AnnonsVisitDenmark

Charmiga städer för alla sinnen

Fredrikshamn, Løkken och Skagen känner många svenskar redan till. Men runtom på Nordjylland finns betydligt fler mysiga städer och byar. Som den charmiga kulturmetropolen Ålborg, skaldjursdrömmen Nykøbing eller surfmeckat Klitmøller.

Nordjyllands största stad, Ålborg, har seglat upp som en ny weekendfavorit i skuggan av Köpenhamn och Århus. Här väntar kultur i världsklass, en fantastisk restaurangscen, en badstrand mitt i staden och en historisk stadskärna präglad av mysiga kullerstensgränder.

En gång i tiden var Ålborg Danmarks industriella centrum, men i dag har de gamla fabrikerna ersatts av moderna kulturhus som vittnar om stadens nya, kreativa sida. En promenad längs hamnpromenaden ger en bra bild av förändringen. Här ligger bland annat Musikkens hus och Utzon Center, ett design- och arkitekturcenter ritat av arkitekten Jørn Utzon som även ligger bakom Operahuset i Sydney. Inte långt därifrån finns även Nordkraft, ett gammalt kolkraftverk som har förvandlats till ett kultur- och aktivitetshus med bevarad industriell estetik och – så här sommartid – även en palmkantad sandstrand.

För ett par år sedan utsåg New York Times Ålborg till en av världens 52 hetaste destinationer och stadens attraktionskraft har knappast minskat sedan dess. Ålborgs senaste snackis är Spritten, en helt ny stadsdel som håller på att växa fram runt stadens gamla akvavitbränneri De Danske Spritfabrikker. Här planeras nu för ett nytt lyxhotell, ett konstcenter, ett mikrodestilleri, en ekologisk chokladfabrik, en saluhall och världens största skulptur i glas.

Ålborg är en liten storstad som är lätt att utforska till fots. Och här finns mycket att upptäcka längs vägen – som gatukonst i världsklass och smågator kantade av pastellfärgade gamla hus – inte minst på den fotogeniska Hjelmerstaldgatan.

Ålborg är också ett perfekt alternativ för dig som vill uppleva det danska matundret. Här finns alltifrån genuina smörrebrödskrogar och mysiga vinbarer till moderna bistroer och lyxkrogar.

En annan stad med hög hyggefaktor är Mariager, även känd som Rosornas stad. Gå en promenad längs de snirklande kullerstensgatorna så förstår du snabbt varför. Mariager ligger vid den vackra Mariagerfjordens södra strand och är en av Nordjyllands verkliga pärlor. Vill du upptäcka mer av området rekommenderas en tur med veterantåget till Handest eller en fjordtur med Svanen.

Nordjylland är ett svårslaget resmål för skaldjursälskare. Utanför Læsøs kust fångas Danmarks godaste havskräftor och i Limfjorden hittar du landets med eftertraktade ostron. Nykøbing på ön Mors vid Limfjorden brukar kallas Danmarks skaldjurhuvudstad. Vill du lära dig mer om traktens guld erbjuder Dansk Skaldyrcenter bland annat ostronsafari och en ”Från fjord till bord”-tur tillsammans med en biolog. Eller så besöker du bara någon av alla högklassiga restauranger och njuter av nyfångade fjordräkor, blåmusslor, knivmusslor, hjärtmusslor och hummer.

Vill du hellre uppleva Nordjyllands mer kulturella sida ska du ta sikte på fiskeläget Lønstrup på nordvästkusten. Den lilla idyllen har lockat många konstnärer och det blir extra tydligt längs kustvägen Strandvejen, som kantas av ett pärlband av gallerier, glasblåsare och keramikverkstäder. I Lønstrup kan du också kombinera nybakat fika med nydrejad keramik på ortens eget keramikkafé, eller njuta av nyfångad fisk och skaldjur på ett av Nordjyllands bästa badhotell. Missa inte heller stadens mest kända landmärke: Rubjerg Knude Fyr.

I Blokhus, en dryg halvtimme söderut längs kusten, finns en av Nordeuropas finaste sandstränder. Den kantas av de pittoreska, vita badhytterna som har blivit en symbol för stränderna i den här delen av Nordjylland. Blokhus lockar också med en skulpturpark som är ett måste för alla som gillar att bygga sandslott. Här skapas otroliga sandskulpturer efter ett nytt tema varje år – i år är temat Noaks ark. Bland sommarens skulpturer finns bland annat ett 21 meter högt sandslott som siktar på att ta plats i Guiness Rekordbok som världens största sandslott. Blokhus är också en svårslagen utgångspunkt för barnfamiljer som vill kombinera strandliv med besök på Fårup Sommerland, korat till Nordens bästa sommarland flera år.

En annan strandfavorit på Nordjylland är Klitmøller, som ligger ytterligare en bit söderut längs nordvästkusten och har Vesterhavet på ena sidan och den natursköna nationalparken Thy på den andra.

De goda vindförhållandena har gjort den här delen av kusten till en av Nordeuropas bästa surfdestinationer och givit Klitmøller smeknamnet Cold Hawaii. Är du inte redan vän med vågorna finns flera surfskolor i Klitmøller, men också fler strandbarer med ovanligt skön och avslappnad stämning.

Det finns med andra ord en mängd charmiga städer på Nordjylland – och det bästa är att du inte behöver välja en eftersom regionen är så liten att du hinner besöka flera på en och samma resa!

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan