Annons

Annons

Stenkastning mot danska bilar

Polisens experter inte inkopplade i attackerna mot danska bilar

Attackerna mot danskar på E65 har hög politisk prioritet, i både Danmark och Sverige. Trots det har den svenska polisens ledande experter på gärningsmannaprofilering ännu inga uppdrag i utredningen. Frågan lyfts på torsdagen.

Intensiv polisbevakning pågår längst E65, både på marken och från luften. Men hittills ingår polisens spetskompetens kring gärningsmannaprofilering inte i utredningen.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Tidigt på tisdagen anmäldes den hundrade stenattacken sedan april mot en bilförare på väg längs E65 mot Ystad och Bornholmsfärjan.

Senare på tisdagen kom ytterligare två anmälningar, i ett av fallen mot en svensk bil.

95 procent av de drabbade har enligt Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i Skåne, annars varit danskar.

Förutom stenar har bland annat muttrar använts – och det finns i vissa fall misstankar om att gärningsman eller gärningsmän har använt någon form av slangbella.

Den svenska justitieministern Morgan Johansson (S) har blivit blivit kontaktad av sin danska motsvarighet Nick Hækkerup (S). Morgan Johansson har å den svenska regeringens vägnar framfört att svenska myndigheter ser ”mycket allvarligt” på det som har hänt och händer.

Annons

Intensivt polisarbete pågår längs E65, förutom av polispatruller på marken också med stöd från luft via helikopter och drönare.

Annons

Men hittills har den svenska polisens spetskompetens, gärningsmannaprofilgruppen vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa) inte kopplats in i kartläggning av vem eller vilka som kan ligga bakom attackerna.

En av de drabbade danskarna miste synen på sitt ena öga och skadade flera tänder.

– Utredningen ligger i Skåne. Vi har inget uppdrag i ärendet, säger Ewa-Marie Aghede, till HD och Sydsvenskan.

Hon är i sommar tillförordnad chef vid gärningsmannaprofilgruppen.

Gärningsmannaprofilgruppen består av erfarna poliser, kriminaltekniker, beteendevetare, rättspsykiatriker och rättsläkare.

Gruppen arbetar oftast med svårutredda, grova vålds- eller sexbrott. Gruppen var till exempel viktig när mördaren Peter Mangs kunde knytas till upprepade skjutningar i Malmö.

Och så sent som i början av det här året kopplades Noas gärningsmannaprofilgrupp till utredningarna om upprepade attacker mot hundar och träd i Malmö.

Annons

Presstalespersonen Ewa-Gun Westford säger att den skånska polisen står i daglig förbindelse med Noa kring attackerna mot danska bilister.

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford säger att de skånska utredarna står i daglig kontakt med polisens nationella operativa avdelning (Noa) och att gärningsmannaprofilgruppen kommer att lyftas under torsdagen.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

– Vi har daglig inrapportering till Noa efter att detta kom upp på högsta politiska och polisiära nivå, säger hon.

Noa har enligt Ewa-Gun Westford hittills bistått med geografisk profilering – ett sätt att ta reda på hur gärningsmannen eller gärningsmännen rört sig före och efter brotten.

– Den ansåg vi väldigt viktigt inledningsvis och den är gjord. Dock delar vi inte med oss av den kunskap som den gav, säger hon.

Ewa-Gun Westford bekräftar att gärningsmannaprofilgruppen ännu inte har deltagit i utredningen.

Annons

– I morgon [torsdag] har vi ett nytt avstämningsmöte med Noa. Då kommer vi att lyfta frågan, säger Ewa-Gun Westford.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy