AnnonsVisitDenmark

Nordjylland – om barnen själv får välja

Nöjespark, vattenland, sandstrand eller zoo? På Nordjylland behöver du inte välja – här finns nämligen allt för en maxad familjesemester.

Nordjylland är ett svåröverträffat resmål för barnfamiljer. Här finns en uppsjö barnvänliga besöksmål att välja mellan, dessutom inom en kort radie och nära Sverige.

När solen skiner och värmen slår på kan det vara skönt att svalka sig i havet och på Nordjylland har du mil efter mil av sandstränder att välja på. I Fredrikshavn stadsnära och barnvänliga strand kan du bygga sandslott i skuggan av en palm, ja du läste rätt! Det är äkta palmer som vajar på stranden och när det spritter i benen kan du roa dig på någon av beachvolley-planerna och sedan belöna dig med en glass eller fika på någon av de många strandkaféerna.

På Nordjylland har du alltid nära till en strand. På västra sidan hittar du Vesterhavet med sina kritvita stränder och fina småstäder som Tversted, Hirtshals, Lønstrup, Løkken, Blokhus, Slettestrand och Klitmøller, där du kan uppleva både stadsliv och strandliv på samma gång. Tänk bara på att Vesterhavet är djupare och på sina ställen mer strömt. Danmark använder samma flaggsystem som resten av EU, men så länge grön flagga är uppe är det också grönt ljus att bada.

Vid den vackra ön Mors i Limfjorden kan du också ta ett dopp vid någon av stränderna eller passa på att vara med om unika upplevelser som sälsafari, fossiljakt eller ostron- och musselfiske. Ön är känd för sina många väderkvarnar och visst blåser det ibland men inte mer än att ön ändå lämpar sig väl för en cykelsemester. Nykøbing är den största staden på ön och det är här du kan följa med på både ostronjakt och musselfiske. Hansklit i norr är en hög sandklippa där du kan se fossiler som är över 55 miljoner år gamla.

Om du behöver lite mer fart och fläkt under vistelsen, kan Fårup Sommerland erbjuda alltifrån snälla rutschbanor och Skogsturen – årets nyhet för de minsta – till 4D-biograf och adrenalinframkallande berg- och dalbanor. Ett tips är att börja besöket med att hoppa på tåget som tuffar runt parken för att få en överblick över utbudet. Vid sidan av alla attraktioner i nöjesparken lockar Fårup även med Danmarks största vattenland. Här kan alla badsugna njuta av 27-gradigt vatten oavsett väder, testa att surfa, eller åka den spektakulära vattenrutschbanan Vattenkanonen.

En annan höjdare för barnfamiljen är Ålborg Zoo. Här kan man se lejon, röda pandor, elefanter och orangutanger på en och samma dag. I år finns också populära nykomlingar i form av isbjörnsungar och en bedårande tapirunge. Ett annat tillskott i år är Butterfly Café, en restaurang där exotiska rätter serveras i en varm, regnskogsliknande miljö med färgstarka papegojor, brusande vattenfall och plötsliga väderomslag.

Djur- och naturälskare får inte heller missa Nordsøen Oceanarium i Hirtshals nära Nordjyllands nordspets. Här väntar Nordeuropas största akvarium med över 7000 olika fiskar och flera olika havsmiljöer som visar livet under ytan. Fascineras av hajar och klumpfiskar, se sälarna matas, tävla om vem i familjen som kan fånga flest krabbor eller klappa en sjöstjärna vid klappbassängen.

En knapp halvtimme söderut ligger Skallerup Seaside Resort, en svårslagen utgångspunkt för familjen. Här finns flera olika boenden och restauranger, ett stort vattenland, lekpark, sportcenter, djurhagar, bowling och kreativa verkstäder. Resorten ligger naturskönt, med bara 300 meter till stranden Skallerup Klit, och med flera olika vandrings- och cykelleder i omgivningarna.

Flyt fram i kanot längs Lindenborg å, och njut av tystnaden som bara bryts av fågellivet i vattenbrynet. Du paddlar förbi små byar, skogar och jordbrukslandskap. Du kan välja att paddla kort eller långt, då det finns flera stationer längs vägen att lämna in kanoten. Det finns även möjlighet att hyra cykel från precis den platsen du väljer att stanna kanoten på.

Om du längtar efter att få vandra i ett magiskt sandlandskap är Råbjerg Mile rätt plats. Här hittar du Danmarks största vandrande sanddyn, belägen mellan Skagen och Fredrikshavn.

Sanddynen är lika lång som den är bred, 1 kilometer i vardera riktning och uppe på mittens topp är du 40 m över havet och har en fin utkikspunkt.

Løgstør är en pittoresk fiskeby där du kan njuta av både musslor och fantastiska vyer.

Den lilla staden kallas ofta för ”Musselstaden”, och många av restaurangerna har musslor på menyn.

Løgstør erbjuder också goda shoppingmöjligheter och har gott om konstgallerier. I Frederik VII:s kanal finns det massor av vattenaktiviteter att roa sig med, så som segling och krabbfiske. Besök också Limfjordsmuséet samt utforska stranden med alla dess musselskal.

Nordjylland har ännu mycket mer att erbjuda. Ett bra tips är att titta in här för ännu fler utflyktsmål att upptäcka och njuta av.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan