Annons

Annons

Annons

Kultur

10 tips ur Cineasternas filmskatt

Den 1 augusti säger biblioteken i Malmö upp avtalet med strömningstjänsten Cineasterna. Vi tipsar om 10 filmer att se innan dess.

Text

Annons

Anna Lundvik

Ida (2013), Paweł Pawlikowski, Polen

Med dämpade gester och ett svartvitt foto i särklass berättas om föräldralösa Anna som snart ska bli nunna och hennes resa från klostret där hon är uppvuxen. Hennes omvälvande möte med sin enda levande släkting blir starten för ett storslaget drama.

En alldeles särskild dag (1977), Ettore Scola, Italien

Samma dag som Hitler kommer till Rom för att möta Mussolini stöter en utsliten hemmafru (Sophia Loren) på en stilig granne (Marcello Mastroianni) – vilket förändrar dem. Denna drabbande filmklassiker fångar med precision två omaka människors existensvillkor i det fascistiska Italien.

Annons

Annons

Malin Krutmeijer

Wild tales (2014), Damián Szifrón, Argentina

Energisk, drastisk och väldigt rolig episodfilm om människor som ger igen mot myndigheter, auktoriteter och idioter i största allmänhet. Ett brutalt underhållande, blodstänkande falling down-fyrverkeri.

Sommaren ’71 (2015), Catherine Corsini, Frankrike

Flicka från landet börjar plugga i Paris och möter kvinnokampen och kärleken i samma person. En vacker och underbar film där det gnistrar mellan huvudpersonerna Izïa Hagelin och Cécile de France.

Maria G Francke

Det ligger i blodet (1940), Howard Hawks, USA

En pärla bland screwballkomedier, denna klassiker med Cary Grant och Rosalind Russell. Tidningsredaktören Walter försöker vinna tillbaka sitt ex under loppet av en dramatisk nyhetshändelse. Vasst, roligt, romantiskt och en av de bästa journalistfilmer som gjorts.

Annons

Brief encounter (1946), David Lean, England

Annons

Storbritannien 1945. En kvinna (spelas av Delia Johnson) och en man (Trevor Howard), gifta på varsitt håll, möts på en tågstation och blir vansinnigt förälskade. Det dramatiska soundtracket, Rachmaninov, förstärker känslan av att detta inte är en lycklig klichéhistoria.

Gabriel Zetterström

24 hour party people (2002), Michael Winterbottom, England

Det var i Manchester det hände på 80-talet. Med Steve Coogan som ciceron återupplever vi erans glansdagar, från punken till rave och New Order, där mycket kretsar kring legendariska Factory Records. Informativt, underhållande, och otroligt bra musik.

Bröderna Lejonhjärta (1977), Olle Hellbom, Sverige

Astrid Lindgrens klassiker innehåller sagans alla bärande element. Berättelsen om Karls och Jonatans liv i dödslandet Nangijala blir aldrig omodern, även om monstret Katla vittnar om filmens 44 år på nacken.

Annons

Sara Berg

Vad döljer du för mig? (2016), Paolo Genovese, Italien

En italiensk komedi som utspelar sig kring ett middagsbord, där en samling vänner kommer överens om att dela med sig av alla samtal och sms som inkommer under kvällen. Givetvis blir det en sörjig soppa av hemligheter som aldrig borde ha yppats.

Annons

Bright star (2009), Jane Campion, Nya Zeeland

Vackert kostymdrama som följer den tre år långa romansen mellan Fanny Brawne och den brittiska 1800-talspoeten John Keats, spelad av utmärkta Ben Whishaw. Mycket starka känslor och tidstypiska miljöer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan