde sig för att investera i en dröm.

Text: 

Katherine Monroy och Benjamin Thol har öppnat drömbutiken på Möllan.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Vännerna Benjamin Thol och Katherine Monroy står bakom den rustika disken, byggd av återanvända lastpallar, inne på gallerian Mitt Möllan.

I taket dinglar kvarglömda bygglampor och bordet i mitten av rummet är ett gammalt köksbord från 50-talet. Varenda yta i lokalen är full av krukväxter, rankor och blommor.

– Vi ville öppna en blomsterbutik där man inte använder så mycket av jordens resurser, utan tar till vara på det som redan finns, berättar Benjamin Thol.

Han är född och uppvuxen på Möllan och har drömt sen han var liten om att öppna en hållbar blomsterbutik, Bloom by B. I maj i år blev det verklighet. Att det skulle vara tillsammans med vännen Katherine Monroy var mindre självklart.

– Vi har hjälpt varandra uppfylla den andres dröm. Benjamin ville starta sin blomsterbutik och jag ville också starta eget företag, kunna få ett jobb och stanna i Sverige, säger Katherine Monroy.

Annons

Annons

Allt tas vara på, till exempel lampor som glömts kvar av byggjobbare.

Bild: Peter Frennesson

Hon är från Ecuador och kom till Sverige för att studera. Efter examen flyttade hon till Malmö, där hon genom gemensamma vänner träffade Benjamin Thol i december förra året.

– Jag älskar Malmö. Det känns som att staden valde mig. Möllan är den perfekta platsen för det vi vill göra. Här är fullt av liv och rörelse och människor från alla möjliga olika kulturer.

Benjamin Tholl håller med.

– Möllan känns som en plats där alla är välkomna. Det är en plats att mötas och vi ville vara en del av den gemenskapen, säger han.

Butiken har redan fått återkommande kunder. Många ungdomar kommer in och vill köpa krukväxter. Katherine Monroy beskriver de små plantorna som en egen levande bit av naturen att ta hand om.

– Krukväxter blir som vänner för folk. Livet kan vara tufft, så när någon av våra kunder går ut ur butiken med ett leende på läpparna för att de just köpt en ny krukväxt de tycker om, känns det väldigt givande.

De båda ser fram emot att fortsätta erbjuda ett grönt, hållbart alternativ för krukväxter och blommor.

– Det här är mina drömmars butik, säger Benjamin Thol.

Annons

– Jag ser redan fram emot hösten och julen och alla fantastiska blommor som kommer.

Benjamin Thol och Katherine Monroy vid den kassan, av återvunna lastpallar.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Annons

Till toppen av sidan