Annons

Annons

Annons

Malmö

Robert reste utan covidbevis – E-hälsomyndigheten saknade rutiner

För de flesta tar det några minuter att få ett covidbevis. Saknar du Bank-id tar det tio till femton dagar. För den som inte själv kan söka finns inga rutiner.

Text

På grund av pandemin hade Daniel, Karolina, Robert och Miro Novosel inte träffat sina släktingar i Kroatien på ett och ett halvt år.

Bild: Privat

Annons

Bilresan till släkten i Kroatien blev en rysare för familjen Novosel. Deras ena son, Robert Novosel, 23, har en intellektuell funktionsnedsättning och saknar e-legitimation. Och han fick inte sitt covidbevis i tid för resan.

Detta trots ett löfte om att familjen skulle få svar på alla sina frågor och ett intyg i tid bara de kontaktade myndigheten den första juli då covidbeviset lanserades.

– Det känns som om man löser det för alla andra först och då blir det mer komplicerat för dem som redan har det komplicerat i livet. Det borde ju vara tvärtom, säger Miro Novosel som även är god man för sin son.

Sedan den första juli går det att beställa covidbevis från E-hälsomyndigheten. Intyget visar att man är vaccinerad mot covid-19 och krävs ofta i samband med utlandsresor.

Annons

Personer med e-legitimation kan ansöka och få intyget på några minuter. Men de som saknar e-legitimation får ladda ner en blankett, fylla i den, signera den och posta den för att sedan få ett intyg skickat till sig. E-hälsomyndighetens webbplats anger en handläggningstid på tio till femton dagar.

Annons

Miro Novosel frågade om han kunde skriva under i sonens ställe, eftersom denne inte klarar att på egen hand fylla i och underteckna, men E-hälsomyndighetens kundtjänst kunde inte svara.

Ännu två veckor efter att covidbevisen lanserats saknade E-hälsomyndigheten rutiner för hur ansökningar som kommer in från en god man eller förvaltare ska hanteras.

"Den som är god man behöver fylla i en blankett för beställning av covidbevis som kommer finnas att hämta via E-hälsomyndighetens webbplats inom kort", skriver Ida Svensson, presstalesperson vid E-hälsomyndigheten.

Hon förklarar att en EU-förordning kräver att uppgifter från det Nationella Vaccinationsregistret måste godkännas av den som uppgifterna handlar om.

Men efter en intern utredning har myndigheten nu beslutat att en god man eller en förvaltare ska kunna underteckna godkännandet även för personen de företräder.

"Rutinen kring god man har hunnit bli klar först nu. Vi har jobbat så fort vi har kunnat och beklagar att det har dröjt ett par veckor.", skriver Ida Svensson.

När Miro Novosel inledde processen med att få ett intyg för sin son fanns inga uppgifter om handläggningstiden. "Det stod inte heller där den första juli. Det är något de lagt till nu", säger han.

Miro Novosel chansade och skrev under blanketten med eget namn. Samtidigt mejlade han och frågade om de skulle hinna hantera ärendet om han skickade brevet med expressfrakt. Svaret blev: Ja, så länge posten inte krånglar.

Annons

Annons

Ännu på torsdagen veckan därpå, två dagar innan avfärd, hade inget intyg kommit. Myndigheten lämnade ingen information per telefon på grund av sekretess.

Alternativet – att ta ett covidtest – var uteslutet.

– Robert har en lång historia av operationer så han är livrädd för läkare, säger Miro Novosel.

I brist på svar packade Miro Novosel in familjen i bilen och tog med sig Roberts vaccinkort i hopp om att det skulle räcka som bevisföring.

– De hade bara stickkontroller så vi hade tur att ingen kontrollerade oss, säger han.

Först på måndagen, tio dagar efter nekande beskedet, ringde E-hälsomyndigheten. Nu stod det klart att han behövde skicka bevis på att han är god man och en kopia på sonens pass – handlingar han gärna hade skickat redan i samband med ansökan.

– Hade det stått på hemsidan hade jag fixat allting på en gång, säger han.

Nu har Miro Novosel försett myndigheten med de kompletterande uppgifterna och förhoppningen är att covidbeviset ska hinna med familjens vänner som är på väg ner till Kroatien.

Miro Novosel är glad över att ha kunnat genomföra resan, men problemet att inte kunna använda sin egen e-legitimation för att sköta sonens ärenden kvarstår. Ett problem projektet Begripsam, som arbetar för ökat tillgänglighet, identifierade i en undersökning redan 2019.

– Jag vill få myndigheter att förenkla och inte försvåra för personer som redan har det svårt, säger Miro Novosel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan