Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaMalmö

Julius Viktorsson
Till alla nyinflyttade: här är Malmös vett och etikett

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Under mina långa och svåra år i Malmö har jag sett historien upprepa sig: Vänner och bekanta från när och fjärran flyttar hit. De vet inget om denna stads oskrivna regler.

De gör fel.

Förr eller senare dyker de upp i mitt kök, sorgmodiga och förvirrade, och jag tvingas dra fram kollegieblocket och skissa upp Listan: Malmös vett och etikett.

Snart orkar jag inte mer. Därför har jag en gång för alla sammanställt denna kollektiva kunskap i punktform:

1. I Malmö har vi inga planer.

En kär vän, förstörd av synkade kalendrar från sina år i London och Stockholm, anlände till Malmö i våras. Vanan trogen försökte han boka mig på middag klockan 19.30 en fredag – ett stort misstag. I Malmö finns nämligen inga planer, bara ”lösa tankar”.

Annons

För all del, styr upp ditt midsommarfirande eller bröllop ett par dagar i förväg, i övrigt ska du vara spelbar.

Annons

Har en vän lagat för mycket lasagne? Du förväntas dyka upp innan formen kallnar.

Vaknar du mitt i natten av ett samtal om fest? Tag din tygpåse och gå. Och för allt i världen, skäm inte ut dig genom att boka ”lunchdejt” flera veckor i förväg. Vem vet ens om Malmö står kvar då?

2. I Malmö fikar vi inte.

Jag glömmer aldrig samtalet från en nyinflyttad kamrat som föreslog att vi skulle ”ta en fika”. Över min döda kropp, svarade jag stillsamt och förklarade hur landet ligger: I den här staden dricker vi bara kaffe på jobbet eller i hemmets lugna vrå.

Har du någon gång sippat espresso på en solig uteservering och njutit av Malmös ”kontinentala stämning”? Grattis – du är en turist.

3. I Malmö köar vi inte.

”Men den där kön ser ju ut att rulla på?” sa en i sällskapet och pekade mot en av Folkets park inrättningar. Vi andra gick naturligtvis vidare.

Utsocknes kanske köar, men en Malmöbo gör det aldrig. Skälet är lika enkelt som det är uppenbart: det finns inget i Malmö värt att köa till.

4. Vi bor inte på Möllan.

Är du konstnärsstudent som bär runt dina enda tillhörigheter i ett fiolfodral? Nåväl, stig in.

Alla andra hänvisas bryskt till Södervärn eller Nobeltorget. Och tänk inte ens tanken på att köpa bostadsrätt vid Möllevångstorget – där går anständighetens gräns.

En hyresrätt på Bergsgatan kan i och för sig vara acceptabelt, men enbart om du är nyskild och dina väskor ännu står i hallen.

5. Vi äter inte falafel.

Förvirrande för många, men det är så. Vi talar om falafeln, skryter om hur prisvärd den är och så vidare, men vi äter den inte. Nattamad består av shawarma, frystinad hamburgare eller på sin höjd en halloumitallrik.

Annons

Annons

6. Vi blir inte framgångsrika.

Malmö är en stad av brustna hjärtan och krossade drömmar. Här målar vi tavlor som aldrig blir färdiga, trånar efter folk som glömt vad vi heter och får vändande mejl på våra jobbansökningar.

Alla med medvind förstör stämningen.

Jaså, du ska ge ut en bok? Kul för dig, men din karaokekarriär på Claesgatan är över – plastmattan på Nytorget i Stockholm väntar.

7. Vi blir kvar.

Den som flyttar till Malmö ser till att stanna, om du inte uppfyller kraven för punkt 6. ”Men vi ska ju bara köpa hus i Lomma!” sa en vän som jag knappt längre minns.

En annan bekant masade sig till Stockholm – ingen vet vad som hände med henne.

I Malmö är det som bekant löjligt nära till det mesta. Kan vi inte cykla till dig på tio minuter, är du inte värd att besöka.

Gör mig nu en tjänst: Skriv ut och laminera denna lista. Dela ut den på alla inflyttningsfester, så vi slipper fler missförstånd.

Och kom ihåg: I Malmö hälsas ingen välkommen. Vi bara konstaterar att de hittade rätt till slut.

Annons

Annons

Till toppen av sidan