Tidigare i våras rapporterade Sydsvenskan om de tips som kommit till Miljöförvaltningen om mystiska, starka dofter på Kirseberg. Sedan dess har flera anmälningar kommit in. Detta har pågått under flera år och blivit ett vårtecken bland många.

Cecilia Oskarsson de Vargas och hennes tre månader gamla son i lägenheten på Kirseberg.
Bild: Hussein El-Alawi
Cecilia Oskarsson de Vargas bor med sin familj i området. De påverkas mycket av den starka doften som drabbar stadsdelen.
– Min son är bara tre månader gammal och honom är jag orolig för. När det luktar, vilket är ofta, så vill jag ogärna gå ut med honom i vagnen. Men ibland är det så illa att det tar sig in i lägenheten och då finns det inte mycket att göra, säger hon.
Annons
Annons
Ovissheten och bristen på svar är jobbig för småbarnsfamiljen.
– Det är obehagligt att inte veta om det är farligt, och även om det skulle vara ofarligt så är det oerhört obehagligt. Malmö stad måste göra någonting, vi är många som drabbas, säger Cecilia Oskarsson de Vargas.

Mariana Andersson anmälde doften efter att ha blivit dålig i samband med den.
Bild: Privat
Flera av anmälarna och de som Sydsvenskan pratat med har fått fysiska reaktioner på dofterna.
– Nu senaste gången blev jag så dålig att jag anmälde. Jag fick stickningar i ögonen, stark huvudvärk och illamående. Det kan inte få gå så långt att man mår dåligt, det kan inte vara okej, säger Mariana Andersson som bor på Kirseberg.
De anmälningar som kommit in till Miljöförvaltningen skiljer sig något åt när det kommer till beskrivning av doft och hypoteser. Men de allra flesta uppger att lukten dyker upp under sena kvällar och nätter.
– På sommaren så påverkar det jättemycket. Jag kan inte ha mina fönster öppna och behöver stänga till ventilationen, det blir väldigt varmt, säger Mariana Andersson.
Wilma Malmgren har bott i sin lägenhet i tre år och berättar om att stanken i området bara blir värre och värre.
– När det luktar som värst går jag inte ut, jag låter även bli att öppna fönstret. Jag är mest orolig att det ska vara dåligt att andas in. Det ska inte behöva påverka såhär mycket, men det gör det trots att många har anmält, säger hon.
Annons

Tea Wahlin önskar få svar på frågor om dofterna. Är de farliga?
Bild: Privat
Annons
Boende på Kirseberg vill få svar på vad det hela handlar om. Tea Wahlin vittnar om att det påväg hem från centrum är som att cykla in i en vägg i korsningen Nobelvägen/ Sallerupsvägen.
– Vad är det? Vad kommer det ifrån? Ens hem ska vara ens trygga plats. Det är klart påfrestande att ha det på detta viset i sin hemmiljö. Är det skadligt för oss och våra katter? Ibland luktar det så skarpt att både jag och min sambo får ont i huvudet, säger Tea Wahlin.

"Det är obehagligt att inte veta om det är farligt, och även om det skulle vara ofarligt så är det oerhört obehagligt", säger Cecilia Oskarsson de Vargas.
Bild: Hussein El-Alawi
Lillian Fagerhus, chef på miljöförvaltningens kemi- och industritillsyn säger att omständigheterna kring lukten är svåra att reda i.
– Vi kan inte lukta oss fram till något. Lukt är subjektivt och många av anmälarna ger väldigt generella beskrivningar. Vi välkomnar precisa anmälningar som anger klocklag, frekvens och en beskrivning av doften, inte enbart att det luktar illa eller dåligt, säger hon.
Miljöförvaltningen genomför regelbundna tillsynsbesök på de verksamheter som förvaltningen har tillsynsansvar för i området. De bedriver också kontinuerlig övervakning av luftkvaliteten i staden.
– Ingenting sticker ut, inga värden som vi kan se överskrider miljökvalitetsnormerna, säger Lillian Fagerhus.
Annons
Är de starka dofterna farliga för människor?
– Troligtvis är det inget farligt, men det är tillräckligt illa att det är en olägenhet, säger Lillian Fagerhus
Hur ser ni på att vissa uppger att allmänhälsan påverkats?
– Händer det så måste man uppsöka läkarvård och försöka ta reda på vad det är som man reagerat på. Vi undersöker verksamheter och industrier i närheten och gör det vi kan, säger Lillian Fagerhus.
Annons
I våras berättade du för Sydsvenskan att ni skulle sammanställa uppgifter och leta efter en röd tråd, hur går det arbetet?
– Anmälningarna spretar ganska mycket så det har varit svårt. Vi fortsätter med att undersöka detta specifikt vid våra tillsynsbesök och tillsammans med uppgifterna i klagomålen leta efter en röd tråd i tidpunkter, vindar eller andra uppgifter så kommer vi kunna analysera det vidare, säger Lillian Fagerhus.
Känner du själv av lukten på eller omkring Kirseberg? Hör av dig till Sydsvenskan på 71234@sydsvenskan.se. Ange datum, tidpunkt och adress eller gps-positioner. Vi vill samla uppgifter och ytterligare kartlägga problemet.