Annons

Annons

Lund

Skräck, våld och fantasi - Fantastisk filmfestival är tillbaka

Förra året var nästan som en katastroffilm – ingen kunde komma. I höst hoppas Anders E Larsson kunna ordna en riktigt filmfestival med skräck, våld, fantasi och gäster på plats i Lund.

Anders E Larsson är ny festivalchef för Lund Fantastic Film Festival.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Lund Fantastic Film Festival har funnits sedan 1995, men förra årets festival liknade ingen annan. Inga gäster kunde komma till Lund och bara fyra filmvisningar med ytterst begränsad publik kunde ordnas på Kino.

Det mesta hände i stället på nätet, men i år ska det förhoppningsvis bli gäster på plats när festivalen öppnas i slutet av oktober, säger den nye festivalchefen Anders E Larsson.

– Det blir en hybridfestival. Det är många som suktar efter att sitta på en riktig biograf och ha bra ljud och bild.

Men vad är det för slags filmer som visas på festivalen, vad är fantastisk film? Det kan vara många olika saker, säger Anders E Larsson.

– Många tänker direkt på blodiga zombiefilmer, och det är sant att det är en del av det hela. Det finns allt från rena skräckfilmer till science fiction, och vi vill ha filmer som tilltalar olika delar av publiken. Samtidigt vill vi ha hälften kvinnliga och hälften manliga regissörer. Genrefilmer behängs ofta med en massa stereotyper och klichéer, men det vill vi undvika.

Annons

Annons

Varför gillar du själv den här typen av filmer, vad är speciellt med dem?

– De filmer som lyckas med den här genren blir något extra, de tänjer på gränserna och använder fantasin. I en vanlig drama som går på Filmstaden eller en polisfilm på SVT vet man ungefär vad man kan förvänta sig, i fantastiska filmer finns det utrymme för något utöver det vanliga.

Lund Fantastic Film Festival uppstod 1995 kring en grupp lokala filmälskare, som inte hade möjlighet att se smala filmer de var intresserade av.

– Då importerade de själva och visade, säger Anders E Larsson.

Under åren som gått har filmfestivalen utvecklats från en lokal begivenhet till ett internationellt uppmärksammat arrangemang. Samtidigt har det blivit lättare för den som vill att se även smalare filmer hemma. Det innebär att festivalens karaktär förändras och fortsätter att förändras.

– Min vision är att göra event av det hela. Det traditionella är att ha gäster på plats, vilket vi hoppas kunna ha i höst, åtminstone från Europa, men också att ha ett större festligt sammanhang med musik, quiz... det handlar mycket om inramningen, det är nyckeln.

Från och med nästa år är planen att festivalen även ska ordna återkommande arrangemang av klubbkaraktär med varierande innehåll, berättar Anders E Larsson.

Annons

Redan den 29 juli klockan 21.30 ska det bli ett utomhusarrangemang i samarbete med Sommarlund. Då ordnas smygpremiär för den svenska psykologiska thrillern ”Knackningar”, med filmens regissör och huvudrollsinnehavare på plats på Krafts torg intill Domkyrkan.

Annons

Den 27:e upplagan av den fantastiska filmfestivalen ska invigas ”under spektakulära former” under Halloweenhelgen den 30–31 oktober. Exakt när, var och hur är än så länge hemligt.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy