Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lund

Tungt trafikbuller orsakar protester

Bullret från den tunga trafiken på Sandbyvägen orsakar kraftiga protester denna sommar. Ett kritiskt ”Lundaförslag” på kommunens hemsida har på kort tid fått nästan 250 uppbackare.

- Det här är inte bra. Vi ska ta tag i frågan omedelbart, lovar tekniska nämndens ordförande Jan Annerstedt (FNL).

Protesterna mot buller från tunga trafiken på Sandbyvägen får nu ansvariga politiker att reagera.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Det aktuella Lundaförslaget kring trafikbullret på Sandbyvägen publicerades på kommunens hemsida för en dryg månad sedan.

I helgen passerade antalet kritiska inlägg 250 stycken. Många av de skrivande har adresser i närområdet och är direkt berörda av bullersituationen.

Enligt förslaget ska många boende ha varit i kontakt med kommunens tjänstemän under lång tid utan att något hänt.

Förslagsställaren - som Sydsvenskan sökt men inte nått - skriver:

”Vi upplever att trafiken och framförallt tung trafik ökat betydligt de senaste åren och att bullret från trafiken utgör ett kraftigt störmoment i vår vardag”.

Han vill att tekniska förvaltningen, som är ansvarig för trafiksituationen, får i uppdrag från politikerna i tekniska nämnden att utreda omfattningen av bullret och föreslå åtgärder för att minska det.

Annons

Annons

Enligt förslagsställaren går den värst bullerdrabbade sträckan på Sandbyvägen från korsningen vid Utmarksvägen till korset Thulehemsvägen/Vikingavägen - en sträcka på cirka tre kilometer.

”Vi ska ta tag i frågan omedelbart” lovar tekniska nämndens ordförande Jan Annerstedt (FNL), som reaktion på de omfattande protesterna.

Jan Annerstedt (FNL) säger:

- Det klart att vi måste titta på bullerfrågan, det är självklart.

Hur ser du på själva sakfrågan - att folk blir störda av trafikbullret?

- Är bullret störande måste det åtgärdas, särskilt om trafiken har ökat.

Vad säger du om de kritiska reaktionerna?

- Det är tacksamt att de boende reagerar. Vi vill ha så säker och acceptabel trafik som möjligt.

- Samtidigt vill vi att Södra Sandby ska smälta ihop litegrann med Lund. Vi vill ju till och med ha viss stadsbusstrafik dit.

Rör sig detta om motstridiga intressen - att knyta samman och att inte bullra för mycket?

- Det är möjligt. Nu kommer nya elbussar om två år och de gula bussarna håller på att ställas om och de. Så bullret från bussar kommer i alla fall att minska.

Vad kommer du att göra nu som reaktion på protesterna?

- Vi ska titta på bullerfrågan och anslutande problem, nu direkt.

Fakta

Kommentarer kring trafikbullret (från "Lundaförslaget")”Bra och angeläget förslag! Upplever mycket ökat trafikbuller och förekomst av tung trafik sedan kartläggningen ägt rum 2016. Föreslår därför också ny bullermätningskartläggning”.

”Den tunga trafiken har ökat markant samt många utryckningar från Gastelyckan. Även högt ljud från mc när de drar på. Bullerskydd längs Sandbyvägen behövs”.

”Kan inte längre ha en normal konversation i trädgården vissa tider på dygnet för att ljudnivån är för hög. Även vissa kvällar och tidiga morgnar är det bullrigt från lastbilar”.

”Ett evigt buller i våra trädgårdar av tung och bullrig trafik man får av någon anledning köra i 60 på Sandbyvägen precis bakom våra hus”.

”Trafikbuller från Sandbyvägen har varit ett växande olägenheter. Man har länge försökt uppmärksamma kommunen på problemet - ett bullerskydd måste till snarast möjligt”!

”Det är galet mycket trafik på Sandbyvägen och decibeltalet är över acceptabla gränsvärden”.


”Jag har mätt upp 70 db i min trädgård under rusningstrafik”.


”Vi bodde på Småskolevägen mellan åren 94-00 och tyckte redan då att trafiken omöjliggjorde all annan aktivitet i trädgården än gräsklippning”.

”Mycket tung lastbilstrafik som ökat markant de senaste åren. Många överskrider också hastighetsbegränsningen. Bor flera kvarter från Sandbyvägen men störs ändå av starkt buller i rusningstrafik”.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy