Annons

Annons

Malmö

Konstkiosk söker värme i en kall konstvärld

Konstkiosk är ett nytt inslag på Malmös kulturscen. Mötesplatsen startades år 2018 av Ottie Marusarz och Simon Zerne-Hoas, i syfte att sänka trösklarna till en annars svårtillgänglig konstvärld.

I slutet av augusti har “Redan” ett event inspirerat av “De refuserades salong”, en konstutställning i 1800-talets Paris där refuserade verk av bland annat impressionisten Édouard Manet ställdes ut.

Bild: Marcus Määttä

Annons

Det började som en grupputställning i ett vardagsrum. Ottie Marusarz gick på konsthögskola och ville väcka frågor om vem som får ställa ut och vem som har en plats i akademin.

Svaret blev att skapa en välkomnande scen utanför kulturelitens ramar. Utställningen utmynnade i galleriet Redan och butiksdelen Konstkiosk. Tre år senare är butiken en mötes- och handelsplats där oetablerade och etablerade konstnärer möts.

– Målet är att Konstkiosk ska vara en bestående plattform. Som oetablerad är det svårt att nå ut, vi vill sänka trösklarna. Bort från de fisförnäma rummen och bana väg för en ny finkultur, säger Ottie Marusarz, grundare av Redan och Konstkiosk.

Adèle Tornberg, kurator och ansvarig för Konstkiosk, och Ottie Marusarz, grundare av galleriet Redan.

Bild: Marcus Määttä

Annons

Annons

I juli öppnades dörrarna till sommarens upplaga. Den lilla butiken huserar i en lokal på Södra Förstadsgatan. Istället för bubbel serveras femlitersdunkar med apelsinjuice och vodka. Konstnären och kuratorn Adèle Tornberg torkar upp en spilld drink från golvet med toalettpapper.

– Jag har hittat konstnärer från Möllan till Sydkorea. Det finns inget tema utöver att det ska vara bra, även om jag själv gillar underbar sofistikerad punk, säger Adèle Tornberg.

Hon berättar att den lokala konstscenen i Malmö är på väg upp. Unga personer söker sig till staden eftersom det är billigt att leva och verka i Malmö. Det lämnar utrymme till kreativitet och att vara spontan.

Adèle Tornberg har handplockat allt som säljs i butiken.

Bild: Marcus Määttä

Annons

– Om jag ska beskriva Malmös konstscen är den ung med mycket nisch. Malmö är lekfullt, modigt och följer inte konventioner. Folk har råd att vara kreativa, säger Adèle Tornberg.

Annons

Inför sommarens omgång av Konstkiosk har flera kulturutövare i Malmö bidragit genom att låna ut prylar och inreda lokalen. Utställningen drivs ideellt och möjliggörs av ett gemensamt engagemang för mötesplatsen.

– Det är också en kamp. Vi tjänar inga pengar på det här utan söker stipendium för verksamheten, säger Adèle Tornberg.

Besökare tar en rökpaus utanför butiken.

Bild: Marcus Määttä

Inne i butiken varierar uttryck och tekniker från grafik till keramik till träsnideri till neonskyltar. Målningar omgärdas av neonrör istället för ramar.

Annons

Milla, 13 år, berättar att just neonrören är hennes favoritkonst, men pekar också gillande mot en gigantisk psykedelisk målning.

Hennes pappa står bredvid en skyltdocka iklädd leopardmönstrade tangakalsonger och diskuterar en karta över Malmös lokala konstscen som ska släppas under hösten.

Annons

– Det är lättare än någonsin att nå ut med sin konst idag. Men det är svårt att hitta fysiska platser och meningsfulla sammanhang. Vi håller på med fler projekt och alla har egentligen det syftet, säger Adèle Tornberg.

Kim Demåne säljer konst han skapar på plats. Först ställer han frågor och lär känna beställaren av ett porträtt, och utifrån det målar han in en i en absurd men personlig värld.

Bild: Marcus Määttä

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy