Annons

Annons

Näringsliv

Skenande kostnader på trä, stål och betong – nya hyresrätter fördyras

Malmö vill bygga hyresrätter till lägre kostnad. Helsingborg ska på H22-mässan visa hur prisvärda bostäder också blir smarta. Över hela landet planerar kommunala planerare för lägenheter som alla har råd att bo i. De höga ambitionerna omöjliggörs nu av skenande kostnader på byggmaterial.

Nya lägenheter på gång. Men ambitionen att bygga billigt försvåras av dramatiskt ökade kostnader på byggmaterial. Foto: Britt-Mari Olsson.

Annons

Under försommaren präglade ett starkt värdeladdat ord den politiska debatten i Sverige: marknadshyror.

Regeringen Löfven föll på löftet att införa fri hyressättning i nyproduktion. Den tillträdde igen på löftet att skrota marknadshyror.

Men få förstår hur hyrorna i nybyggda bostäder kan bli högre än idag. De flesta är ense om att hyrorna i nybyggnation är på tok för höga. Få har råd att betala dem med egna medel.

Därför pågår ett intensivt arbete med att minska byggkostnaderna – och bygga lägenheter med rimliga hyror.

Malmö har lanserat en egen budgetmodell: Mallbo – Malmö Allemansrätt Boende. Målet är att bygga bostäder av god standard som alla har råd med. I en markanvisningstävling i Hyllie ska ett hugat byggbolag få bygga 150 hyresrätter. Maximal månadshyra för en trea: 8 400 kronor.

Annons

I Helsingborg ska BoKlok, Riksbyggen och ett 60-tal andra byggbolag under stadsmässan H22 City Expo visa hur man kan bygga prisvärt, hållbart och smart. De nya bostadshusen uppförs på flera platser i staden, främst i Drottninghög, Oceanhamnen och SeaU.

Annons

Det blir dock svårt att få lägre byggkostnader att leda till lägre hyror. På ett år har snittkostnaden för flerbostadshus i Sverige stigit med 7,2 procent.

Hus byggs främst av trä, stål och betong. Bara i våras ökade kostnaderna för trävaror med nästan 20 procent. Också stål och betong rusar i pris.

Priserna på byggmaterial har på ett år ökat med 6,5 procent, lönekostnaderna med 12,6 procent. Det har lett till fler konkurser i byggbranschen. I juni i år var byggkonkurserna 21 procent fler än under juni i fjol.

Betongpriserna kan i höst stiga än mer eftersom Sveriges enda cementfabrik är akut nedläggningshotad. 27 år efter det att Cementa upphörde att bryta kalk i skånska Limhamn måste företaget även stänga sitt kalkbrott på Gotland.

Enligt en färsk dom i mark- och miljööverdomstolen kan kalkbrytningen bara fortsätta fram till november. I så fall stängs cementfabriken i Slite kort därefter. I så fall lär det bli fortsatt prisstegring på importerad cement. Det kan leda till ett inhemskt byggstopp.

Annons

– Läget är mycket allvarligt. Cementbristen får omfattande konsekvenser för svensk ekonomi och sysselsättning, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd, som tillsammans med Byggnads, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Svensk Betong och Svemin begärt ett skyndsamt möte med näringsminister Ibrahim Baylan (S).

De vill diskutera hur regering och branscher samfällt kan lindra effekterna av att byggmarknaden i ett slag skulle förlora tre fjärdedelar av den cement som används i Sverige.

Annons

Redan i våras uppmärksammade de stora byggbolagen risken för kraftiga prisökningar på byggmaterial. NCC varnade i sin kvartalsrapport för sena materialleveranser. Veidekke betonade vikten av långsiktiga leveranskontrakt. Peab sade sig ännu inte ha sett "några stora effekter så här långt av till exempel materialbrist".

Sedan dess har situationen förvärrats. Det lär visa sig nu i juli när byggbolagen presenterar sina halvårsrapporter. Peabs rapport släpps redan under fredagen.

Inte bara husbyggen fördyras av ökade materialkostnader. Trafikverket har under det senaste året sett hur 20 procent av investeringsbudgeten försvunnit sedan tänkta satsningar på nya vägar och järnvägar blivit kraftigt fördyrade.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy