Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Väder

Var är det utlovade regnet? Det kommer, lovar SMHI

Lynnigt och blött sommarväder är vad som väntar skåningarna de kommande dagarna. Men det centraleuropeiska ovädret ser inte ut att vara på väg mot Skåne.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Fredagen blir varm och fuktig med temperaturer upp emot 30 grader på vissa håll. Skyfallsliknande, korta regnskurar väntas, och SMHI har utfärdat risk för stora regnmängder för hela Skåne län. Även åskoväder kan förekomma.

De senaste dagarnas väderprognoser har skiftat kraftigt, vilket inte är ovanligt när det gäller sommarväder, berättar Sofia Söderberg från SMHI. Igår förutspåddes det att bli upp emot 50 millimeter regn, men de nya rönen är 10 millimeter och varierande molnighet.

Annons

Annons

– Vädret är mer småskaligt under sommaren, och utvecklingarna sker snabbare och bildas på mindre områden. Om man bara tittar på lokala prognoser kan det därför ändras fort och mycket.

Stor lokal variation är ledorden för de kommande dagarnas väder. Hur mycket det ändras beror på aktuellt väderläge, särskilt när det gäller skurar och moln. Dessa framgår nämligen inte riktigt i de visualiseringar man kan se i väderappar eller på SMHI.

För att få en så korrekt bild av väderläget som möjligt, ska man inte stirra sig blind på hur vädret väntas bli precis där man befinner sig, enligt Sofia Söderberg.

– På sommaren är det generellt bra att även ha koll på ens närområden och att ta del av olika typer av material och källor. Läs exempelvis meteorologens kommentar på SMHI, lyssna på när vi medverkar i radio, och titta på våra väderfilmer. Det är bra att väga in det också om man vill ha koll på hur vädret blir, säger Sofia Söderberg.

Lördagen blir en potpurri av väderfenomen: sol och växlande molnighet, men även något enstaka inslag av åska och skurar på vissa håll. Temperaturen kommer ligga runt 25 grader.

Annons

På söndag blir det troligtvis några grader svalare på grund av nordvästlig vind med friska vindbyar. Det ser ut att bli fortsatt varierande molnighet och en del sol.

Ovädret i Centraleuropa förväntas inte dra in över Skåne. Det har varit kopplat till ett lågtrycksområde som rör sig öster- och söderut.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy