Annons

Annons

Skåne

Hon vågade ta steget under pandemin: ”För bra för att vara sant”

Susanne Kjellsson lät inte pandemin grusa drömmen. Hon sålde lägenheten i Helsingborg och kan nu titulera sig spansk hotelldirektör.

Susanne Kjellsson framför sin pittoreska dröm. ”Helt magiskt, ett nytt kapitel för mig”, säger hon.

Bild: Privat

Annons

– Hotel Pueblo, buenas tardes!

Spanskan är klingande men stämman svensk i receptionen på Boutique hotel Pueblo. För just denna dag, den 1 juni, blir drömmen verklighet för Susanne Kjellsson, 54, från Helsingborg.

Vad fick henne att mitt under pandemin satsa allt hon ägde, inklusive sin lägenhet, för att öppna hotell här i byn Benalmádena Pueblo, centralt belägen på solkusten Costa del Sol?

Det enkla svaret är: om du bara får en chans i livet – ta den eller missa den.

– Så fort jag såg annonsen blev jag kär. När jag sedan kom till byn... Det var för bra för att vara sant. Det fanns inte på kartan att jag inte skulle göra detta, säger hon när Sydsvenskan och HD ringer upp.

Spanien kom tidigt in i Susanne Kjellssons liv. Det var dit som familjens bil med husvagn styrdes sommar efter sommar. Miljön, människorna, kulturen. Det gjorde ett starkt intryck.

Annons

– Jag har alltid känt mig lite spansk till sättet. De är trevliga, hjälpsamma och drar sig inte för att bjuda in till fest.

Annons

Susanne Kjellsson betjänar en av sina första kunder. Munskydd gäller fortsatt, även om Spanien nu börjar släppa på restriktionerna.

Bild: Privat

Yrkesstudier ledde till jobb på resebyråer. Halva året tillbringades i Spanien. Drömmen formulerades redan då, men giftermål och tre barn tryckte på pausknappen. Nu, skild och med barnen vuxna, var det bara en tidsfråga.

– Ett vitt stenhus med blåmålade krukor med pelargoner i. På insidan blått och gult i varma färger. En rustik, ganska modern inredning. Ett hotell som inte liknar något annat.

Slingrande vägar med andlöst vacker utsikt mot havet leder fram till byn med smala gränder och ett litet torg, Plaza Andalucía.

Annons

Susanne Kjellsson har hela paletten framme när hon beskriver uppenbarelsen. Tio rum fördelat på tre våningar rymmer hotellet. Hon skulle kunna, och det kan hon, lägga till att slingrande vägar med andlöst vacker utsikt mot havet leder fram till byn med smala gränder och ett litet torg, Plaza Andalucía.

Annons

Kontraktet skrevs på i juli ifjol. Susanne Kjellsson hörde till dem som trodde att pandemin skulle bli kortvarig. I efterhand är hon glad att en klausul lades till: först när läget ljusnat skulle övertagandet ske. Om smittan inte släppte sitt grepp hade hon rätt att dra sig ur.

Nivån av risktagande var tillräckligt hög ändå. Fast i sin övertygelse sålde hon sin lägenhet i Helsingborg. Tillsammans med övriga besparingar räckte det till insatsen på 1,7 miljoner kronor. Från januari i år bodde hon hemma hos sina föräldrar.

– Jag magasinerade mina möbler och levde i en resväska i flera månader. Samtidigt triggade det mig otroligt mycket. Bara tanken att om detta går i lås, då är det en ganska cool sak att ha gått igenom.

Att hålla sig kylig i alla lägen är dock lättare sagt än gjort. Efter sommaren ifjol tog smittspridningen återigen fart.

– Det kändes helt hopplöst. Jag gick hela tiden som på nålar för att se vartåt det barkade. Ja herrejesus vilka turer det har varit!

Annons

Och nu är ruljangsen igång. Den här textens inledande hälsningsfras på telefon – ”hotell Pueblo, god eftermiddag!" – avlöses av flera. Än så länge är det uteslutande spanjorer som kan och vågar komma hit. I maj upphörde helt de halvårslånga restriktioner som innebar att man inte fick resa utanför sin region.

– Det var som en mininyårsafton natten då klockan slog tolv och perimeterkarantänen, som det heter, släppte. Nu är spanjorerna som tokiga i att åka utomläns.

Annons

På plats i Helsingborg inför avresan till Spanien.

Bild: Sven-Erik Svensson

Ett normalt år står engelsmännen för 60-70 procent av bokningarna. Även en del skandinaver hittar hit. Susanne Kjellsson hoppas att det släpper lagom till högsäsongen i augusti-september. Kanske tidigare än så eftersom Spanien nu öppnat dörren för turister. Kravet är uppvisande av vaccinationsintyg för covid-19 eller ett negativt test.

Annons

Helsingborg och Sverige saknar hon inte ett dugg.

I väntan på turisterna är det gnugga på som gäller. Locka med generösa priser, vara ständigt nåbar för att kunna erbjuda rum med kort varsel. Susanne Kjellsson står beredd. Hennes egen lägenhet ligger passande nära tvärs över torget.

– Det här är inte ett jobb, det är en livsstil.

Helsingborg och Sverige saknar hon ”inte ett dugg”. Susanne Kjellsson har kommit för att stanna.

Annons

Däremot känns avståndet till barnen i hjärtat.

– Men det får vi lösa. Jag kommer till dem, de kommer till mig.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy