Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Bunkeflo behöver mer plats i kyrkan – här är alternativen

I Bunkeflostrand strömmar invånarna till kyrkan. Nu behövs mer plats.
Men ska kyrkan vara nybyggd, tillbyggd eller riktigt gammal?
Det har diskuterats i Strandkyrkan under sommarkvällarna den sista tiden.

1. Bunkeflo kyrka i Vintrie. 2. Bunkeflo strandkyrka i Bunkeflo strand. 3. Skiss på nya kyrkan vid Gottorps torg. Ur kyrkorådets handlingar.

Bild: Patrick Persson, Peter Frennesson

Annons

Strandkyrkan i Bunkeflostrand är trångbodd. Antingen kan kyrkan byggas om för 26 miljoner kronor. Eller så kan en ny kyrka byggas vid blivande Gottorps torg för 120 miljoner kronor.

Men några föredrar ett tredje alternativ: Att gamla Bunkeflo kyrka renoveras och öppnas igen.

Kyrkan har kallat de aktiva församlingsmedlemmarna till möte under tre sommarkvällar.

–  Vi vill lyssna in vad medlemmarna tycker under de här mötena för att vi ska kunna ta ställning i frågan i verksamhetsrådet för Bunkeflostrand, säger Pierre Schelander, präst i församlingen.

Pierre Schelander, arbetsledande präst i Bunkeflo strandkyrka och också ledamot i verksamhetsrådet för Bunkeflo kyrka och strandkyrka.

Bild: Patrick Persson

Annons

Paret Inga och Tor Wadmark står med den gamla kyrkovaktmästare Lennart Honnér och väntar på att mötet ska starta.

Annons

Inga Wadmark vill att Bunkeflo Strandkyrka ska stå kvar, och att man kan utnyttja kringliggande tomma lokaler för mer plats. Hon tycker även att man ska renovera och öppna upp gamla Bunkeflo kyrka som stängde 2017.

— Man bygger ju jättemycket i Hyllie, och den gamla kyrkan är ju promenadavstånd därifrån. Varför inte lägga kostnaden för renoveringen på den? säger Inga Wadmark.

Tor och Inga Wadmark besöker kyrkans informationsmöte om de nya lokalerna.

Bild: Patrick Persson

Gamla Bunkeflo kyrka är från slutet av 1800-talet och i behov av stora renoveringar. Sedan 2017 är kyrkan stängd för besökare och församlingen har hittills varit ovillig att renovera den

Lennart Honnér menar att Strandkyrkan ligger i ett jättebra läge, men att man har glömt att ta hand om det.

— Den här kyrkan har ju inte underhållits på tjugo år, här behövs ventilation, att se över värme, och att se över eventuell takläckage, säger Lennart Honnér.

En helt ny kyrka vid Gottorps torg med lägenheter ovanpå som ska hyras ut, är inte något populärt förslag.

— Strandkyrkan ligger i ett jättebra läge, det är precis i centrum och ser ut som en kyrka. Den andra ser mer ut som en Willysaffär med lägenheter ovanpå, säger Lennart Honnér.

— Kyrkan ska ju inte driva någon fastighetsverksamhet, säger Inga Wadmark.

Gunilla Hasselgren deltog i mötet om kyrkans framtid.

Bild: Patrick Persson

Annons

En annan mötesdeltagare är Gunilla Hasselgren. Hon berättar att hon inte har en fast åsikt, men att hon känner sig orolig över att kyrkan ska byggas i samband med fastigheter.

Annons

— Det känns som att det viktiga här är lägenheterna, för det är så man ska få in pengar, och så råkar vi passa in i deras verksamhet. Det tror inte jag på. Med det sagt är det inte så att jag inte kan tänka mig flytta upp, jag vill att guds vilja ska ske, säger Gunilla Hasselgren.

På mötet närvarar runt 30 medlemmar, och de flesta vill ha kvar Strandkyrkan. Tina Honnér berättar att hon har växt upp på Strandkyrkan får tårar i ögonen när hon pratar om möjligheten att den ska stänga ner.

Tina Honnér oroar sig för hur en flytt till Gottorp ska kännas.

Bild: Patrick Persson

— Man flyttar en säker plats, det är mitt andra hem här och jag har svårt att se att vi ska få samma församling på Gottorp, säger hon.

Andra orosmoment som tas upp på mötet är att kyrkans klockor inte ska få ringa fritt då det är en tidsfråga innan grannarna börjar klaga. Även att behöva bära kistor på begravningar och kasta ris på bröllop, över torget, känns oroande. Tina Honnér tar upp att det är vad Bunkeflo kyrka kan vara till för.

— Bunkeflo kyrka, det är ju mer av en katedral. Där ska man ha begravningar, gifta sig, döpa sina barn, säger hon.

Samtal i församlingen om Strandkyrkans i Bunkeflostrand och dess framtid.

Bild: Patrick Persson

Annons

För två år sedan ville församlingen i Malmö riva gamla Bunkeflo kyrka i Vintrie. Sverigedemokraterna i kyrkorådet sa nej och samlade sedan in 1 700 namn. Det socialdemokratiska kommunalrådet och Vintriebon Andreas Schönström kallade till möte om kyrkan.

Rivningsbeslutet stoppades.

Sedan dess har villaföreningen i Vintrie engagerat sig i att försöka rädda kyrkan, men än så länge är församlingen skeptisk till Bunkeflo kyrka som alternativ.

Annons

Boende i Bunkeflo och Vintrie protesterar mot planerad rivning av bykyrkan. Annika Schyler är kassör i Vintrie villaförening.

Bild: Peter Frennesson

Det är inte bara kyrkorum som behövs utan också större lokaler för barnverksamhet, samlingslokaler och toaletter. Något som Bunkeflo kyrka saknar. Det har villaföreningen sin egen lösning på:

– Vi skulle vilja modernisera och utveckla kyrkan. Om kyrkan köper skolan och gymnastiksalen bredvid kan de göras om till samlingslokaler. De tre husen hör ihop. Sedan kan man bygga ett glasparti ihop med den gamla kyrkan, säger Annika Schyler, kassör i villaföreningen.

I höst är det kyrkoval. Det tänker villaföreningen utnyttja:

– Vi har kallat alla politiker till Vintrie för att prata om kyrkan innan valet. Vi vill veta vilka partier som vill rädda kyrkan och vilka som inte vill det. Jag tror det är många i Vintrie som ska rösta i kyrkovalet det här året, säger Annika Schyler.

Läs mer:

Därför måste Bunkeflostrand ha en större kyrka

Annons

Kyrkan vill bygga en ny Bunkeflo kyrka vid Gottorps torg

Framtiden fortfarande oviss för Bunkeflo kyrka

Bunkeflo kyrka i Vintrie.

Bild: Peter Frennesson

Bunkeflo Strandkyrka i Bunkeflostrand vid Ängslätts centrum.

Bild: Patrick Persson

Skiss på en ny kyrka vid Gottorps torg, Gottorp är den nya stadsdel som ska byggas bakom Gottorpsskolan i Bunkeflostrand.

Annons

Annons

Till toppen av sidan