Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skjutningar i Malmö

Fler frihetsberövade i Malmös gängkrig

Två lugna dygn, efter fem skottlossningar på en vecka. Men gängkonflikten i Malmö är fortfarande i ett allvarligt läge, enligt polisen. Ett mobilt poliskontor har placerats ut, jämte andra åtgärder

– Vi har gjort ytterligare frihetsberövanden, jag kan inte kommentera det närmare än så, säger polischefen Erik Åberg.

Flera skott avlossades rakt in i ett äldre pars lägenhet på Delsjögatan i tisdags kväll. Sedan dess: inga fler skottlossningar i Malmö. Men gängkriget pågår fortfarande, enligt polisen.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Fler personer har frihetsberövats i Malmös gängkrig sedan skjutningen i tisdags, då flera skott avfyrades rakt in i ett äldre pars lägenhet på Delsjögatan.

Hur många personer det rör sig om, eller om dessa har kopplingar till de senaste skjutningarna i gängkriget, vill biträdande lokalpolisområdeschef Erik Åberg inte svara på.

– De exakta utredningsdetaljerna kommenterar jag inte närmare just nu, bara att det är personer i konfliktmiljön, säger han.

Tidigare i veckan anhölls tre män med kopplingar till gängkonflikten för grova vapenbrott, enligt Sydsvenskans uppgifter. Men Åberg vill inte bekräfta detta, eller svara på om de släppts fria.

Annons

Annons

Det var den åttonde juli som flera skott for genom fönsterrutan till en kvinnas lägenhet i Limhamns sjöstad. En felskjutning, enligt polisen: den troliga måltavlan för skotten bor i närheten.

Fyra skottlossningar följde de kommande dagarna:

• Mot en entréport på Stora Kvarngatan vid Caroli.

• På en innergård vid Bellevuegården.

• Mot en lägenhetsdörr på Nydala.

• In i lägenheten på Delsjögatan. Också en felskjutning, men mannen i lägenheten var en hårsmån från att träffas. Hans fru fick en chock och fördes till sjukhus.

Alla skjutningarna har koppling till ett och samma gängkrig, enligt Sydsvenskans uppgifter. Nu har två dygn förflutit utan att fler vapen har avlossats.

– Vår uppfattning är att konfliktläget är oförändrat. Vi har förstärkt vårt arbete, både synligt och dolt, för att ha en dämpande effekt, säger Erik Åberg, biträdande lokalpolisområdeschef.

Annons

Erik Åberg, biträdande lokalpolisområdeschef.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Polisen befinner sig just nu i analysfasen av utredningarna: de tekniska utredningarna gås igenom, information som kommit in via vittnesförhör bearbetas.

Polisen har under veckan också sökt upp och hållit samtal med personer som är kopplade till Sluta skjut-projektet mot de kriminella nätverken.

– Nästa steg är att titta på andra typer av åtgärder, säger Erik Åberg.

– Till exempel om man är en ung person och befinner sig i de här riskmiljöerna, så tittar vi på att omhänderta dem med hjälp av LVU (lagen om vård av unga).

Polisen kommer också att placera ut ett ”mobilt poliskontor”, alltså en av polisens husbilar, på Delsjögatan under fredagseftermiddagen.

– Det är en möjlighet för allmänheten att ställa frågor och lämna information, säger Erik Åberg.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy