Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Hylla Skåne på skåneländska flaggans dag i morgon. Men lägg ner Region Skåne.”

Organisera sjukvården så att den blir tillgänglig, jämlik och rättvist fördelad och inte beroende av vilket postnummer man har. Det skriver Per Einarsson, Anders Lundström och Magnus Lunderquist, Kristdemokraterna.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.

Fundera en gång till om just dagens 21 regioner är en rimlig indelning när det gäller hur hälso- och sjukvård ska bedrivas, skriver artikelförfattarna.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Skåne, eller Skåneland om man vill ha en bredare definition, är ett fantastiskt landskap med säregen karaktär att vara stolt över. Men Region Skåne är inte något att vara lika glad över.

Region Skåne är på intet sätt lika framgångsrikt när det gäller att leverera vård som Skåne är på att leverera upplevelser inom en rad andra områden.

Skåne är ett landskap vars långa historia och särprägel har skapat en identitet för många människor. Region Skåne är en av landets 21 administrativa regioner som främst sysslar med hälso- och sjukvård.

Att dela upp Sverige i 21 geografiska områden och utifrån deras olika förutsättningar förvänta sig jämlik vård är en utopi. Förhoppningsvis kan en förändring ske efter ett regeringsskifte 2022.

Hylla Skåne på skåneländska flaggans dag i morgon, den 18 juli, men fundera en gång till på om just 21 regioner är en rimlig indelning när det gäller hur hälso- och sjukvård ska bedrivas.

Annons

Skåne har genom historien präglats av öppenhet gentemot utländska impulser, framåtanda och nytänkande. Det skånska kulturlandskapet och Skånes politiska historia är viktiga dimensioner i den skånska identiteten. Det talade språket, skånskan, och traditioner inom matkulturen hör till de identitetsbärande dragen.

Annons

Skåne av idag är tätbefolkat och har flera stora städer. Antalet invånare är snart 1,5 miljoner. Utöver de större städerna finns det 250 tätorter av varierande storlek. Skåne har ojämförligt fler tätorter i förhållande till sin areal jämfört med andra regioner i Sverige. Allt sammantaget gör att förutsättningarna för kulturupplevelser av skilda slag är goda. Kulturarvet är rikt och påminner om att Skåne, med tre sidor öppna mot havet, alltid varit en mötes- och handelsplats där kulturer mötts och blandats.

När det gäller hälso- och sjukvården behövs det en ny organisation som mer fokuserar på uppdraget och resultatet, som låter yrkesmänniskor styra vården och som utgår ifrån patienternas behov. Med tanke på de stora mängder skattepengar som satsas i vården varje år har människor rätt att förvänta sig mer än att stå med mössan i hand och känna tacksamhet för att de överhuvudtaget får vård. Både patienternas och personalens inflytande över sin egen situation måste stärkas och politikers inflytande när det gäller detaljer minska.

Annons

Som regionpolitiker i Skåne är vi mer övertygade än någonsin om att Sverige behöver en genomgripande strukturförändring av hälso- och sjukvården. Det går inte längre att lappa och laga i ett föråldrat och ineffektivt system där alldeles för många gör alldeles för lite. Låt oss istället fokusera på att lyfta Skåne som ett unikt landskap med goda förutsättningar inom flera områden, men organisera sjukvården så att den blir tillgänglig, jämlik och rättvist fördelad och inte beroende av vilket postnummer man har.

Annons

År 2013 lanserade dåvarande socialministern Göran Hägglund (KD) idén om att lägga ner landstingen, de som nu kallas regioner. Som minister såg han bristerna, problemen och det omöjliga uppdrag som landstingspolitikerna hade runtom i landet. Det har funnits krav på det tidigare, men det var då som idén för första gången kom från ett statsråd med möjlighet att förändra förutsättningarna. Tyvärr förlorade alliansen makten 2014 och sedan dess har inte Socialdemokraterna gjort mycket för sjukvårdens utveckling. Utredning på utredning har tagits fram men ambitionerna hos socialministern och socialdepartementet har varit låga.

Genom att samla all offentlig sjukvård inom samma organisation kan en ny helhetssyn skapas och Sverige få en mer jämlik vård i landet. Idag är till exempel chansen att överleva vissa typer av cancer i hög grad beroende av var man bor. Också väntetiderna varierar kraftigt mellan olika regioner. Uppgifterna kommer från SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Annons

Det duger inte att Sverige som välfärdsland levererar så dåliga resultat trots den höga skatt människor betalar till välfärden. Det är dags för en genomgripande strukturreform. Den digitalisering som behövs försvåras genom att landets hälso- och sjukvård drivs av 21 huvudmän som arbetar på helt olika sätt. Samma sak gäller för en rad andra utmaningar.

Lägg ner Region Skåne, men hylla Skåne och dess kulturarv på skåneländska flaggans dag. Riksdagen och landets nya regering bör snarast erkänna den skånska rödgula korsflaggan som officiell flagga på samma sätt som regionfullmäktige gjorde 2017.

Annons

SKRIBENTERNA

Per Einarsson (KD), gruppledare och regionråd i Skåne.

Anders Lundström (KD), regionråd i Skåne.

Magnus Lunderquist (KD), ordförande för Region Skånes kulturnämnd.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy