Annons

Annons

Annons

Malmö

Så tränar du säkert i sommarvärmen

Mycket vatten, keps och druvsocker. Det är några av Friskis och Svettis-veteranen Carolina Krol Iveheds träningstips för de dagar då svetten lackar redan innan passet är igång.

Carolina Krol Ivehed håller utefyspass på Ön i högsommarvärme. Hon har lett Friskis och svettis-pass i 32 år.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Solen gassar och ett tjugotal personer har samlats i en halvcirkel runt Carolina Krol Ivehed utanför Friskis och Svettis på Ön. Ett par deltagare har lagt ut sina träningsmattor i skuggan under en liten ek.

Carolina Krol Ivehed själv är klädd i en röd keps för att skydda ansiktet från solen.

– Glöm inte att tänka på er dagsform idag. Ska ni köra järnet eller lyssna på kroppen och ta det lite lugnare? Är det någon som behöver druvsocker så har jag det här. Jag har solkräm också om någon behöver, säger hon till gruppen innan hon trycker igång musiken.

Alvaro Estrellas Melodifestivalbidrag ”Bailá Bailá” strömmar ur högtalarna och gruppen studsar snart omkring i takt till musiken.

Under pandemin har Carolina Krol Ivehed kört i princip alla sina pass utomhus.

Annons

– Det är alltid mycket folk på utepassen och alltid folk i kö. De är väldigt uppskattade – speciellt på sommaren, säger hon.

Annons

Marie Nilåker har med sig en blöt handduk att kyla ner sig med.

Bild: Peter Frennesson

Marie Nilåker är en av motionärerna som tagit plats i skuggan. Hon brukar dricka mycket vatten och hålla sig i skuggan under varma träningspass. Idag testar hon dessutom ett nytt knep. En liten handduk sköljd i kallt vatten ska kyla ner henne mellan övningarna.

– Jag såg att de tipsade om det på tv igår så jag tänkte testa. Än så länge är den kall i alla fall, säger hon.

Många av deltagarna brukar passa på att bada efter passet för att svalka ner sig.

– Ett tips är att bada med kläderna på innan passet. Man har ju inga tunga kläder på sig, så man kan ha de våta kläderna på sig när man tränar, säger Carolina Krol Ivehed.

Carolina Krol Ivehed badar gärna både innan och efter sommarens varma träningspass.

Bild: Peter Frennesson

Det viktigaste är att dricka ordentligt, betonar hon. Om man tränar på kvällen ska man se till att ladda upp med vatten hela dagen.

– Man kan smula ner en druvsockerbit i vatten också och ha med sig när man tränar. Sportdryckerna är ju dyra, det håller inte att köpa en ny inför varje pass.

Värmen ställer krav på motionärerna att inte pressa sig för hårt.

Annons

– Man ska träna med förnuft. Det betyder att man tänker och känner efter: hur är min dagsform? Kanske har man haft en skitjobbig dag på jobbet eller är lite hängig av annan anledning. Då kanske man inte behöver köra järnet, fullt ös, just idag, säger Carolina Krol Ivehed.

Annons

Hon tror att effekten coronapandemin haft på utomhusträning kommer att vara länge.

– Uteträning har alltid funnit som alternativ hos oss, men nu är det extremt populärt. En del av våra innemotionärer har blivit utemotionärer. De har upptäckt att de tycker att det är skönt och är kvar ute. På det sättet har pandemin skapat goda trender, säger hon.

Fakta

Så tränar du i värmen – tränarens bästa tips

• Drick vatten både före, under och efter passet.

• Ta ett dopp och svalka ner dig efter passet. Du kan även bada i dina träningskläder innan passet för att kyla ner dig.

•  Använd keps för att skydda dig mot solen.

• Sök dig till skuggan om det går.

• Glöm inte solkrämen. Även om du bara är ute en kort stund kan solen vara stark.

• Tänk på underlaget när du tränar utomhus. Tränar du på gräs? Var i så fall uppmärksam på ojämnheter i marken så att du inte trampar snett. Att träna på konstgräs är ofta ganska snällt mot kroppen.

• Ta inte ut dig helt. Anpassa träningen efter väder och dagsform.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan