Annons

Annons

Annons

Falsterbo Horse Show

Malmöryttaren knep en annorlunda OS-plats

Landslagsryttaren Linda Heed följer inte med till OS, men kommer vara en del av mästerskapet ändå. Med sina egna OS-erfarenheter och en journalistutbildning i ryggen valdes hon som expertkommentator i tv-rutan.

– Jag hade tittat på det hemma ändå, så det är ju kul att få göra det på arbetstid, säger Linda Heed.

Text: 

Linda Heed och hästen Certina M under tävlingarna i Falsterbo.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Annons

Falsterbo Horse Show Sport Edition blir sista uppladdningen för tre av de svenska OS-ryttarna som är på plats. Linda Heed, som bor på Naffentorpsgården utanför Malmö, hon tillhör landslagets B-trupp och är inte med i OS-laget.

Tillsammans med TV- och radioprofilen Henrik Johnsson ska hon kommentera mästerskapet i Tokyo, dock inte på plats.

– Det ska bli jättekul, även om vi inte kommer vara på plats. Jag blev jätteglad att bli tillfrågad igen, säger Linda Heed.

Henrik Johnsson och Linda Heed kommenterade ridsport under OS i Rio 2016.

Bild: Bildbyrån

För det är inte första gången hon kommenterar OS i tv. Samma team skötte bevakningen från OS i Rio 2016.

Annons

Dessutom var hon reserv i laget vid OS i Peking 2008.

Annons

Så det här kan man säga blir ditt tredje OS?

– Jag fick höra att jag faktiskt gjort ett OS till, som skribent. Det hade jag glömt bort, men det var på London-OS. Så det blir det fjärde.

Efter gymnasiet utbildade hon sig till journalist, men sedan tog hästarna över.

– Jag hade praktik och så på TV4 och jobbade för några tidningar och skrev lite artiklar i Sörmland där jag är ifrån. Även om jag satsat fullt på hästarna så har det lite funnits där lite här och var genom åren, säger Linda Heed.

Hur förbereder du dig ditt OS-uppdrag?

– Tidigare år har det varit lätt för mig för då har jag ju tävlat med och mot de här ryttarna hela tiden. Då kan man allt skvaller, vet vem som har ridit vilken häst innan, hur de har presterat på olika tävlingar, formkurvor och hela den biten.

– Nu har jag inte tävlat så mycket internationellt så jag kommer behöva plugga på lite. Samtidigt så kommenterar jag ju det jag ser och det är det som är det viktigaste – varför rider dem, varför hoppar den bra, varför vinner den ryttaren och sådana saker. Det är inget jag behöver plugga.

Men trots lyckan att få kommentera OS är förstås drömmen att en dag få rida där själv.

– Det är jag jättesugen på. Men samtidigt har jag sett OS på nära håll och vet att det är högt och svårt. Du behöver ha en jättebra häst, vara i jättebra form själv , så det är inte bara att åka dit och vara med. Jag utbildar hästar hela tiden och tids nog så hoppas jag få fram en häst som kan göra det. Och då lovar jag att vara redo.

Annons

Linda Heed och Certina M vann lördagens 1,45-hoppning i Falsterbo.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Linda Heed är på plats med flera hästar i Falsterbo och inledde lördagen med en vinst i morgonens 1.45-hoppning. 2005 vann hon det populära Derbyt och satsade på en topplacering i år, men under eftermiddagens avgörande i den tuffa klassen slutade hon sjua.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan