Annons

Annons

Skåne

Unga skåningar mer villiga att vaccinera sig

Flera regioner rapporterar att ungdomar är mindre benägna att kavla upp armarna. Region Skåne delar inte den bilden och vaccinationerna bland unga verkar stiga.

– Vi har inga lediga tider, våra tider är fullbokade, säger Karin Fröberg, områdeschef på Vaccin Direkt i Skåne.

Vid Vaccin Direkt i Lund berättar en sommarjobbare att vaccinationstakten har varit stadig under sommaren. Enligt henne är det varierade åldersgrupper som bokar tider.

Bild: Marcus Määttä

Annons

Sedan pandemin nått Sverige har regionerna sammanställt en lägesbild över den lokala coronautvecklingen varje vecka. Enligt den har smittspridningen av viruset minskat och unga utgör en majoritet av de som fortfarande blir smittade.

Under månaden har personer från 18 år och uppåt fått möjlighet att vaccinera sig. Men enligt flera regioner har intresset varit svalt.

Vaccinsamordnaren i Kalmar, Marie Ragnarsson, uppger till Aftonbladet att hon tror att undgomar prioriterar annat.

– Smittspridningen är så liten i vårt samhälle och man prioriterar annat just nu. Nu är det sommar, sol och bad. Man har säkert hört att det finns en liten risk att känna sig dassig något dygn efter sprutan, säger hon till tidningen.

Annons

Enligt Region Skåne har knappt 30 procent av unga mellan 18 och 29 år fått sin första dos. Regionen menar däremot att man inte ska dra förhastade slutsatser.

Annons

– Bokningarna sker i leverantörernas system, men vi följer vaccinationsgraden och den ökar stadigt, säger Maria Landgren, vaccinationssamordnare i Region Skåne.

Hon menar att det är för tidigt att prata om huruvida unga är villiga att vaccinera sig eller inte. Yngre åldersgrupper har precis fått möjligheten och därför är det svårt att dra några slutsatser.

När det kommer till ökningen av antalet smittade bland ungdomar finns också en naturlig förklaring. Äldre åldersgrupper har redan fått vaccin.

Karin Fröberg jobbar som områdeschef på Vaccin Direkt i Skåne. På deras vaccinationskliniker är det fullt ös.

– Vi har fullt varje dag, sedan två veckor tillbaka har vi gett ungefär 800 doser per dag. Nu är inte tilldelningen så stor men vi är ändå uppe i 400 doser per dag.

Karin Fröberg berättar att de inte har några lediga tider delar ut cirka 400 doser per dag.

Bild: Foto: Privat

Annons

Men är det många unga som vill vaccinera sig då?

Annons

– Jag tycker att det är ganska många unga som har kommit för att vaccinera sig. Jag jobbade själv en del på Covid-avdelningen när det var för 25-åringar och då var det stor tillströmning, och nu när det är 18 plus så är det mycket folk igen.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy