Annons

Annons

Eslöv

Explosionsrisk vid garagebrand i Eslöv – bostadsområde evakuerades

Ett bostadsområde i Eslöv utrymdes på lördagseftermiddagen efter att en brand brutit ut i ett villagarage. I garaget fanns flera gasflaskor som riskerade att explodera. Vid 21-tiden var branden släckt och gasflaskorna oskadliggjorda.

– Lugnet har lagt sig igen i Eslöv, säger Patric Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Polisen spärrade av ett stort område i området kring villabranden.

Bild: Patrick Persson

Annons

Räddningstjänsten ryckte ut vid 15.30-tiden på lördagen.

– Vi utrymmer en del fastigheter och har fått viss effekt på den här branden som vi hanterar från distans, säger Patric Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Det brann i ett garage i anslutning till en villa. Ett stort område spärrades av och 17 fastigheter i grannskapet utrymdes. Personerna som bor där hänvisades till en fotbollsplan i närheten.

– I garaget finns bland annat gasolflaskor och svetsgaser, bland annat acetylen, säger Patric Nilsson.

I och med branden utsattes flaskorna för stark värme och riskerade därmed att explodera. Räddningstjänsten bearbetade branden från håll för att inte utsätta sig för risk.

Bild: Patrick Persson

Annons

Annons

– Därför har vi intagit en passiv inställning till insatsen här, så vi har dämpat branden med hjälp av kanoner från avstånd, säger Patric Nilsson.

Räddningstjänsten använde sig bland annat av drönare för att få en översiktsbild utan att själva behöva gå in i riskområdet.

– Vi håller på att kartlägga var i garaget de här olika gasflaskorna står. Om vi flyger in med drönare ser vi bättre och får oss en bättre uppfattning om hur det ser ut, säger Patric Nilsson.

Det var främst en flaska med acetylengas som bedömdes som farlig.

– Det är en mindre flaska men det är mycket energi och det är en stålflaska, så skulle den explodera så har vi ett riskområde att ta hänsyn till. Det är därför som vi försöker kyla ner flaskan i den mån vi kommer åt den, säger Patric Nilsson.

Bild: Patrick Persson

Annons

Vid 21-tiden hade branden släckts och flaskan oskadliggjorts, efter att först ha kylts ner.

Annons

– Vi kommer ha två brandmän kvar fram till 01. Branden är släckt, avspärrningarna är hävda så de som bor i de utrymda fastigheterna har fått återvända till sina hem, säger Patric Nilsson.

Skyttar vid Eslövs räddningstjänst sköt ett hål i flaskan så gas kunde pysa ut.

– Vi lyckades flytta flaskan men för säkerhets skull satte vi skott i den, säger Patric Nilsson.

Branden spred sig aldrig till någon byggnad i närheten. Garaget är totalskadat.

Ingen person skadades i branden.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy